Алкохолизам

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
десет минути се думав дали да ја ставам во Општо здравје или во Социјологија, и на крај реков, тука па шта буде нека буде.

Поимот Алкохолизам не би можел да кажам медицински точно како е дефиниран, ама јас ќе го дефинирам вака:

Алкохолизмот е болест, која што покрај што ве уништува вас, ги уништува сите околу вас.

Ајде вака постапно да искажам како одат фазите за да стигнеш до „алкохоличар со тапија“.

1. Тинејџер си, и си во години кога е „шема“ да се вратиш дома пијан, добро е што се пијаниш од две чаши пиво.
2. „Шемата“ станува она во што уживаш.
3. Проблемите ти се причината поради која пиеш.
Ќе речеш„Девојка ми ме изнервира“ и фрк ракијата.
Ќе речеш „Дома моите пари немаат“ и фрк коњакот.
Ќе речеш „Дечко ми ме остави“ фрк мартинито.
4. Е тука е поозбилна работата и тогаш пиеш затоа што ти се пие, ама се’ уште бараш причина. Па ти се виновни комшиите што плачат за нивното починато маченце, потоа работата си ја изгубил и одиш го земаш шишлакот и пиеш( наместо парите да ги чуваш затоа што веќе немаш извор на пари).
5. Е оваа фаза е веќе крајна и тука нема назад. Таа е фаза кога причината не ти треба. Пиеш затоа што ти се пие и пиеш од утро до мрак. Себе си, си кажуваш дека ти е тешко. Дека животот ти забива ножеви од сите страни. Дека ти е толку тешко што веќе не знаеш кој пат да го фатиш. А ако се’ е средено тогаш се нервираш зошто Сонцето изгреало од исток.
Од оваа фаза може да те врати само силна волја. А ако волјата е мала, тогаш рехабилитацијата.

Не постои „лесно пијанство“. Ниту пак постои „добар пијаница“. Можеби во првото пијанство човек е весел. Во второто пак е весел. Подоцнежните пијанства веќе влијаат на мозокот, и веќе ти се губат и нерви и се’. Веќе почнува агресијата, и тешко оние што се околу тебе.
Рехабилитацијата е фатална. Всушност, добро е ако некој откако ќе сфати дека згрешил отиде на тоа, ама излегува од таму пола човек. За девојките немам информации, ама од доверливи извори знам дека, после тие месеци минати под седативи потешки од сопствената тежина остануваш „сакат“ на неодреден период. Т.Е. Импотенцијата чука на врата и не прашува дали смее да влезе, туку влегува.

Е сега, сакам да зборуваме од сите аспекти. Кои се органите што се оштетуваат. Колку мислите дека е лоша оваа појава за организмот.
Сакам да збориме колку е лоша оваа појава за семејството, за пријателите, за самиот оној кој го внесува алкохолот.
Исто сакам да зборуваме и за општеството, колку тоа придонесува за оваа појава, и кој се начините да се среди(намали) појавата на алкохолизам во овие општества.

се извинувам на големината на воведот, се обидов да бидам најкраток ама не ми успеа.

Марија

Poétesse
14 април 2012
1,146
2,491
1,123
Скопје
Пофални зборови за темата. Убаво обработена.
Често нашироко се расправа за алкохолизмот како социолошка општествено патолошка појава која како што веќе е наведено нанесува огромни штети како на самиот човек кој е зафатен од порокот, така и поблиските, па и општеството.
Нема сомнежи дека има безброј фактори кои доведуваат до таква состојба и секој во одреден период од својот живот може да е ранлив за лесно да се наведе себе си на пат со тежок повраток како што е алкохолизмот.
Силни и храбри се оние кои успеале да се изборат, и оние кои сфатиле дека суштината на животот е нешто повеќе од шише вино и три чаши ракија.
Од медицински аспект, пред се страда црниот дроб, кој претрпува различни оштетувања во зависност од степенот до кој е стигнат алкохоличарот. Исто така, се оштетува нервното ткиво, органите за осет и перцепција, се намалува плодноста и сексуалното уживање итн
Се разбира со години поминати без конзумирање алкохол последиците може да се намалат или целосно отстранат, а органите да се регенерираат.
Од социолошка гледна точка, за нашето поднебје е доста карактеристичен вперениот прст и стереотипите кои остануваат за човекот нарекуван пијаница. Оној кој е навлечен на алкохол е избегнуван и исмејуван од луѓето, а откако ќе се рехабилитира доаѓа период на тежок повраток во круговите во кои се движел, лошо прифаќање, но се разбира нештата се градат од почеток и никогаш не е доцна(па така и кругот на пријатели и познаници може да се обнови и изгради повторно).
Најтешко им е на оние кои остануваат со пијаницата до крај, кои одат до самото дно со него, а потоа го влечат на површина... обично тоа е потесниот круг пријатели и семејството...
ех ќе пишувам уште кога ќе се одморам : )

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
Ти нема веза ова.
Третата точка, спој ја со првата, исто и втората.
Ти тинејџерот го раздели на повеке степени, и на крај дојде до главен алхохоличар.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Ти нема веза ова.
Третата точка, спој ја со првата, исто и втората.
Ти тинејџерот го раздели на повеке степени, и на крај дојде до главен алхохоличар.
До „главен алкохоличар“ можеш да стигнеш и по една година од првата чашка.
И никаде не пишав дека втората и третата фаза не ги минуваш во тинејџерски години.
А исто така немора да значи дека ги минуваш под дифолт во тинејџерски години.
Пример, третата фаза... се разочаруваш затоа што жена ти те изневерила и ти побарала развод па се мажи повторно.

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
До „главен алкохоличар“ можеш да стигнеш и по една година од првата чашка.
И никаде не пишав дека втората и третата фаза не ги минуваш во тинејџерски години.
А исто така немора да значи дека ги минуваш под дифолт во тинејџерски години.
Пример, третата фаза... се разочаруваш затоа што жена ти те изневерила и ти побарала развод па се мажи повторно.
:/
Добро.
А зашо е болест? па дури ги уништува и другите?
Мислиш на тинејџерските години?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
:/
Добро.
А зашо е болест? па дури ги уништува и другите?
Мислиш на тинејџерските години?
Реков дека медицински не знам како е дефинирана, тоа е моја дефиниција.
Ја нарекувам болест затоа што ако навлезеш длабоко во неа ти треба професионална помош и силна волја.
Пример, ако се разболиш од рак, ти треба професионална помош.
Зошто ги уништува другите?
Навистина го поставуваш ова прашање?
Имаш дете, имаш жена. Доаѓаш дома мртов пијан. Женати не ти дава секс. Ти си изреволтиран. Не можеш да се исконтролираш кршиш се’ по дома.
Кого го уништува тоа? Во четири наутро децата да се разбудат од звуци. Плачење на мајка им, дерење на татко им.
На тинејџерски години најчесто започнува, затоа што тогаш „се’ што лета се јаде“

goodgod

Истакнат Член
26 декември 2012
433
304
163
пред компјутер
Реков дека медицински не знам како е дефинирана, тоа е моја дефиниција.
Ја нарекувам болест затоа што ако навлезеш длабоко во неа ти треба професионална помош и силна волја.
Пример, ако се разболиш од рак, ти треба професионална помош.
Зошто ги уништува другите?
Навистина го поставуваш ова прашање?
Имаш дете, имаш жена. Доаѓаш дома мртов пијан. Женати не ти дава секс. Ти си изреволтиран. Не можеш да се исконтролираш кршиш се’ по дома.
Кого го уништува тоа? Во четири наутро децата да се разбудат од звуци. Плачење на мајка им, дерење на татко им.
На тинејџерски години најчесто започнува, затоа што тогаш „се’ што лета се јаде“

Да, затоа и те прашав за да ми го кажеш ова.
Е сега, до ова се стигнува од твоите наброени точки? ...

Како и да е, твоја дефиниција и твое мислење.

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Да, затоа и те прашав за да ми го кажеш ова.
Е сега, до ова се стигнува од твоите наброени точки? ...

Како и да е, твоја дефиниција и твое мислење.

Ако си одиш постапно така, до бетер се стигнува.

monika88

Истакнат Член
1 април 2013
453
645
193
36
Неготино
болест е дефинитивно
пак ке се изјаснам повеќе,некако сега ме мрзи да пишувам:giggle

Struggler

Староседелец
19 јануари 2013
1,755
1,002
1,133
болест е дефинитивно
пак ке се изјаснам повеќе,некако сега ме мрзи да пишувам:giggle

Па доколку пишуваш пост, а притоа те мрзи не почнувај!

Он-топик
Јас мислам дека алкохолизмот е завиност. Најчесто луѓето што посегаат кон алкохолот е тоа што се разочарани од се што ги опркужува околу нив.Нивната слаба финансиска состојба, домашните проблеми итн.
Кој би рекол дека секој кој посегнал кон пијалок уште на млади години е потенцијален алкохоличар?
-Само статистичарите би можеле да го предвидат тоа, а не оние кои и го искусиле тоа. Секој одговара за себе си што ќе биде понатаму, без некој да ти предвидува. Треба сам да знаеш до каде ти е границата, каде се разделуваш од реалноста и живееш (временски определено) во транс од алкохолот. Да знаеш кога да се напише (и малку повеќе), а кога не.

• Ми се допаѓа
Реакции: Photographer and melpomena