Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Вегани
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 334162" data-attributes="member: 1867"><p>За пушењето... Јас бев пушач до пред една година, но и порано сакав да ги откажам, имав неколку неуспешни обиди.. Се зависи од причините кои што го навел ечовекот да стане веган. Ако е поради здравјето, тогаш најверојатно не е пушач. </p><p>Јас и [USER=6419]@BioTrpe[/USER] сме вегани и поради здравјето и поради љубовта кон животните и не сме вегани само според начинот на исхрана, туку според начинот на живот воопшто. Не сме пушачи, всушност немаме никакви пороци моментално, но понекогаш си дозволуваме да се напиеме малку алкохол или кафе. Не користиме козметика која содржи животински продукти, користиме само козметика која е природно создадена во домашни услови без некои тешки хемиски соединенија, алкохол, вештачки бои и парфеми и сл. Се трудиме да не купуваме обека од животинско потекло, но сеуште носиме некои парчиња од кожа или волна кои што сме ги купиле пред да се одлучиме на овој начин на живот, кога истите ке дотраат, сигурно нема повторно да купиме нови. </p><p>Бидејки сакаме да се грижиме за здравјето, се трудиме да се занимаваме со некоја физичка активност, зависи од времето и условите што го имаме. Освен месо, млеко и јајца, не конзумираме рафиниран шекер, рафинирани масла, конзервирана храна, пржена храна, вештачки зачини како вегета, храна со вештачки ароми, бои и конзерванси, не конзумираме житарици со глутен, не пиеме вештачки сокови, без разлика дали се газирани или не, не јадеме храна од сендвичари, бурегџилници, пекари... (освен ако во моментот тоа не е единствен извор на храна) итн итн.</p><p>Бидејки ги сакаме животните, ги прибираме сите болни животинки што ги наоѓаме на улица (за кучиња моментално немаме услови за жал) и ги лекуваме, ги носиме на ветеринар, ги прочистуваме и ги вдомуваме или пак повторно ги пуштаме надвор. Често ги храниме животните кои што скитаат гладни надвор...</p><p></p><p>Сето ова не е поради тренд или поради нешто што сме прочитале или слушнале, туку едноставно така не навел животот, постепено и спонтано, не за да се докажуваме пред други, но тоа не значи дека не сакаме да зборуваме за ова, напротив, јас сакам кога на луѓето им кажувам за мојот начин на живот, но тоаа никако не ме прави ,,јеховин сведок што проповеда марула салата'' .</p><p></p><p>Брат ми на пример е веган бидејки ги сака животните, не му е гајле за здравјето и пуши, буквално се труе со кафе, пие алкохол, не е физички активен...</p><p>Пстојат и вегани кои заради болест се хранат така, некои поради религија...</p><p>Секој човек си е посебна приказна за себе, сметам дека не треба да се генерализира.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 334162, member: 1867"] За пушењето... Јас бев пушач до пред една година, но и порано сакав да ги откажам, имав неколку неуспешни обиди.. Се зависи од причините кои што го навел ечовекот да стане веган. Ако е поради здравјето, тогаш најверојатно не е пушач. Јас и [USER=6419]@BioTrpe[/USER] сме вегани и поради здравјето и поради љубовта кон животните и не сме вегани само според начинот на исхрана, туку според начинот на живот воопшто. Не сме пушачи, всушност немаме никакви пороци моментално, но понекогаш си дозволуваме да се напиеме малку алкохол или кафе. Не користиме козметика која содржи животински продукти, користиме само козметика која е природно создадена во домашни услови без некои тешки хемиски соединенија, алкохол, вештачки бои и парфеми и сл. Се трудиме да не купуваме обека од животинско потекло, но сеуште носиме некои парчиња од кожа или волна кои што сме ги купиле пред да се одлучиме на овој начин на живот, кога истите ке дотраат, сигурно нема повторно да купиме нови. Бидејки сакаме да се грижиме за здравјето, се трудиме да се занимаваме со некоја физичка активност, зависи од времето и условите што го имаме. Освен месо, млеко и јајца, не конзумираме рафиниран шекер, рафинирани масла, конзервирана храна, пржена храна, вештачки зачини како вегета, храна со вештачки ароми, бои и конзерванси, не конзумираме житарици со глутен, не пиеме вештачки сокови, без разлика дали се газирани или не, не јадеме храна од сендвичари, бурегџилници, пекари... (освен ако во моментот тоа не е единствен извор на храна) итн итн. Бидејки ги сакаме животните, ги прибираме сите болни животинки што ги наоѓаме на улица (за кучиња моментално немаме услови за жал) и ги лекуваме, ги носиме на ветеринар, ги прочистуваме и ги вдомуваме или пак повторно ги пуштаме надвор. Често ги храниме животните кои што скитаат гладни надвор... Сето ова не е поради тренд или поради нешто што сме прочитале или слушнале, туку едноставно така не навел животот, постепено и спонтано, не за да се докажуваме пред други, но тоа не значи дека не сакаме да зборуваме за ова, напротив, јас сакам кога на луѓето им кажувам за мојот начин на живот, но тоаа никако не ме прави ,,јеховин сведок што проповеда марула салата'' . Брат ми на пример е веган бидејки ги сака животните, не му е гајле за здравјето и пуши, буквално се труе со кафе, пие алкохол, не е физички активен... Пстојат и вегани кои заради болест се хранат така, некои поради религија... Секој човек си е посебна приказна за себе, сметам дека не треба да се генерализира. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Вегани
На врв
Bottom