Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Заблудата околу протеините
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 309074" data-attributes="member: 1867"><p>Тоа што го рече Holla е точно. Еден извор не заменува друг. Неухранетоста се појавува кога тие 5% не се задоволени, односно, кога не се земаат оние хранливи на телото кои му се неоходни. Како што спомнав погоре, количината на храната нема никаква важност доколку во неа не содржи хранливи материи.</p><p></p><p></p><p>Денешниве млека искрено не сакам ни да ги коментирам. Во тие тетра пакувања има се освен млеко. Кравите од кои се молзи млекото воопшто не се излезени на сонце и свеж воздух. Не се хранат со свежа трева туку со продукти од соја и други житарици кои се генетски модифицирани. Покрај тоа се хранат со хормони кои потоа се излачуваат во млекото. Поради начинот на кој се третирани заболуваат од многу тешки болести. Млекото се молзи со машини кои сериозно го оштетуваат вимето на кравата и поради тоа во млекото има крв и гној. Замислете, со закон е дозволено да има крв и гној во млекото, бидејки нема можност таа појава да се спречи доколку кравата се молзи со машина, што не е случај кога се молзи со рака. Кравите се молзат постојано, често се исцрпени колабираат. Постојано се под стрес и лачат хормони кои се негативни за нивното и нашето здравје, а истите се излачуваат во тоа млеко. Подоцна во млекото се додаваат антибиотици, истото се хомогенизера, пастеризира и стерилизира. Со тоа се уништуваат хранливите состојки и корисните бактерии кои ги содржи свежото, термички необработено млеко. Во млекото се додаваат консерванси и вештачки ароми.</p><p>Јас како мала имав можност да пијам свежо млеко од коза и крава и знам каков вкус има вистинското млеко наспроти млекото од маркетите.</p><p>Млекото кое е од добро чувани домашни животни е далеку подобра опција, но како што напоменав погоре тоа е дизајнирано за правилен раст и развој на едно теле, јаре итн., а не за човек. Човекот си има свое млеко кое е наменето исклучиво за него. При термичка обработка се уништуваат ензимите во млекото, а човековиот организам после третата година полека ги губи ензимите кои го варат млекото. Кај некои луѓе се случува порано, кај некои подоцна, да ја изгубат способноста на разградување на млекото, тоа е познато под името лактоинтолеранција. Кога млекото е термички обработено содржи глутен кој што е многу штетен посебно за малите деца. Глутенот е лепак, самото име го кажува тоа. Кога во организмот внесуваме глутен, тој се лепи за организмот заедно со сите други штетни материи кои ги внесуваме и придонесува за создавање на секрет во респираторните органи. Поради тоа добиваме астма, бронхитис, синуси, воспаление на увото, гнојни ангини, проблеми со крајници итн. </p><p>Домашното млеко е далеку подобра опција од она кое го има во маркетите, но сепак не е здрава храна.</p><p></p><p>[USER=50]@Trajche[/USER] Мислам дека оризовото млеко не содржи млеко од животинско потекло, тоа е растително млеко и е сосема здраво. Јас дома често го подотвувам во домашни услови, како и млеко разни други семки и јаткасти плодови.</p><p></p><p>Точно е дека децата ги посетуваат болниците од повеке причини, се разбира дека млекото не е единствениот причинител за тие болести, но ете, јас лично имав ситуација каде што после исфрлањето на млекото и млечните производи ситуацијата се промени.</p><p></p><p>Луѓето посегнуваат по лоша храна бидејки во таа храна има вештачки ароми кои што побудуваат голем нагон за консумирање на истата. Еве јас ке ти кажам од лично искуство. Кога престанав да јадам чипсови, колачи, производи од преработено месо и млеко, леб и сл. некое време чувствував главоболки, слабост, нервоза и поспаност. На почетокот мислев дека ми недостасува нешто од состојките кои тие продукти ги содржат (тоа беше одамна и не се разбирав од овие работи), но крвната слика ми беше одлична. Бидејки бев пушач и од тоа искуство знам дека и во периодите кога се одкажував од цигари ги чувствував истите симптоми, а во цигарите нема ништо позитивно што би ми недостасувало. Значи се работело за зависнот и мали кризи предизвикани од наглото престанување од причинителот на зависноста.</p><p>Сега се хранам здраво. Веке неколку години не јадам месо, млеко и производи од месо и млеко, а веке неколку месеци не консумирам јајца, риба, леб и сл. Истите симптоми ги имав и кога се одкажував од сите тие продукти, посебно ми беше тешко со лебот.</p><p>Што сакам да кажам. Сега кога покрај здравата исхрана чувствувам глад или недостаток на некои хранливи материи не чувствувам слабост, вртоглавица, главоболка и сл. туку зголемен апетит за одредени производи кои ги содржат тие материи, а не чувствувам ниту голем недостаток на енергија во тие моменти, бидејки телото знае дека кога треба да се нахрани мора да има сила да дојде до таа храна, да ја набави, подготви, внесе и да ја разгради.</p><p>Тоа е разликата во вистинското чувство на глад и лажното чувство кое е предизвикано од зависноста која ја создава храната.</p><p>Овошјето и зеленчукот не создаваат зависнот за разлика од животинската храна и затоа лугето се во заблуда.</p><p>Еве и друг пример за тоа. Кога животните се гладни тие не легаат, не офкаат, не им е мачно, не се онеспособени... напротив. Тие тогаш ловат, поминуваат километри по потрага за храна итн.</p><p></p><p>Ако добро ја познаваме храната која ја јадеме и ако добро знаеме што ни е потребно, тогаш можеме во една чаша да направиме целосен оброк кој ке ни обезбеди доволно хранливи состојки, а притоа да не го оптеретуваме организмот со варење на тешко сварлива или несварлива храна.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 309074, member: 1867"] Тоа што го рече Holla е точно. Еден извор не заменува друг. Неухранетоста се појавува кога тие 5% не се задоволени, односно, кога не се земаат оние хранливи на телото кои му се неоходни. Како што спомнав погоре, количината на храната нема никаква важност доколку во неа не содржи хранливи материи. Денешниве млека искрено не сакам ни да ги коментирам. Во тие тетра пакувања има се освен млеко. Кравите од кои се молзи млекото воопшто не се излезени на сонце и свеж воздух. Не се хранат со свежа трева туку со продукти од соја и други житарици кои се генетски модифицирани. Покрај тоа се хранат со хормони кои потоа се излачуваат во млекото. Поради начинот на кој се третирани заболуваат од многу тешки болести. Млекото се молзи со машини кои сериозно го оштетуваат вимето на кравата и поради тоа во млекото има крв и гној. Замислете, со закон е дозволено да има крв и гној во млекото, бидејки нема можност таа појава да се спречи доколку кравата се молзи со машина, што не е случај кога се молзи со рака. Кравите се молзат постојано, често се исцрпени колабираат. Постојано се под стрес и лачат хормони кои се негативни за нивното и нашето здравје, а истите се излачуваат во тоа млеко. Подоцна во млекото се додаваат антибиотици, истото се хомогенизера, пастеризира и стерилизира. Со тоа се уништуваат хранливите состојки и корисните бактерии кои ги содржи свежото, термички необработено млеко. Во млекото се додаваат консерванси и вештачки ароми. Јас како мала имав можност да пијам свежо млеко од коза и крава и знам каков вкус има вистинското млеко наспроти млекото од маркетите. Млекото кое е од добро чувани домашни животни е далеку подобра опција, но како што напоменав погоре тоа е дизајнирано за правилен раст и развој на едно теле, јаре итн., а не за човек. Човекот си има свое млеко кое е наменето исклучиво за него. При термичка обработка се уништуваат ензимите во млекото, а човековиот организам после третата година полека ги губи ензимите кои го варат млекото. Кај некои луѓе се случува порано, кај некои подоцна, да ја изгубат способноста на разградување на млекото, тоа е познато под името лактоинтолеранција. Кога млекото е термички обработено содржи глутен кој што е многу штетен посебно за малите деца. Глутенот е лепак, самото име го кажува тоа. Кога во организмот внесуваме глутен, тој се лепи за организмот заедно со сите други штетни материи кои ги внесуваме и придонесува за создавање на секрет во респираторните органи. Поради тоа добиваме астма, бронхитис, синуси, воспаление на увото, гнојни ангини, проблеми со крајници итн. Домашното млеко е далеку подобра опција од она кое го има во маркетите, но сепак не е здрава храна. [USER=50]@Trajche[/USER] Мислам дека оризовото млеко не содржи млеко од животинско потекло, тоа е растително млеко и е сосема здраво. Јас дома често го подотвувам во домашни услови, како и млеко разни други семки и јаткасти плодови. Точно е дека децата ги посетуваат болниците од повеке причини, се разбира дека млекото не е единствениот причинител за тие болести, но ете, јас лично имав ситуација каде што после исфрлањето на млекото и млечните производи ситуацијата се промени. Луѓето посегнуваат по лоша храна бидејки во таа храна има вештачки ароми кои што побудуваат голем нагон за консумирање на истата. Еве јас ке ти кажам од лично искуство. Кога престанав да јадам чипсови, колачи, производи од преработено месо и млеко, леб и сл. некое време чувствував главоболки, слабост, нервоза и поспаност. На почетокот мислев дека ми недостасува нешто од состојките кои тие продукти ги содржат (тоа беше одамна и не се разбирав од овие работи), но крвната слика ми беше одлична. Бидејки бев пушач и од тоа искуство знам дека и во периодите кога се одкажував од цигари ги чувствував истите симптоми, а во цигарите нема ништо позитивно што би ми недостасувало. Значи се работело за зависнот и мали кризи предизвикани од наглото престанување од причинителот на зависноста. Сега се хранам здраво. Веке неколку години не јадам месо, млеко и производи од месо и млеко, а веке неколку месеци не консумирам јајца, риба, леб и сл. Истите симптоми ги имав и кога се одкажував од сите тие продукти, посебно ми беше тешко со лебот. Што сакам да кажам. Сега кога покрај здравата исхрана чувствувам глад или недостаток на некои хранливи материи не чувствувам слабост, вртоглавица, главоболка и сл. туку зголемен апетит за одредени производи кои ги содржат тие материи, а не чувствувам ниту голем недостаток на енергија во тие моменти, бидејки телото знае дека кога треба да се нахрани мора да има сила да дојде до таа храна, да ја набави, подготви, внесе и да ја разгради. Тоа е разликата во вистинското чувство на глад и лажното чувство кое е предизвикано од зависноста која ја создава храната. Овошјето и зеленчукот не создаваат зависнот за разлика од животинската храна и затоа лугето се во заблуда. Еве и друг пример за тоа. Кога животните се гладни тие не легаат, не офкаат, не им е мачно, не се онеспособени... напротив. Тие тогаш ловат, поминуваат километри по потрага за храна итн. Ако добро ја познаваме храната која ја јадеме и ако добро знаеме што ни е потребно, тогаш можеме во една чаша да направиме целосен оброк кој ке ни обезбеди доволно хранливи состојки, а притоа да не го оптеретуваме организмот со варење на тешко сварлива или несварлива храна. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Заблудата околу протеините
На врв
Bottom