Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Љубовна поезија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Achernar" data-source="post: 321147" data-attributes="member: 3190"><p>Само црното вино ги заматува очите,</p><p>кои во тебе го гледаа најубавиот оган на мојата душа,</p><p>но ти не знаеше,</p><p>и се уште не знаеш,</p><p>иако небото е исто,</p><p>сега сме само двајца странци,</p><p>кои го одгледуваат семето на љубовта,</p><p>секој на свој начин,</p><p>сето тоа само така ми прелета во мислите,</p><p>подлабоки од длабочината,</p><p>потемни од очите на ноќта,</p><p>се прашувам,</p><p>од каде извираш во мојата крв,</p><p>од очиве ли што со темна ткаенина,</p><p>параат две души,</p><p>две тишини што убавина од земјата создаваат,</p><p>мила моја,</p><p>јас сум жедно стебло кое венее,</p><p>а ти цвет кој го разденува утрото,</p><p>без чекање,</p><p>без копнеж,</p><p>и што ми значи сето тоа после толку умирања во кои живеев доволно,</p><p>сосема доволно бакнувајќи ја твојата душа,</p><p>без скриени тајни иако беа отровни,</p><p>безмилосни,</p><p>од кои сρцето запиρа и пρодолжува со твоето,</p><p>пркосејќи му на вρемето гледајќи и на смρтта во сечивото,</p><p>ти му беше повеќе од тие што го заговараа со страст и го давеа во лошо вино,</p><p>а тоа опиено со твоето што очиве ги заматува,</p><p>проклети нека се,</p><p>довека спокој да не прогледаат.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Achernar, post: 321147, member: 3190"] Само црното вино ги заматува очите, кои во тебе го гледаа најубавиот оган на мојата душа, но ти не знаеше, и се уште не знаеш, иако небото е исто, сега сме само двајца странци, кои го одгледуваат семето на љубовта, секој на свој начин, сето тоа само така ми прелета во мислите, подлабоки од длабочината, потемни од очите на ноќта, се прашувам, од каде извираш во мојата крв, од очиве ли што со темна ткаенина, параат две души, две тишини што убавина од земјата создаваат, мила моја, јас сум жедно стебло кое венее, а ти цвет кој го разденува утрото, без чекање, без копнеж, и што ми значи сето тоа после толку умирања во кои живеев доволно, сосема доволно бакнувајќи ја твојата душа, без скриени тајни иако беа отровни, безмилосни, од кои сρцето запиρа и пρодолжува со твоето, пркосејќи му на вρемето гледајќи и на смρтта во сечивото, ти му беше повеќе од тие што го заговараа со страст и го давеа во лошо вино, а тоа опиено со твоето што очиве ги заматува, проклети нека се, довека спокој да не прогледаат. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Љубовна поезија
На врв
Bottom