Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Заблудата околу протеините
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 309388" data-attributes="member: 1867"><p>Еве еден таков </p><p>[MEDIA=youtube]yh_rJ1LYfIA[/MEDIA]</p><p></p><p></p><p>Затоа што порано кога месната и млечната индустрија воопшто не постоеле и во времето кога постоеле а не биле развиени до степен како што е дене, лугето сами си одгледувале животни јаделе месо само неколку пати во годината.</p><p>Бидејки сум живеела на село со дедо и баба кои одгледуваа кози и одвреме навреме по некоја свиња знам како одат тие работи. Кога ке се заколеа животните (најчесто по 4-5 мали јариња) веднаш се правеше голем ручек од внатрешните органи (бидејки старите знаеле дека тие се опасни ако стојат многу време дури и замрзнати). Тука се собираше целото семејство, блиските комшии и лугето кои помагаа во процесот на колење. Остатокот од месото баба ми ке го поделеше. Едно јаре за нив, едно за татко ми, едно за чичко ми, едно за тетка ми и ако остане некое јаре плус го оставање за празници кога пак сите ке се собереме. Едно јаре годишно за една фамилија. Толку се јадеше. Во турско време и тоа едно јаре за нив било луксуз. Кокошка се печела само по некој повод. Тие самите кажуваа колку било тешко да се одгледува добиток во тие времиња. Разговарајте со некој постар за ова, ке видите што ке ви каже.</p><p>Што се прави денес? Во скоро секој оброк се јаде месо. За доручек салама, паштета, виршла, за ручек кокошка, свинско печено, телешки чорби и тн., за вечера повторно саламите, суви меснати производи...</p><p>Децата на училиште за доручек јадат хамбургери, кифли со салами, буреци итн.</p><p>ете зошто се болести на денешницава, а не на целокупното постоење.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 309388, member: 1867"] Еве еден таков [MEDIA=youtube]yh_rJ1LYfIA[/MEDIA] Затоа што порано кога месната и млечната индустрија воопшто не постоеле и во времето кога постоеле а не биле развиени до степен како што е дене, лугето сами си одгледувале животни јаделе месо само неколку пати во годината. Бидејки сум живеела на село со дедо и баба кои одгледуваа кози и одвреме навреме по некоја свиња знам како одат тие работи. Кога ке се заколеа животните (најчесто по 4-5 мали јариња) веднаш се правеше голем ручек од внатрешните органи (бидејки старите знаеле дека тие се опасни ако стојат многу време дури и замрзнати). Тука се собираше целото семејство, блиските комшии и лугето кои помагаа во процесот на колење. Остатокот од месото баба ми ке го поделеше. Едно јаре за нив, едно за татко ми, едно за чичко ми, едно за тетка ми и ако остане некое јаре плус го оставање за празници кога пак сите ке се собереме. Едно јаре годишно за една фамилија. Толку се јадеше. Во турско време и тоа едно јаре за нив било луксуз. Кокошка се печела само по некој повод. Тие самите кажуваа колку било тешко да се одгледува добиток во тие времиња. Разговарајте со некој постар за ова, ке видите што ке ви каже. Што се прави денес? Во скоро секој оброк се јаде месо. За доручек салама, паштета, виршла, за ручек кокошка, свинско печено, телешки чорби и тн., за вечера повторно саламите, суви меснати производи... Децата на училиште за доручек јадат хамбургери, кифли со салами, буреци итн. ете зошто се болести на денешницава, а не на целокупното постоење. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Заблудата околу протеините
На врв
Bottom