Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Атеизам (генерална дискусија)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="lady_blue" data-source="post: 284779" data-attributes="member: 67"><p>Можеш да го докажеш тоа? </p><p>Факт е дека вистината е само една, еве конкретно за боговите - или постојат или не постојат. Едно е од двете, трето нема. Ти, јас и секој друг може да верува, да не верува, да се сомнева, да прифаќа, да одбива, да негира, да се двоуми, да бара.... а сепак, сето тоа не ја менува ниту влијае на вистината. Влијае само на личноста и неговите ставови, размислувања, убедувања. </p><p>Може да си теист, атеист, антитеист, скептик, циник, ваков, таков, каков сакаш, ама тоа повторно нема никакво влијание врз вистината таква каква е. Во сопствените размислувања и сфаќања почнуваш од една позиција, видување, на кое си се нашол заради една или друга причина. Може да останеш таму цел живот, а може и да се помрднеш, нешто да те натера да се помрднеш, да се посомневаш, да се запрашаш, да кажеш дека „не е доволно“ ниту валидно. И бараш. Се движиш од една точка до друга, од една позиција кон друга. Кога-тогаш ќе одлучиш која позиција според тебе е повеќе возможна, можеби дури и точна, правилна, вистинска. Шансите да погодиш ти се 50-50. Или постојат или не постојат. Некој е во право. Не може сите да грешат. Без разлика дали некој ќе успее да докаже и покаже која е вистината, со докази кои сите ќе ги прифатат за валидни, едната страна е во право. Едната позиција е точна. Сите тие називи за она што се наоѓа помеѓу ми се по малку смешни. Демек верувам ама и не верувам, знам, ама баш и не знам, може има може и нема, може постои, може и да не постои. Сѐ е можно и сѐ е невозможно. А сепак, она што Е - Е и ќе си остане без оглед на тоа колку ти и јас можеме да го објасниме и докажеме. </p><p>Секој за себе си ги премерува „фактите“ на свој начин и преку своето лично искуство. И кога-тогаш ќе застане на едната страна и ќе си каже - „да, постојат“ или „не, не постојат“. Ти застани лево, јас ќе застанам десно. Едниот од нас е во право. Кој? </p><p>Сомнеж, двоумење - тоа не е став, не е заземање на позиција, ниту пак е вистинската „вистина“. Просто е незавршено истражување.</p><p>На крајот одговорот кој се бара е „да“ или „не“. Потврдување или негирање. Нема помеѓу.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lady_blue, post: 284779, member: 67"] Можеш да го докажеш тоа? Факт е дека вистината е само една, еве конкретно за боговите - или постојат или не постојат. Едно е од двете, трето нема. Ти, јас и секој друг може да верува, да не верува, да се сомнева, да прифаќа, да одбива, да негира, да се двоуми, да бара.... а сепак, сето тоа не ја менува ниту влијае на вистината. Влијае само на личноста и неговите ставови, размислувања, убедувања. Може да си теист, атеист, антитеист, скептик, циник, ваков, таков, каков сакаш, ама тоа повторно нема никакво влијание врз вистината таква каква е. Во сопствените размислувања и сфаќања почнуваш од една позиција, видување, на кое си се нашол заради една или друга причина. Може да останеш таму цел живот, а може и да се помрднеш, нешто да те натера да се помрднеш, да се посомневаш, да се запрашаш, да кажеш дека „не е доволно“ ниту валидно. И бараш. Се движиш од една точка до друга, од една позиција кон друга. Кога-тогаш ќе одлучиш која позиција според тебе е повеќе возможна, можеби дури и точна, правилна, вистинска. Шансите да погодиш ти се 50-50. Или постојат или не постојат. Некој е во право. Не може сите да грешат. Без разлика дали некој ќе успее да докаже и покаже која е вистината, со докази кои сите ќе ги прифатат за валидни, едната страна е во право. Едната позиција е точна. Сите тие називи за она што се наоѓа помеѓу ми се по малку смешни. Демек верувам ама и не верувам, знам, ама баш и не знам, може има може и нема, може постои, може и да не постои. Сѐ е можно и сѐ е невозможно. А сепак, она што Е - Е и ќе си остане без оглед на тоа колку ти и јас можеме да го објасниме и докажеме. Секој за себе си ги премерува „фактите“ на свој начин и преку своето лично искуство. И кога-тогаш ќе застане на едната страна и ќе си каже - „да, постојат“ или „не, не постојат“. Ти застани лево, јас ќе застанам десно. Едниот од нас е во право. Кој? Сомнеж, двоумење - тоа не е став, не е заземање на позиција, ниту пак е вистинската „вистина“. Просто е незавршено истражување. На крајот одговорот кој се бара е „да“ или „не“. Потврдување или негирање. Нема помеѓу. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Атеизам (генерална дискусија)
На врв
Bottom