Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Дали Бог е незаинтересиран и бесчувствителен?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 294579" data-attributes="member: 1867"><p>Истото се случува и кога еден ден ке почувствуваш дека едноставно не припаѓаш овде, дека ова не е вистинската реалност, дека сето она што тебе моментално те опишува не е вистина. На прашањето ``кој сум и што сум`` најчесто одговараме со нашето име и презиме и си ги додаваме епитетите како- син/керка, мајка/татко, брат/сестра, ученик/учител, пријател/ка... Нашето ``јас`` си го одредуваме според професијата - лекар, уметник, професор, правник, продавач, политичар, рудар... Нашето ``јас`` го одредуваме и според музиката која ја слушаме, според нашата сексуална определба, според нашата религија и системот на верувања, според нашата политичка определба,според нашата националност, според стилот на облекување итн...</p><p>Тоа ли е нашето вистинско јас? Дали сите тие природно-општествени поделби нас не опишуваат во целост?</p><p>Кој ке бидам јас ако сите тие епитети го изгубат своето значење? Кој ке бидам јас ако останам сам и ке немам со кого да се споредувам? Кој ке бидам јас ако не постојат никакви поделби? Кој ке бидам јас кога ништо од ова нема да постои? Кој ке бидам јас кога ке го напуштам материјалното тело? Што ке бидам тогаш? Важни ли ке ми бидат епитетите кои сум ги имала во овој живот? Ке ми вредат ли за понатаму, ке го имаат ли истото значење како сега? </p><p>Во каква реалност живееме? Често знам да се изразам дека живееме во реалност која потсетува на видео игра. Почитуваме правила кои не ни се допагаат, целиот наш живот се сведува на тоа да го правиме она што е правилно. Правилно за кого? Кој ги одредува правилата? Кој ги движи конците во нашиот живот?</p><p></p><p>Јас не се потпирам на религиите, ама има нешто во нив што посебно ми се допаѓа (признавам дека немам големо познавање за сите религии затоа се извинувам ако погрешам) сите наши измислени богови и сите пророци кои можеби и не биле измислени, имале само една порака. Пораката е - сакај те се, љубете се. Сакајте се самите себе, сакајте го бог, сакајте ги вашите блиски, сакајте ги и вашите непријатели... Не правете лошо, на лошото возвраќајте со љубов...</p><p>И сето тоа е толку едноставно, така треба да изгледа нашиот живот овде на земјата, таква е суштината на нашата душа, такво е нашето вистинско јас, полно со љубов и креативност, без предрасуди бидејки не препознава поделби... Нашето јас во суштина е многу блиску на бог, всушност исто е.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 294579, member: 1867"] Истото се случува и кога еден ден ке почувствуваш дека едноставно не припаѓаш овде, дека ова не е вистинската реалност, дека сето она што тебе моментално те опишува не е вистина. На прашањето ``кој сум и што сум`` најчесто одговараме со нашето име и презиме и си ги додаваме епитетите како- син/керка, мајка/татко, брат/сестра, ученик/учител, пријател/ка... Нашето ``јас`` си го одредуваме според професијата - лекар, уметник, професор, правник, продавач, политичар, рудар... Нашето ``јас`` го одредуваме и според музиката која ја слушаме, според нашата сексуална определба, според нашата религија и системот на верувања, според нашата политичка определба,според нашата националност, според стилот на облекување итн... Тоа ли е нашето вистинско јас? Дали сите тие природно-општествени поделби нас не опишуваат во целост? Кој ке бидам јас ако сите тие епитети го изгубат своето значење? Кој ке бидам јас ако останам сам и ке немам со кого да се споредувам? Кој ке бидам јас ако не постојат никакви поделби? Кој ке бидам јас кога ништо од ова нема да постои? Кој ке бидам јас кога ке го напуштам материјалното тело? Што ке бидам тогаш? Важни ли ке ми бидат епитетите кои сум ги имала во овој живот? Ке ми вредат ли за понатаму, ке го имаат ли истото значење како сега? Во каква реалност живееме? Често знам да се изразам дека живееме во реалност која потсетува на видео игра. Почитуваме правила кои не ни се допагаат, целиот наш живот се сведува на тоа да го правиме она што е правилно. Правилно за кого? Кој ги одредува правилата? Кој ги движи конците во нашиот живот? Јас не се потпирам на религиите, ама има нешто во нив што посебно ми се допаѓа (признавам дека немам големо познавање за сите религии затоа се извинувам ако погрешам) сите наши измислени богови и сите пророци кои можеби и не биле измислени, имале само една порака. Пораката е - сакај те се, љубете се. Сакајте се самите себе, сакајте го бог, сакајте ги вашите блиски, сакајте ги и вашите непријатели... Не правете лошо, на лошото возвраќајте со љубов... И сето тоа е толку едноставно, така треба да изгледа нашиот живот овде на земјата, таква е суштината на нашата душа, такво е нашето вистинско јас, полно со љубов и креативност, без предрасуди бидејки не препознава поделби... Нашето јас во суштина е многу блиску на бог, всушност исто е. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Дали Бог е незаинтересиран и бесчувствителен?
На врв
Bottom