Интелигенцијата на народите во Европа

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Нормално дека ќе го фатам патот, кога некој ќе падне во дупка нормално е да сака да излезе. Секаде е подобро од тука верувај, еве во Белгија ќе одам и под мост ќе спијам и пак подобро ќе живеам од тука. Таму колку што ми кажувале, на тие што немаат никаква работа им давале толку пари колку што им се потребни за живот, така да повеќе ми се исплати тоа отколку да јадам вчерашен леб. :)
Па кажи што ти е болката....значи ти сакаш да не работиш ништо,да си лешкари, а државата да ти дава пари ааа.......бре бре мрзаааа...

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
Нормално дека ќе го фатам патот, кога некој ќе падне во дупка нормално е да сака да излезе. Секаде е подобро од тука верувај, еве во Белгија ќе одам и под мост ќе спијам и пак подобро ќе живеам од тука. Таму колку што ми кажувале, на тие што немаат никаква работа им давале толку пари колку што им се потребни за живот, така да повеќе ми се исплати тоа отколку да јадам вчерашен леб. :)

Да во право си таму давале,ама за да ти дадат треба првин да имаа ненаков ќар од тебе,или можеби мислеше ,ајде ќе одам под мостот и тие се должни да ми плаќаат за тоа,ако и таму на ист начин постапиш да продаваш демагогија а да не се фатиш за работа, и таму не даваат.

• Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja

Altaïr

Shinigami
23 јули 2012
5,855
2,674
1,683
Han Wavel
Да во право си таму давале,ама за да ти дадат треба првин да имаа ненаков ќар од тебе,или можеби мислеше ,ајде ќе одам под мостот и тие се должни да ми плаќаат за тоа,ако и таму на ист начин постапиш да продаваш демагогија а да не се фатиш за работа, и таму не даваат.
Ти си бил па знаеш? Многу информиран ми се гледаш, сигурно си бил. Мене ми кажувале луѓе што биле и што сеуште се таму, значи исто како социјално што им даваат кај нас по 2000 денари кај нив им даваат 500-600 евра за да имаат за основни работи.

Па кажи што ти е болката....значи ти сакаш да не работиш ништо,да си лешкари, а државата да ти дава пари ааа.......бре бре мрзаааа...
Ти како прво не ни знаеш дали јас работам или не, а бидејќи не знаеш не треба да зборуваш. Ти ќе ми кажуваш дали сум мрза а врска немаш каков сум.

Толку со муабетов, темата не е за мене или дали некој работи или не работи.

$3Я3|\||)&p&†Y

Староседелец
12 мај 2012
3,691
3,871
1,183
@diva orhideja топло ни е и си куцкаме, океј тоа, ама со топло и куцкање ќе издржуваме фамилија ? Кажи ми како се прави тоа, да знам да го постигнам. Тебе ти е изгледа ептен погодена работата, па сакаш да останеш тука. Што да речат тие кои не можат да најдат работа, а биле на милиони места за тоа ?
Знам тип кој се сокапа од барање работа 2 месеци, секој ден. Не трескам глупости. Секој ден бараше една eбана работа, било што, и никој не сакаше да го вработи. На крај, со градежна фирма замина за Германија и си заработи 5000 евра за 3 месеци. Е сега ти види дали е поарно резерватов тука или нешто друго.

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

corki

Староседелец
21 декември 2013
542
449
1,073
@diva orhideja топло ни е и си куцкаме, океј тоа, ама со топло и куцкање ќе издржуваме фамилија ? Кажи ми како се прави тоа, да знам да го постигнам. Тебе ти е изгледа ептен погодена работата, па сакаш да останеш тука. Што да речат тие кои не можат да најдат работа, а биле на милиони места за тоа ?
Знам тип кој се сокапа од барање работа 2 месеци, секој ден. Не трескам глупости. Секој ден бараше една eбана работа, било што, и никој не сакаше да го вработи. На крај, со градежна фирма замина за Германија и си заработи 5000 евра за 3 месеци. Е сега ти види дали е поарно резерватов тука или нешто друго.

Ама рече типов барал,и бил упорен,и едвај нашол и отишол,па заработил.Абе бате кај немалку ги има еден куп, ,,тражим посла,боље да га не наџем,, и после власта им е крива и одма стануваат неизмерно големи политичари и се знаат од политика,кој украл итн.Затоа нас не не бидува па бараме во странство маркови кули,кај и да одиш секогаш си е**н новајлија сите ќе те дупат во здарв разум,и не дека нема да заработиш,ама сам ќе си знаеш.

Ти си бил па знаеш? Многу информиран ми се гледаш, сигурно си бил. Мене ми кажувале луѓе што биле и што сеуште се таму, значи исто како социјално што им даваат кај нас по 2000 денари кај нив им даваат 500-600 евра за да имаат за основни работи..
Колку да знаеш за твоја информација,белгија ми била една од најблиските дестинации,на мнооооогу повеке места сум биден и повеќе култури сум сретнал.Поздрав.

Последна промена од модератор:

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Работата мора да признам дека не ми е тешка,но платата како и кај сите буџетари е таква-никаква.Фамилија не се рани со една плата,макар и цело семејство да работи пак не се стига,знам за тоа и во право си,не велам не......Додатна работа,приватно малку,се снаоѓаме,но не ја напуштам државава,оти видов како е надвор........црнчиш цел ден,нема шетање,излегување,дружење,претворен си како програмирана машина,се ти се одвива по еден строго одреден терк и нема скршнување,туѓинец си

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Работата мора да признам дека не ми е тешка,но платата како и кај сите буџетари е таква-никаква.Фамилија не се рани со една плата,макар и цело семејство да работи пак не се стига,знам за тоа и во право си,не велам не......Додатна работа,приватно малку,се снаоѓаме,но не ја напуштам државава,оти видов како е надвор........црнчиш цел ден,нема шетање,излегување,дружење,претворен си како програмирана машина,се ти се одвива по еден строго одреден терк и нема скршнување,туѓинец си

Ако работиш до тој степен во странство, тогаш ќе црниш првите 20 години, а потоа ќе живееш далеку подобар и поудобен живот од просечен. Додека пак тука ќе црнчиш до смрт, дури и поголеми се шансите дека како што поминуваат годините, ќе работиш повеќе.

diva orhideja

Член со 30 казнени поени
26 февруари 2014
2,224
1,747
253
Ако работиш до тој степен во странство, тогаш ќе црниш првите 20 години, а потоа ќе живееш далеку подобар и поудобен живот од просечен. Додека пак тука ќе црнчиш до смрт, дури и поголеми се шансите дека како што поминуваат годините, ќе работиш повеќе.
Секој нека прави како сака, но јас сум носталгично балканско створење,кое сеуште сака ручек са фамилијата,поприсни односи,па одење на гости .....просто кажано,сакам полабав живот.Секој што отишол не се вратил,и самата таква помисла не ми се допаѓа....ке се врзеш одма со кредити оти одма ке земеш куќа,кола,ииии остана за век векова.

MissChievous

Ingenious
17 февруари 2012
5,085
7,019
1,683
Huntington Beach, California
silence-all-i-want-to-say.tumblr.com
Секој нека прави како сака, но јас сум носталгично балканско створење,кое сеуште сака ручек са фамилијата,поприсни односи,па одење на гости .....просто кажано,сакам полабав живот.Секој што отишол не се вратил,и самата таква помисла не ми се допаѓа....ке се врзеш одма со кредити оти одма ке земеш куќа,кола,ииии остана за век векова.

Затоа најубаво е цела фамија, или барем дел од фамилијата заедно да се преселат. Или да создадеш таму фамилија, whatever.
Те разбирам за носталгијата, но најчесто тоа е најмалиот проблем. Односно, тоа не е доволно голема причина за да одбиеш шанса (доколку имаш) за преселба во странство каде што ќе имаш подобри услови за живот. Плус, секаде и секогаш можеш да ги стекнеш и проживуваш сите тие навики и традиции. А за останатото како што се кредити, куќа, кола... сето тоа е индивидуално, колку си паметен околу тие работи, зошто било каде на светот можеш да ги направиш тие грешки.

Последна промена:
  • Ми се допаѓа
Реакции: diva orhideja