Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Образование
Екстерни тестови
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="lady_blue" data-source="post: 233529" data-attributes="member: 67"><p>Јас сум против, против екстерни, против полагање матура.</p><p>Нели е образованието основно и средно задолжително?</p><p>Нели секој има право на образование?</p><p>Зошто тогаш да се бараат постојано начини да се ограничува тоа право?</p><p>Што ако некое дете не е баш заинтересирано да учи во основно и во средно?</p><p>Можеби повеќе му лета паметот на други страни, можеби има отпоќе енергија и неможе да седи мирно...</p><p>Зошто не се остават децата слободно и растеретени да пораснат?</p><p>Може правилно да се воспитуваат и насочуваат и без ограничувања и без казни и без стресови.</p><p>Кој сака да се бори и да се турка низ животот, ќе се избори и ќе се истурка.</p><p></p><p>На факултет... приемни нека има, ама не на прашања на материјалот што го учеле дотогаш. Секој факултет нека си одвои време и нека си изготви програма која би била вовед во областа која ја опфаќа, нека трае тоа отприлика 2-3 недели со можност апсолутно секој кој е заинтересиран да ја посетува (ако се ограничени со простор и кадри за да го спроведат тоа, нека си најдат соодветен начин).</p><p>После тоа нека има тестирање, за да се види на кој колку му фаќа главата и кој колку е навистина заинтересиран и способен да ја изучува и да ја разбира таа област.</p><p></p><p>Нели сите деца се различни?</p><p>Не може никој да ме убеди дека постои глупаво и тупаво дете. Постојат неспособни учители, наставници и професори кои не знаат како да откријат за што тоа дете го бива и кон што би требало да го насочат.</p><p>Не се сите исто заинтересирани ни за математика, ни за биологија, ни за ликовно, ни за музичко. Ама секое дете за нешто го бива.</p><p>Најлесно е сите да ги ставиш на куп и да ги натераш да им подлегнат на исти стандарди.</p><p></p><p>Мојте не се разгалени, не им попуштам премногу, но не сакам да ми се секираат и да се плашат и да неможат да спијат раат и да им се повраќа пред тест. Учат, не се мрзливи, ама не сакам и не гледам потреба тоа што го научиле по стопати да го докажуваат пред некој. Учат за себе, не учат за други. Нели тоа им го кажуваме секогаш?</p><p></p><p>А господата нека си најдат друг начин да ја тестираат стручноста и способноста на професорите.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lady_blue, post: 233529, member: 67"] Јас сум против, против екстерни, против полагање матура. Нели е образованието основно и средно задолжително? Нели секој има право на образование? Зошто тогаш да се бараат постојано начини да се ограничува тоа право? Што ако некое дете не е баш заинтересирано да учи во основно и во средно? Можеби повеќе му лета паметот на други страни, можеби има отпоќе енергија и неможе да седи мирно... Зошто не се остават децата слободно и растеретени да пораснат? Може правилно да се воспитуваат и насочуваат и без ограничувања и без казни и без стресови. Кој сака да се бори и да се турка низ животот, ќе се избори и ќе се истурка. На факултет... приемни нека има, ама не на прашања на материјалот што го учеле дотогаш. Секој факултет нека си одвои време и нека си изготви програма која би била вовед во областа која ја опфаќа, нека трае тоа отприлика 2-3 недели со можност апсолутно секој кој е заинтересиран да ја посетува (ако се ограничени со простор и кадри за да го спроведат тоа, нека си најдат соодветен начин). После тоа нека има тестирање, за да се види на кој колку му фаќа главата и кој колку е навистина заинтересиран и способен да ја изучува и да ја разбира таа област. Нели сите деца се различни? Не може никој да ме убеди дека постои глупаво и тупаво дете. Постојат неспособни учители, наставници и професори кои не знаат како да откријат за што тоа дете го бива и кон што би требало да го насочат. Не се сите исто заинтересирани ни за математика, ни за биологија, ни за ликовно, ни за музичко. Ама секое дете за нешто го бива. Најлесно е сите да ги ставиш на куп и да ги натераш да им подлегнат на исти стандарди. Мојте не се разгалени, не им попуштам премногу, но не сакам да ми се секираат и да се плашат и да неможат да спијат раат и да им се повраќа пред тест. Учат, не се мрзливи, ама не сакам и не гледам потреба тоа што го научиле по стопати да го докажуваат пред некој. Учат за себе, не учат за други. Нели тоа им го кажуваме секогаш? А господата нека си најдат друг начин да ја тестираат стручноста и способноста на професорите. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Образование
Екстерни тестови
На врв
Bottom