Гранџ

FranZ Ferdinand

Истакнат Член
26 февруари 2012
73
113
333
Гранџ (често нарекувана како Seattle Sound) е поджанр на алтернативен рок, инспирирана од хардкор панк, треш метал, и инди рок. . Гранџот се појави во средината на 1980-тите, во американската држава Вашингтон, особено во областа Сиетл. Гранџ генерално се карактеризира со многу искривени електрични гитари,јаки рифови, гитари, контрастна динамична песна, и исполнета со текст.Текстовите се типично исполнети со гнев, фрустрација, досада, тага, страв, и депресија, чувства кои се присутни кај адолесцентите. Многу гранџ музичари своите кариери ги имаат започнато како тинејџери. Меѓутоа текстовите се должат и на други фактори, како што се сиромаштија, неудобност со социјалните предрасуди, и генерално разочарување со состојбата во општеството.

Дали имате слушнато за:
Nirvana
Alice In Chains
Nickelback
Pearl Jam
Soundgarden
Smashing Pumpkins
The Melvins
Hole
Creed
Puddle Of Mudd
Live
Bush
Temple of the Dog
Stone Temple Pilots

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Melvins се пост-панк/слаџ бенд, но гранџ јок иако Курт Кобејн кога бил копиљ се влечкал со нив. Некаде имам сретнато дека Smells like teen spirit е всушност песна на мелвинс но не ја снимиле, па Курт си ја направил (може и не е така, само имам сретнато).

Nirvana - јас ова би го ставил во она најповршното од овој жанр. Не велам дека се тапа, но велам дека брзо здосадуваат и немаат динамична дискографија (со исклучок на Oh, the guilt).

Alice in chains се баш она гренџи бенд со тврд звук и сува дисторзија. Се` дур првиот вокал пеел со нив ми се супер, но со новиот ми се тапа и избледена слика на првиот бенд. ј***ш га, коктели од дрога никогаш не завршуваат добро.

Pearl Jam, Temple of the dog, Soundgarden - Крис Корнел и Еди ведер :) морам да признаам, им завидувам на гласот (на Еди му завидувам и на младиот изглед). Малку технички поспремни бендови кои го немаат она тврдото гренџерско но се супер за слушање. Во живо се тапа, Еди фалшира ама мајке му дури и тогаш не звучи лошо.

Puddle of mud, Creed, Nickelback...Мееех, досадни се. Ги имам неколку пати преслушано дискографиите убедувајќи се дека можеби грешам, ама се` што можам да издвојам се по 3-4 песни од нив.

Stone Temple Pilots се можеби и најдобриот бенд во овој правец. Имаат анплагд прогласен како најдобар во историјата. Песните им се одлични, одлични текстови одлично отпеани, одлично отсвирени...Имаат чудни хармонски прогресии и убави мелодии.

Има неколку бендови кои што јас си ги слушам, ама се од зачеток на Гренџот како Green River, Malfunkshun, 7-years bitch, Gruntruck...

FranZ Ferdinand

Истакнат Член
26 февруари 2012
73
113
333
Употребата на хероин помеѓу гранџ музичарите бил уште еден фактор, којшто не им овозможувал да функционираат нормално. Смртта на Andrew Wood во 1990 била една од првите поголеми трагедии на гранџ сцената, со што тоа било и крај за Mother Love Bone употребата на хероин од страна на Kurt Cobain се претпоставува дека влијаело на неговата смрт(иако тоа досега не е потврдено).Смртта на Kristen Pfaff од Hole и Layne Staley од Alice in Chains во 1994 и 2002 исто така се претпоставува дека се предизвикани од употреба на хероин.Се верува дека гранџот почнал да пропаѓа со смртта на Cobain во април 1994 година.Интересно е тоа што, Cobain е често фотографиран со маички на кои што пишува "Grunge is Dead".