Затемнети стакла (Клима фолии) | Црнобело Форум

Затемнети стакла (Клима фолии)

Maks

Староседелец
Прописно ми се затемнети стаклата во новус, А-тест и такви работи.
Едино е што секојдневно ме сопираат џандари да проверат.Баш ама онака на таргет листа сум им.
И морам да им покажам документација затоа што скоро секогаш имам алкохол во крв па да не испадне да дувам.
Колку излегува одприлика цена за да ти стават фолии и за атест и сите други фестивали за да бидеш легален за фолиите. јас имам фолии немат атест и ме пратија на технички едншка и само предните ми ги извадија биле 35% а задните ми останаа тие се 86% а ништо не ми рекоа што немам атест, а имаше и полицаец на лице место
 

Ditii

Нов член
21 февруари 2014
1
0
1
37
Што е со возилата кои имаат ознака VI од фабрика во стаклата?
 

Novica

Нов член
4 декември 2017
1
0
1
32
Е вака сега... Денес за прв пат ме запре контрола и ме пратија на технички преглед за фолиите.Колата си беше ок, а кога го прикачија апаратчето за мерење на пропустливост на светлина резултатите беа следниве напред 35% затемнети позади 85% затемнети.Не ми се атестирани инаку, а атест не ми бараа но ми дадоа 2 опции да ги вадам предните фолии или таблиците на колата, бидејки предната фолијата ми е 30% затемнето но имало и мал процент фабричко затемнување и со тоа ја поминува границата од 30% додека за задните ми рекоа дека сеуште нема закон до колку може да бидат затемнети максимално и моментално минав со тие 85% затемнетост и не ми рекоа да ги извадам и тие. Сега ми преостанува да барам фолија од 20-25% затемнетост за да не ја преминува границата од 30%.


Druze isti e i mojot slucaj, dali najde folija od 20-25% i kade? sekade kade sto prasav mi velat ne drzat takvi minimum mu e 30 sto immat..
 

Marjanski

Нов член
10 септември 2018
2
0
1
48
Дали имате затемнети стакла со клима фолија на автомобилот,сте влегле ли во конфликт за нив со полицијата доколку не ви се А-тестирани?

Според законот возилото може да има затемнети стакла само со А-тестирани фолии и тоа:

Напред 70% пропуст на сончева светлина ,односно 30% затемнето.
Назад до 30% пропуст сончева светлина или 70% затемнети доколку автомобилот има 2 ретровизори.
За пикап возила назад е дозволено и до 100% затемнетост.
За вградени неатестирани фолии на автомобилот казната е околу 400 Евра.
Додека пак огледални фолии се забранети со закон и нема опција за А-тест за нив.

Отвори ја прикачената датотека 1097

Огледални фолии
Отвори ја прикачената датотека 1098