Животна филозофија

Mystique

Староседелец
18 јуни 2012
753
1,413
1,103
Ако си во заблуда да те пуштам да бидеш? Како што ти ЈА остави да биде “сопственичката“ на темата? Ахам.... интересни стандарди.

Што зборуваш бе колега форумџија? Ако ми ги вежбаш живците кажи да си знам која игра ја играме. Не си ти толку напорен за да не те издржам. На какви не 1000зошто 1000затоа луѓе сум налетала...

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Што зборуваш бе колега форумџија? Ако ми ги вежбаш живците кажи да си знам која игра ја играме. Не си ти толку напорен за да не те издржам. На какви не 1000зошто 1000затоа луѓе сум налетала...
Животот ти е тебе игра? Браво.
Нема никакви игри само ти укажувам дека гледаш раски во туѓото око а гредата во своето не ја гледаш. Ок не те закачам веќе, уживај.

• Ми се допаѓа
Реакции: Mystique

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
А како се постигнува тоа поголемо ниво на свест?
Настрана тоа што Анархијата како општествено уредување е невозможна мисија и тежок утопизам.

Пошто нели тоа што од 200К години постоење на хомо сапиенсот, 194К ги поминал без држава и организирана религија, мора да било невозможно и не се десило.

Мислам, т.е не мислам туку знам дека не знаеш како се поистигнува такво ниво на свест. Сепак тоа е индивидуално а не колективно. Од таа причина нема да добиеш Нобелова награда. Гледај ти да го постигнеш а не да бараш од другите да го постигнат. А за твојата утопија ака анархизам избриши си го од глава барем додека сме живи (иако сме ралични години), нема да го доживееме, па ни нашите потомци во наредни неколку генерации.

Зависи како се гледа, некогаш и телефонот бил утопија.
Твоите потомци ќе работат за 200 евра и ќе бараат партиска книшка, таму некаде во 2047 или така нешто...

Ја утна темата. Животна филозофија, твојата, сега и овде. Тоа е темата, не е за твоите пра-пра внуци, таму некаде и некогаш, на некоја си планета Утопија.
Отвори тема, ако веќе ја нема, па ќе зборуваме за Анархизам.

Има тема.

@Idiot Ај што си се фатил да ме разубедуваш, туку и директно ми кажуваш која била мојата намера со тоа што се изјаснив на темава. Аман кажи ми кого искритикував со тоа што си кажав анархија? Кого спомнав, и со кого сум толку опседната за да мислењето во животна филозофија ми биде само за да го искритикувам?
Па и уште зошто објаснувам што е? А зошто не би објаснила? Зар ќе навредам некого ако опширно си кажам што мислам и што е тоа што го мислам??
Убави филозофии си имаш, нека ти носат среќа во животот и исполнетост. Дај боже сите да си се пронајдат во нешто што ги прави среќни а и со што ќе ги прават другите среќни.

Тоа е условен рефлекс, постои раја која е така програмирана да на самото споменување на поимот `анархија` реагира како да им се прикрал Емил Хески со ерекција зад грб.
Тоа е само рикањето на робот во нивната душа кој пишти при самото споменување на нешто поинакво.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Пошто нели тоа што од 200К години постоење на хомо сапиенсот, 194К ги поминал без држава и организирана религија, мора да било невозможно и не се десило.
Да да сигурно се десило. Немале хиерархија нели? Немало поглавици на племиња, врачеви и секој различни задолженијха да имал. Јака анархија со хиерархија :rofl
Зависи како се гледа, некогаш и телефонот бил утопија.
Изгледа треба да ти објаснам што е утопија а што технолошки напредок.
Твоите потомци ќе работат за 200 евра и ќе бараат партиска книшка, таму некаде во 2047 или така нешто...
Твоите потомци може и за 100. Кој знае може ќе дочекаш да видиш
Фино.
Тоа е условен рефлекс, постои раја која е така програмирана да на самото споменување на поимот `анархија` реагира како да им се прикрал Емил Хески со ерекција зад грб.
Тоа е само рикањето на робот во нивната душа кој пишти при самото споменување на нешто поинакво.
Гледам ти ептен слободен, не робуваш на ништо.

• Ми се допаѓа
Реакции: Frojda

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Да да сигурно се десило. Немале хиерархија нели? Немало поглавици на племиња, врачеви и секој различни задолженијха да имал. Јака анархија со хиерархија :rofl
Изгледа треба да ти објаснам што е утопија а што технолошки напредок.

Твоите потомци може и за 100. Кој знае може ќе дочекаш да видиш

Фино.

Гледам ти ептен слободен, не робуваш на ништо.

Има разлика меѓу вертикална и хоризонтална хиерархија. Анархијата не подразбира непостоење на хиерархија. Ниту постои универзалност на работата која секој поединец би ја извршувал. Постоеле и софистицирани цивилизации без власт, само што гледам дека ќе е попусто арчење на тастатура...

Нема потреба а и не би сакал да ти стварам главоболки, и технолошкиот напредок може да е утописки, самиот концепт на одредена ситуација (во случајот комуникации) може да делува утописки во одредено време.http://www.merriam-webster.com/dictionary/utopian

Затоа и ставив некоја временска рамка во која би можел да ги видиш своите потомци. Но можеби и грешам, можеби твој потомок ќе е прв Хунза на пат за Алфа Кентаури, лансиран директ од вселенскиот центар во Паљурци.

Гледаш? Што тоа гледаш?:rofl

Чудно но вистинито, реакциите се секогаш исти на споменувањето на самиот поим. Дури и овде се потврдува, прочитал цитираниов член `анархизам` кај членката која го напишала тоа и според длабокиот внатрешен робовски импулс морал да реагира.
Знам, тоа е посилно од разумот, реакцијата не може да биде поинаква, ропско млеко поцицацно уште во колевка...

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Има разлика меѓу вертикална и хоризонтална хиерархија. Анархијата не подразбира непостоење на хиерархија. Ниту постои универзалност на работата која секој поединец би ја извршувал. Постоеле и софистицирани цивилизации без власт, само што гледам дека ќе е попусто арчење на тастатура...

Нема потреба а и не би сакал да ти стварам главоболки, и технолошкиот напредок може да е утописки, самиот концепт на одредена ситуација (во случајот комуникации) може да делува утописки во одредено време.http://www.merriam-webster.com/dictionary/utopian

Затоа и ставив некоја временска рамка во која би можел да ги видиш своите потомци. Но можеби и грешам, можеби твој потомок ќе е прв Хунза на пат за Алфа Кентаури, лансиран директ од вселенскиот центар во Паљурци.

Гледаш? Што тоа гледаш?:rofl

Чудно но вистинито, реакциите се секогаш исти на споменувањето на самиот поим. Дури и овде се потврдува, прочитал цитираниов член `анархизам` кај членката која го напишала тоа и според длабокиот внатрешен робовски импулс морал да реагира.
Знам, тоа е посилно од разумот, реакцијата не може да биде поинаква, ропско млеко поцицацно уште во колевка...
Што изнакажа бе момче, се изврте наопаку за докажеш дека си во право. Баш линкот што си го ставил укажува дека не си го разбрал истиот, постојат и денес анархистички комуни, спомнав две претходно. На локално ниво можно е да постои такво уредување. На глобално не е можно. Да не ти објаснувам принципи на економија и праксата на тие комуни какви резултати даваат. Никој не те спречува, ти како поборник на анархизмот да одиш и да живееш во таква комуна. Ама таа не ви чини вие сакате некој си идеализиран анархизам.
Тоа последното нема да ти го коментирам, кое ти е очигледно со друга намера, но нема да ти успее. Ти као многу паметен гледам неробското млеко со кое наводно си задоен од мајка робинка, ептен голема слобода ти дало.

• Ми се допаѓа
Реакции: Frojda

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Што изнакажа бе момче, се изврте наопаку за докажеш дека си во право. Баш линкот што си го ставил укажува дека не си го разбрал истиот, постојат и денес комуни, спомнав две претходно. На локално ниво можно е да постои такво уредување. На глобално не е можно. Да не ти објаснувам принципи на економија и праксата на тие комуни какви резултати даваат. Никој не те спречува, ти како поборник на анархизмот да одиш и да живееш во таква комуна.
Тоа последното нема да ти го коментирам, кое ти е очигледно со друга намера, но нема да ти успее. Ти као многу паметен гледам неробското млеко со кое наводно си задоен од мајка робинка, ептен голема слобода ти дало.

Нема никаква друга намера, чисто констатација, истиот муабет го имам слушнато многу пати, самото споменување на тој поим предизвикува нелагодност и вознемиреност кај луѓето, затоа и ја цитираше членката, можеш да негираш оттука до Индија, тоа е, павлов рефлекс, исто било и во средниот век при споменување на ѓаволот...

Инаку немој аман, ако објаснението за принципи на економија ти е на на ниво на твојот минат труд на темава, подобро не арчи тастатура, не се мачи.

Од линкот, што не ти е јасно, слободно прашај, не се срами.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Нема никаква друга намера, чисто констатација, истиот муабет го имам слушнато многу пати, самото споменување на тој поим предизвикува нелагодност и вознемиреност кај луѓето, затоа и ја цитираше членката, можеш да негираш оттука до Индија, тоа е, павлов рефлекс, исто било и во средниот век при споменување на ѓаволот...

Инаку немој аман, ако објаснението за принципи на економија ти е на на ниво на твојот минат труд на темава, подобро не арчи тастатура, не се мачи.

Од линкот, што не ти е јасно, слободно прашај, не се срами.
Ништо ти не си сфатил цитираната членка ја цитирав за друго, ама ќе да ти е исламскиот рефлекс кај тебе проработил. А ви дирне некој “светковина“ станувате вознемирени и радикални. Знам колку ти се јасни работите, не бери гајле. За ачење тастатура не се секирај имам 10 резерва.

• Ми се допаѓа
Реакции: Outrider

Outrider

A Witty Cat
Член на администрација
23 мај 2013
5,405
5,905
1,683
Disco
Ништо ти не си сфатил цитираната членка ја цитирав за друго, ама ќе да ти е исламскиот рефлекс кај тебе проработил. А ви дирне некој “светковина“ станувате вознемирени и радикални. Знам колку ти се јасни работите, не бери гајле. За ачење тастатура не се секирај имам 10 резерва.

:rofl(facepalm):D
Иншалах, ја откри мојата најтемна тајна, јас сум уствари Дервиш, здравје да ти даде Мухамед (мудриот, слава му). И како закоравен исламист си ја сакам анархијата...:D That`s only natural...

Егзибит А

За себе да кажам си верувам во анархија. Ама не анархија каква што мислат луѓето дека е(беззаконие,убиства , кражби, нема казни све е дозволено бла бла бла) Ќе има закон, законот на здрав разум. Анархија би бил идеален систем за човечанството доколку ние се однесувавме почовечки. За овој систем да успее треба да сме на еден далеку повисок степен на свест и совест, да си знаеме без пишано листе кои се нашите обврски и одговорности кон луѓето околу нас, кон околината и нас самите. Но оваа утопија е невозможна барем не во идно догледно а и недогледно време.

Егзибит Б

А како се постигнува тоа поголемо ниво на свест?
Настрана тоа што Анархијата како општествено уредување е невозможна мисија и тежок утопизам.

Таа е реакцијата...

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Не си вреден за коментирање, погледни си ја својата реакција.
После види го делот напишан над тоа што си го цитирал од членката. Поводот беше тоа што не си го цитирал.
А после тоа погледни го моето прашање, во цитатото што си го ставил. Може ќе ти станат некои работи јасни некогаш....евентуално.