Социјализам или капитализам?

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Тоа е тоа што го реков погоре. 50 умиру за један да живи... Тито се превртува во гроб. Прво, му ја растуривме државата, сега ги продаваме другите држави...

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063
Ти ги прочитав мислењата, затоа и го напишав тоа. Ако бараш успех во Македонија, мора да си таква. А тоа живот е на другарка ти?! од 24 сата, 20 на работа?!

Експлоатација е тоа, ама битно ќе можеш да кажеш имам огромна плата, што ќе ми се и 5000 евра плата ако јас работам бетер од црнец, кај ќе ги трошам тие пари? Како ќе уживам во нив? Кога ќе најдам време за моите најблиски?

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Тоа е тоа што го реков погоре. 50 умиру за један да живи... Тито се превртува во гроб. Прво, му ја растуривме државата, сега ги продаваме другите држави...

Тоа на Тито е последното место каде што би сакала да живеам.
Нема зошто мојот капитал и мојот профит да се ,,распределува,,.
Ако заработам милион мој си е. Ако заработам 1000 евра, пак си се мои.
Дали ќе бидам успешна, или не, моја работа.

А башка... да не го спомнувам националното прашање. Јас не сум Југословенка (што К е тоа) јас сум Македонка, и тоа чиста Македонка.

• Ми се допаѓа
Реакции: Party Poison

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Мојата другарка има избор, не мора толку да работи. Таа така сака.
А затоа што не си ги разбрал очигледно моите мислења, мислиш дека јас зборувам за ,,овде,,.
Кој ти рече дека ,,ова овде,, е добро?
,,Тоа таму,, е добро. Ти дава шанса. И тоа е - за мене - најважно.
Те разбрав, ти мене не ме разбираш. Пиша, се бориш да успееш, така? Живееш у Македонија, така? Значи бараш успех ВО МАКЕДОНИЈА, НЕ во Австрија, НЕ во Гуатемала, Не во Перу. А за тоа те подржувам. Германскиот, Австрискиот капитализам во споредба со овој нашиот се класа.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Експлоатација е тоа, ама битно ќе можеш да кажеш имам огромна плата, што ќе ми се и 5000 евра плата ако јас работам бетер од црнец, кај ќе ги трошам тие пари? Како ќе уживам во нив? Кога ќе најдам време за моите најблиски?

Таа може и со пола работно време да има пари доволно. Но е воркохолик. Има опција таква, што е најважно. Приоритет и е, да оди на одмор на Ибица, и ќе оди, има уплатено веќе.
Да речеме, нејзиниот брат сака повеќе време да има за семејството, работи пола од неа, ама, не оди на Ибица. Оди во Грција.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Те разбрав, ти мене не ме разбираш. Пиша, се бориш да успееш, така? Живееш у Македонија, така? Значи бараш успех ВО МАКЕДОНИЈА, НЕ во Австрија, НЕ во Гуатемала, Не во Перу. А за тоа те подржувам. Германскиот, Австрискиот капитализам во споредба со овој нашиот се класа.

Каква црна Македонија. Јас сум студент, тука студирам. После тоа, кој рече дека ТУКА ќе останам?
Онаму горе, имам каде да одам и каде да продолжам со образование, а и со кариера.
Тука ќе се вратам, кога ќе научат како треба да изгледа една капиталистичка земја.
Ова не е капитализам, само така мислиме ;)

990Freak

Староседелец
12 март 2012
1,275
1,911
1,123
Kumanovo
Каква црна Македонија. Јас сум студент, тука студирам. После тоа, кој рече дека ТУКА ќе останам?
Онаму горе, имам каде да одам и каде да продолжам со образование, а и со кариера.
Тука ќе се вратам, кога ќе научат како треба да изгледа една капиталистичка земја.
Ова капитализам? Ова е грабилизам. :) Но, ко што падна комунизмот низ целиот свет, и на ова ќе му дојде крај. :D

• Ми се допаѓа
Реакции: TheKitten

Jericho

Староседелец
19 февруари 2012
355
465
1,063

Е конечно за нешто да се согласиме, само што јас го немам најлесниот начин за бегање у странство - роднини. Ама како и да е, се надевам дека ќе ми се насмее среќата и ќе можам еден ден да си одам од овде. А за враќање, ќе видиме... Иначе кога толку сакаш да уживаш во придобивките на капитализмот за тебе е САД, таму ќе те експлоатираат, за да поправиш заб ќе треба бубрег да продадеш... Системите во развиениве земји по европава повеќе наликуваат на некој социјализам одошто капитализам ;) Истото важи и за Канада ;) Кај што имаш ефтино или бесплатно образование, евтино или безплатно здравство, работнички права и слично :D А да не мешаме политика само ќе речам, Либија пред да биде нападната од западњачкиве империјалисти беше пример за одличен социјализам, каде секој има се што сака. Кој ги прати тие ствари многу добро знае за што зборам :D

• Ми се допаѓа
Реакции: Luckky

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Ова капитализам? Ова е грабилизам. :) Но, ко што падна комунизмот низ целиот свет, и на ова ќе му дојде крај. :D

Ова е грабализам, затоа што ние уште учиме како треба да функционира капитализмот. Вака некако изгледаа другите капиталистички земји пред 100 години, но кај нив не стапна социјализмот. Беа и сеуште се капиталистички земји. Меѓувремено го ускладија капитализмот на нивните барања и потреби, затоа денес другаркава 3 месеци живееше од социјална помош, која и стигаше колку да преживее. Немаше луксузи, немаше излегувања, немаше ручеци во ресторани. Имаше за преживување. Да, во Македонија со социјална помош не можеш да преживееш (мизерно, но да преживееш).
Во Македонија немаш доволно права за работници, немаш заштита.
И тоа ќе биде, само ни треба време. Другите капиталисти, неколку века наназад го создаваат тој систем, ние допрва го учиме, некаде прво за второ одделение сме.
Еве ти ја пример Шведска. Не е социјалистичка држава, но според нејзините закони, многу личи на социјализам. Затоа што народот има огромни добивки од самиот систем. А сепак, фирмите се во приватна сопственост и се афирмира приватниот бизнис.

Разликата е, што таму, има силни закони, ама и законите се почитуваат. И од страна на државата, и од страна на народот.

TheKitten

Истакнат Член
3 март 2012
528
614
93
Е конечно за нешто да се согласиме, само што јас го немам најлесниот начин за бегање у странство - роднини. Ама како и да е, се надевам дека ќе ми се насмее среќата и ќе можам еден ден да си одам од овде. А за враќање, ќе видиме... Иначе кога толку сакаш да уживаш во придобивките на капитализмот за тебе е САД, таму ќе те експлоатираат, за да поправиш заб ќе треба бубрег да продадеш... Системите во развиениве земји по европава повеќе наликуваат на некој социјализам одошто капитализам ;) Истото важи и за Канада ;) Кај што имаш ефтино или бесплатно образование, евтино или безплатно здравство, работнички права и слично :D А да не мешаме политика само ќе речам, Либија пред да биде нападната од западњачкиве империјалисти беше пример за одличен социјализам, каде секој има се што сака. Кој ги прати тие ствари многу добро знае за што зборам :D

Еве и јас ја спомав Шведска :) Не, немам роднини никаде освен во Македонија. Имам можност за стипендии :)
Инаку, каква црна Америка. Еве, ќе одам летово, чисто да ја помирисам. Но тој народ, некако ми е безличен. Не може бе, значи не може, Азијат и Црнец да имаат иста националност. :) Башка... економски најмоќната земја (со замисли, 0 проценти невработеност) е пустелија.....