Искрено грижење за други е убаво, племенито, хумано, човечно...но, сакам да Ве прашам, што мислите, дали искреното грижење како должност може да има свои последици?
Мажите се воспитуваат дека мораат да се грижат за жената, за куќата.
Жените се воспитуваат дека мораат да се грижат за децата.
Значи, во животот се нешто не учат дека треба за некого да се грижиме, за некој друг да мислиме.
Фокусирајќи го вниманието на други, мислам дека престануваме да се чувствуваме сами себе![Се мисли :^) :^)](/images/emoji/wonder_animated.png)
Ја губиме ли границата помеѓу себе и другите?
Дали се обидуваме своите идеи да ги наметнеме
на некој друг, да му дадеме нешто друго што нему не му е потребно?![Не бев јас (wasntme) (wasntme)](/images/emoji/wasntme_animated.png)
Уморни од одговорноста, се обидуваме да се оддалечиме од тој што се грижиме, па дури почнуваме и да му се лутиме!![Изненаден :eek :eek](/images/emoji/surprised_animated.png)
:
Од една страна очекувам награда поради тоа што се грижам за друг, а од друга страна пак се чувствувам виновна порада неговото незадоволство за било што![Facepalm (facepalm) (facepalm)](/images/emoji/facepalm_animated.png)
Не оставам можност за некој друг да се грижи за мене![Тажен :( :(](/images/emoji/sad_animated.png)
Мажите се воспитуваат дека мораат да се грижат за жената, за куќата.
Жените се воспитуваат дека мораат да се грижат за децата.
Значи, во животот се нешто не учат дека треба за некого да се грижиме, за некој друг да мислиме.
Фокусирајќи го вниманието на други, мислам дека престануваме да се чувствуваме сами себе
![Се мисли :^) :^)](/images/emoji/wonder_animated.png)
Ја губиме ли границата помеѓу себе и другите?
Дали се обидуваме своите идеи да ги наметнеме
на некој друг, да му дадеме нешто друго што нему не му е потребно?
![Не бев јас (wasntme) (wasntme)](/images/emoji/wasntme_animated.png)
Уморни од одговорноста, се обидуваме да се оддалечиме од тој што се грижиме, па дури почнуваме и да му се лутиме!
![Изненаден :eek :eek](/images/emoji/surprised_animated.png)
![Лут :mad :mad](/images/emoji/angry_animated.png)
Од една страна очекувам награда поради тоа што се грижам за друг, а од друга страна пак се чувствувам виновна порада неговото незадоволство за било што
![Facepalm (facepalm) (facepalm)](/images/emoji/facepalm_animated.png)
Не оставам можност за некој друг да се грижи за мене
![Тажен :( :(](/images/emoji/sad_animated.png)