http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=89165553033E244696F7353BE9FF8F7A
Инспириран од приказната која штотуку ја прочитав,ме интересира вашето мислење на оваа тема. Понекогаш продавачите знаат да бидат доста нељубезни (да не речам безобразни) кон нивните муштерии. Што мислите за ваквото нивно однесување?Дали треба да се казни со на пример намалување на платата или можеби отказ?Иако не живееме веќе во времињата кога луѓето биле поделени на класи,сепак се чини дека некои луѓе тоа воопшто не го согледуваат.Сте имале ли некое вакво искуство?
Уште кога почнував да работам по занает, т.е гипсар формиравме мала екипа најблиските другари кои што работевме приватно (непријавени) по станови.
Ми текнува дека ни се јави еден човек од с.Мирковци.Сакаше куќата од 300 квадрати да има спуштен плафон, опшивки на прозори, врати.Топ платена работа.2000 евра за 4 дена.
И ајде идеме.Товариме колата и идеме.
Стигнавме.Таму имаше еден стар дедо, кој имаше волнени чорапи а врз нив гумени чизми под глужд.Каллив до немај каде.Куќата трошна, да ти е страв штрафилица да забрчи мислиш куќата ќе ти падне.
На прв поглед си помислив
-Апла селска куќа, ама дали овие луѓе знаат колку чини метар квадратен гипс? Колку е работна рака? Ќе ми платат или нема да ми платат.
Почнав да ги прашувам детално што сакаат како сакаат.Никако да прашам дали имаат пари да платат.Знам дека они ја почувствуваа мојата несигурност.
Зборовите беа:
Дете не се плаши, можеби сме сиромашни на изглед, ама сме богати во душа.Си имаме ниви си имаме пиперки, патлиџани, жито, кромид..почна да ми објаснува жената.
И ајде.Што било тоа да не биде.Нема првпат да ни го турат курот да не ни платат.Немавме шо да изгубиме.
Сработивме.Во меѓувреме женичката заедно со дедото испекоа прасе.Секој ден на пладне имавме гозба од месо, салати, винце домашно, сиренце домашно.
Кејфови.
На крај човекот плати, му направив попуст неверојатен, испадна само да си го исплатиме материјалот и превозот секој ден од центар до ск.црна гора.
Доаѓаме вечерта кај мене дома со другарите.И си зборевме.
Колку стварно може изгледот да излаже.Колку само не се гледа дали си богат однадвор.Колку само тие луѓе не угостија како нивни деца да сме.
Од тогаш, некој да ми рече од оваа картонска кутија напрај ми вила од 1000 квадрати и базен обложен со аква панели ќе направам без око да ми трепне
И да знаете, кој е продавач или услужител или што и да е.
Секогаш повеќе пари ќе добиете од оној кој што мислите дека нема пари, отколку од оној што мислите дека е пребогат.