Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Во светот на омразата често се мрази оној што не умее да мрази
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Luckky" data-source="post: 237932" data-attributes="member: 437"><p>Напротив - спротивното. Ако личноста чувствува страв од исмејување или страв дека нема да биде прифатена како таква во опшеството, таа ќе се восхитува на храброста на таквите луѓе да ја покажат својата различност. Ако некој потценува, навредува некој само затоа што е различен, не е факт дека тој има страв од непознато или бидејќи се наоѓа во зоната на удобност, туку едноставно личноста е со недоволна развиено чувство за разликите кои постојат на секој чекор, впрочем и ние сме составени од разлики. Самите ние постојано се менуваме а со тоа и нашите погледи кон одредени гледишта, па често знаеме да се фатиме дека некои појави или навики кои некогаш сме ги мразеле сега ни се небитни, сме воздржани или едноставно почнале да ни се допаѓаат. Е сега треба самите да сме свесни дека треба да се прилагодиме и да ги прифатиме тие промени како постојан процес кој се случува во нас и околку нас.</p><p>Oд друга страна, која е дефиницијата за различност? Дали е тоа што не го прифаќа мнозинството? Нешто што за мене е нормално, за некој е апсолутно неприфатливо и различно иако малкумина размислуваат како него. Сепак различноста е субјективна.</p><p></p><p>Сличните на нас ни се поприфатливи од останатите поради илузијата која ја создаваме самите ние, дека ако не едно или повеќе полиња имаме слично сфаќање и размислување се создава чувство на блискост и одредена припадност кон таа личност. За мене тоа баш и не е големо мерило иако ќе ја чувствувам личноста за поблиска. Ако со некој имам исти размислувања и сфаќања не значи дека ќе превземам исти акции или ќе здогледам одредена проблематика од ист агол. Затоа е битна различноста - колку повеќе пристапи - толку повеќе решенија, начини на дејствување и изразување.</p><p></p><p>Зошто луѓето се склони да ја жигосуваат различноста? Неколку пати спомнав дека пред се треба да се ставиме во позицијата на другиот па да донесеме заклучок.</p><p>Луѓето ја жигосуваат различноста поради фактот што немаат искусено какво е чувството да се биде во ,,туѓа кожа". Чист банален пример, јас можам да бидам расист и еве, во најчест случај, да ја мразам црната раса. Е ако малце го уклучам мозокот, и се запрашам како ќе се чувствувам да сум дискриминирана само поради бојата на кожата а не поради квалитетот што можам да го пружам како комплетна личност, ќе увидам колку непродуктивно ми е насочен правецот на размислување. Да непродуктивно е точниот збор. Колку понапредни ќе бевме како луѓе во сите полиња ако мнозината наместо да градат мостови, ги рушат истите помеѓу две различни тла.</p><p></p><p>Различните од мене ги ценам исто како и т.н ,,сличните", се до оној момент додека не го нарушат мојот просперитет. Постојат многу луѓе кои се различни по пол, раса, религија, начин на живеење, размислување и изразување па се до дејствување, а сепак ги почитувам за степен повеќе од тие што се поблиски до мојата природа поради различните сфаќања за кои ете, јас не сум помислила дека имаат објаснување да бидат прифатени како поразлична ,,вистина" oд мојата за некој друг. Но доколку таквите со своите постапки не ја разбираат и ја негираат различноста која постои помеѓу нас, и на било кој начин пробуваат да ја анулираат и асимилираат, чувството за почит се губи и гледам да се дистанцирам.</p><p></p><p>Разликата ја прави големата слика за сите работи. Апсурдно би било да го негираме постоењето на целата палета со бои ако знаеме само за црвената.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Luckky, post: 237932, member: 437"] Напротив - спротивното. Ако личноста чувствува страв од исмејување или страв дека нема да биде прифатена како таква во опшеството, таа ќе се восхитува на храброста на таквите луѓе да ја покажат својата различност. Ако некој потценува, навредува некој само затоа што е различен, не е факт дека тој има страв од непознато или бидејќи се наоѓа во зоната на удобност, туку едноставно личноста е со недоволна развиено чувство за разликите кои постојат на секој чекор, впрочем и ние сме составени од разлики. Самите ние постојано се менуваме а со тоа и нашите погледи кон одредени гледишта, па често знаеме да се фатиме дека некои појави или навики кои некогаш сме ги мразеле сега ни се небитни, сме воздржани или едноставно почнале да ни се допаѓаат. Е сега треба самите да сме свесни дека треба да се прилагодиме и да ги прифатиме тие промени како постојан процес кој се случува во нас и околку нас. Oд друга страна, која е дефиницијата за различност? Дали е тоа што не го прифаќа мнозинството? Нешто што за мене е нормално, за некој е апсолутно неприфатливо и различно иако малкумина размислуваат како него. Сепак различноста е субјективна. Сличните на нас ни се поприфатливи од останатите поради илузијата која ја создаваме самите ние, дека ако не едно или повеќе полиња имаме слично сфаќање и размислување се создава чувство на блискост и одредена припадност кон таа личност. За мене тоа баш и не е големо мерило иако ќе ја чувствувам личноста за поблиска. Ако со некој имам исти размислувања и сфаќања не значи дека ќе превземам исти акции или ќе здогледам одредена проблематика од ист агол. Затоа е битна различноста - колку повеќе пристапи - толку повеќе решенија, начини на дејствување и изразување. Зошто луѓето се склони да ја жигосуваат различноста? Неколку пати спомнав дека пред се треба да се ставиме во позицијата на другиот па да донесеме заклучок. Луѓето ја жигосуваат различноста поради фактот што немаат искусено какво е чувството да се биде во ,,туѓа кожа". Чист банален пример, јас можам да бидам расист и еве, во најчест случај, да ја мразам црната раса. Е ако малце го уклучам мозокот, и се запрашам како ќе се чувствувам да сум дискриминирана само поради бојата на кожата а не поради квалитетот што можам да го пружам како комплетна личност, ќе увидам колку непродуктивно ми е насочен правецот на размислување. Да непродуктивно е точниот збор. Колку понапредни ќе бевме како луѓе во сите полиња ако мнозината наместо да градат мостови, ги рушат истите помеѓу две различни тла. Различните од мене ги ценам исто како и т.н ,,сличните", се до оној момент додека не го нарушат мојот просперитет. Постојат многу луѓе кои се различни по пол, раса, религија, начин на живеење, размислување и изразување па се до дејствување, а сепак ги почитувам за степен повеќе од тие што се поблиски до мојата природа поради различните сфаќања за кои ете, јас не сум помислила дека имаат објаснување да бидат прифатени како поразлична ,,вистина" oд мојата за некој друг. Но доколку таквите со своите постапки не ја разбираат и ја негираат различноста која постои помеѓу нас, и на било кој начин пробуваат да ја анулираат и асимилираат, чувството за почит се губи и гледам да се дистанцирам. Разликата ја прави големата слика за сите работи. Апсурдно би било да го негираме постоењето на целата палета со бои ако знаеме само за црвената. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Во светот на омразата често се мрази оној што не умее да мрази
На врв
Bottom