Приказна за епилепсијата

epilepsija makedonija

Полноправен Член
13 септември 2015
35
13
8
www.epilepsijamakedonija.mk
Леле аманте со тоа. Де бре дај докажете дека Александар Македонски, Цезар, Да винчи и остали имале епилепсија. Едно време и вегани биле, сега и епилептичари, утре може и аутизам ќе излезе дека имале. Кој ви е доказот конкретно еве Питагора дека бил епилептичар?
Доказ се единствено записита каде овие луѓе, конкретно ајде за Питагора дека спомнавте, имале напади, кои според описот личеле на епилептични. Дрг доказ ако барате нема бидеќи нормално тогаш немало матични доктори па да водат историја на пациентите. Значи овие факти ние не ги измисливме, туку постојат како пишани факти. Но ние со сигурност тврдиме дека поголем дел (значи не сите), од лицата со епилепсија имаат нормален начин на живот, и можат како такви нормално да функционираат, што значи дека доколк не кажат сами, нема шанса да знаете дека токм тие се лица со епилепсија. Додека за другите состојби и нарушувања видливи се знаците.

• Ми се допаѓа
Реакции: escape

escape

Староседелец
20 октомври 2012
2,285
2,372
1,153
Skopje
www.facebook.com
Леле аманте со тоа. Де бре дај докажете дека Александар Македонски, Цезар, Да винчи и остали имале епилепсија. Едно време и вегани биле, сега и епилептичари, утре може и аутизам ќе излезе дека имале. Кој ви е доказот конкретно еве Питагора дека бил епилептичар?
Па мора ли за се точни докази да има? Не се потпирај толку многу на доказите туку прочитај нешто повеќе за епилепсијата, што претставува, како дејствува, што предизвикува итн па самиот ќе сфатиш зашто се нарекува болест на генијалците. ;)

• Ми се допаѓа
Реакции: epilepsija makedonija

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Па мора ли за се точни докази да има? Не се потпирај толку многу на доказите туку прочитај нешто повеќе за епилепсијата, што претставува, како дејствува, што предизвикува итн па самиот ќе сфатиш зашто се нарекува болест на генијалците. ;)
Абе убаво е да се има некоја подршка и сето тоа, ама пласирање такви работи не е баш убаво.

Доказ се единствено записита каде овие луѓе, конкретно ајде за Питагора дека спомнавте, имале напади, кои според описот личеле на епилептични. Дрг доказ ако барате нема бидеќи нормално тогаш немало матични доктори па да водат историја на пациентите. Значи овие факти ние не ги измисливме, туку постојат како пишани факти. Но ние со сигурност тврдиме дека поголем дел (значи не сите), од лицата со епилепсија имаат нормален начин на живот, и можат како такви нормално да функционираат, што значи дека доколк не кажат сами, нема шанса да знаете дека токм тие се лица со епилепсија. Додека за другите состојби и нарушувања видливи се знаците.
Баш затоа што немало кој да потврди не може да си земеш за слобода да го наречеш тоа факт дека биле епилептичари. Додека не докажеш нешто го сметаш за неточно :)
Вие не ги измисливте фактите кои биле пишани но вие ги толкувате и ги пласирате како вистини иако тоа се само ваши толкувања.

epilepsija makedonija

Полноправен Член
13 септември 2015
35
13
8
Абе убаво е да се има некоја подршка и сето тоа, ама пласирање такви работи не е баш убаво.

Баш затоа што немало кој да потврди не може да си земеш за слобода да го наречеш тоа факт дека биле епилептичари. Додека не докажеш нешто го сметаш за неточно :)
Вие не ги измисливте фактите кои биле пишани но вие ги толкувате и ги пласирате како вистини иако тоа се само ваши толкувања.
Значи што е е ДОКАЗ според вас? Во записите стои дека овие лица имале напади, кои се манифестирале со згрчвање на телото, пена низ уста и тресење. Ако и ова не е доволно ви препорачуваме да побарате стручно мислење и од нивните матични лекари, и историја од клиниката на која се лекувале. Наше верување е дека единствено ЕПИЛЕПТИЧНИ напади се манифестираат така, како поинаку може да се толкува?

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Имам колега на работа, млад дечко кој после неколку напади на работа што ги доби, призна дека боледува од епилепсија.
Ако би знаеле ние за некој близок, познаник, колега па ете и комшија дека имаа епилепсија, подобро би реагирале и ние што ќе бидеме во нивна близина додека трае нападот...поентата ми е да не се срамеше колегата, немаше да испаничиме сите кога се онесвести оддеднаш и сигурно немаше да даваме разни сугестии во стилот да не е издрогиран, да не пиел,идр. Значи не треба да се срамат.
Сакам да те прашам @epilepsija makedonija дали е вистина дека пред нападот да започне, пациентите доживуваат дежаву како предупредување, им се меша минаото со сегашноста!?
Дали и ти имаш епи напади??

• Ми се допаѓа
Реакции: epilepsija makedonija

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Значи што е е ДОКАЗ според вас? Во записите стои дека овие лица имале напади, кои се манифестирале со згрчвање на телото, пена низ уста и тресење. Ако и ова не е доволно ви препорачуваме да побарате стручно мислење и од нивните матични лекари, и историја од клиниката на која се лекувале. Наше верување е дека единствено ЕПИЛЕПТИЧНИ напади се манифестираат така, како поинаку може да се толкува?
Грчење на телото, пена низ уста може да е многу други дијагнози. Убаво што е верување, само уште не ми е јасна потребата од тоа да се идентификувате со ликови како да Винчи или Питагора и тоа врз основа на некое верување дека биле епилептичари.

epilepsija makedonija

Полноправен Член
13 септември 2015
35
13
8
Jas
Имам колега на работа, млад дечко кој после неколку напади на работа што ги доби, призна дека боледува од епилепсија.
Ако би знаеле ние за некој близок, познаник, колега па ете и комшија дека имаа епилепсија, подобро би реагирале и ние што ќе бидеме во нивна близина додека трае нападот...поентата ми е да не се срамеше колегата, немаше да испаничиме сите кога се онесвести оддеднаш и сигурно немаше да даваме разни сугестии во стилот да не е издрогиран, да не пиел,идр. Значи не треба да се срамат.
Сакам да те прашам @epilepsija makedonija дали е вистина дека пред нападот да започне, пациентите доживуваат дежаву како предупредување, им се меша минаото со сегашноста!?
Дали и ти имаш епи напади??
Јас немам напади, но во нашето здружение имаме многу луѓе со различни типови епилепсија. Тоа дежаву и слично можат да го имаат лицата пред напад, тоа се нарекува аура, кај некои е поизразита кај некои не може да се предчувствува. А самото дежаву се случува и кај сосем здрави луѓе, при замор на пример. Се согласувам дека овие лица не треба да го кријаат своето нарушување, тоа и го пропагираме. А факт е дека епилепсија може да добие секој, независно од возраста или полот, во било кое време, и нападите многу ретко може да се определат порад
Грчење на телото, пена низ уста може да е многу други дијагнози. Убаво што е верување, само уште не ми е јасна потребата од тоа да се идентификувате со ликови како да Винчи или Питагора и тоа врз основа на некое верување дека биле епилептичари.[/QUOВе молам наведете барем уште една дијагноза која се манифестира со згрчување на телото, пена низ уста и тресење, доколку постои нешто такво јас и дипломата ќе ја искинам, и ќе го затвореме здружението, бесцелно е да работиме во таков случај

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija

existence

Boolean
Член на администрација
Админ
3 март 2012
7,448
9,155
1,683
Кушкундалево
Не мораш да ја кинеш дипломата и слободно продолжи си да ги охрабруваш луѓето со информации дека да Винчи и Питагора биле епилептичари.
Во меѓувреме доволно е еден клик, чисто информативно.

epilepsija makedonija

Полноправен Член
13 септември 2015
35
13
8
Не мораш да ја кинеш дипломата и слободно продолжи си да ги охрабруваш луѓето со информации дека да Винчи и Питагора биле епилептичари.
А зошто на тоа напишано би му верувал, а на тоа што ние го пишуваме да не верувате, нели е тоа чудно. И не ЈАС како единка, туку цела организација го поддржува тој став. Не само во Македонија, во цел свет е тоа така, но секако ќе се појави и друга страна која ќе го негира тоа. Исто како да се расправаме сега дали Александар македонски бил Македонец, или слични теми некои. Ние е повикуваме на факти се разбира, а вие како сакате.

• Ми се допаѓа
Реакции: misterija

misterija

Член со 30 казнени поени
27 јануари 2016
732
614
103
Не разбирам како мислиш дека он ги охрабрува луѓето со тие информации??
Па ако мислиш дека навистина им делува охрабрувачки на тие луѓе со таа мака што ја носат,тогаш не гледам шо има лошо во тоа!?