Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Атеизам (генерална дискусија)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Мортидо" data-source="post: 144152" data-attributes="member: 670"><p>Ама не мешајте вера и традиција. Ако човек не е побожен, не значи дека не треба за бадник/божик да седне со најблиските на посна вечера, за Велигден дане вапца јајца, да не се венча во црква и сл. Традициите се наследство од нашите предци, се дел од нашиот идентитет и треба да се негуваат безразлика дали се христијански, пагански итакодаље. Јас не сум побожен, но уживам кога за Бадник сме сите дома собрани на трпеза и кршиме пита со паричка, во црква бев утрово како и секоја Недела, ми остана навика од времето кога бев побожен православен рисјанин но пак си одам со другарите у црква па на кафе, за Велигден одам в’црква и се кршам со јајца, а во мојот град колку само има и муслимани што одат за Велигден пред црква оти се дружат со македонци, одат сите од друштвото, зошто не и тие? Зет ми окорели атеиста, па со сестра ми се венчаа во црква. Нити он после тоа се порисјанчи, нити црквата се распадна. Традициите треба да се негуваат. Или можеби на некој атеиста му е понижувачки да отиде кај некого на слава, да вапца јајца или да седне на маса со семејството за Божик?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Мортидо, post: 144152, member: 670"] Ама не мешајте вера и традиција. Ако човек не е побожен, не значи дека не треба за бадник/божик да седне со најблиските на посна вечера, за Велигден дане вапца јајца, да не се венча во црква и сл. Традициите се наследство од нашите предци, се дел од нашиот идентитет и треба да се негуваат безразлика дали се христијански, пагански итакодаље. Јас не сум побожен, но уживам кога за Бадник сме сите дома собрани на трпеза и кршиме пита со паричка, во црква бев утрово како и секоја Недела, ми остана навика од времето кога бев побожен православен рисјанин но пак си одам со другарите у црква па на кафе, за Велигден одам в’црква и се кршам со јајца, а во мојот град колку само има и муслимани што одат за Велигден пред црква оти се дружат со македонци, одат сите од друштвото, зошто не и тие? Зет ми окорели атеиста, па со сестра ми се венчаа во црква. Нити он после тоа се порисјанчи, нити црквата се распадна. Традициите треба да се негуваат. Или можеби на некој атеиста му е понижувачки да отиде кај некого на слава, да вапца јајца или да седне на маса со семејството за Божик? [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Атеизам (генерална дискусија)
На врв
Bottom