Дали постои почеток и крај?

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Болдираното никаде не го тврдев. Се однесува на времето и просторот. Времето не постоело од секогаш? Просторот? Имаат ли почеток и крај?
Пак ќе кажам дека сум премногу ситен за да кажам со сигурност.
Ете не се фокусирав за времето и просторот, мојов пост беше насочен кон друго не кон времето и кон просторот.
Нема ни да се фокусирам, немам мислење за нив.

Дополнување:
Уствари зошто да го молчам мислењето само за да не дебатирам, ќе си дебатирам.
Да, сметам дека не постоеле од секогаш. Некогаш настанале, и имаат почеток.

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Idiot твоето размислување е објејтивниот прапочеток кога заполнал. Секое битие си го поставува ова прашање. Поентата е многу комплексна и нема шанса да се најде нзс., па колку и да има објективност. Ти се концентрираш на макро план но битисувањето полесно би се објаснило во микрокосмосот - единката, нормално со субјективно гледиште. Религиите да ги тргнеме на страна иако индоевропските по потекло верувања се засноваат на цикличен додека семитските (меѓу кои и трите н најголеми религии во светот) се засноваат од timeline релација или точка а кон точка б. Поентата ми е, пошто си ја отворил темава во подфорум филозофија, не очекубај премногу научно докажани теории, туку прогледај малку поинаку на работите. Тука не можеш стриктно да кажеш дека 2+2=4 впрочем ако беше така, животот ќе немаше/имаше смисла. Под немање подразбирам дека секоја една единка ќе се засноваше кон една иста вистина. Под имање пак ќе кажам ќе имаше една иста вистина. Малку двосмислен термин е, но мислам ја сфати поентата.
Со прапочетокот за некои е големиот прасак, за други е раѓањето, за трети пак најстарото сеќавање - свесноста за некои нивни постапки. Кој како си ја наредил. Но тоа може и да значи дека можно е дека е само фрагмент од едно кружно дивење. Или пак самото тоа движење по себе е кружно.

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Idiot твоето размислување е објејтивниот прапочеток кога заполнал. Секое битие си го поставува ова прашање. Поентата е многу комплексна и нема шанса да се најде нзс., па колку и да има објективност. Ти се концентрираш на макро план но битисувањето полесно би се објаснило во микрокосмосот - единката, нормално со субјективно гледиште. Религиите да ги тргнеме на страна иако индоевропските по потекло верувања се засноваат на цикличен додека семитските (меѓу кои и трите н најголеми религии во светот) се засноваат од timeline релација или точка а кон точка б. Поентата ми е, пошто си ја отворил темава во подфорум филозофија, не очекубај премногу научно докажани теории, туку прогледај малку поинаку на работите. Тука не можеш стриктно да кажеш дека 2+2=4 впрочем ако беше така, животот ќе немаше/имаше смисла. Под немање подразбирам дека секоја една единка ќе се засноваше кон една иста вистина. Под имање пак ќе кажам ќе имаше една иста вистина. Малку двосмислен термин е, но мислам ја сфати поентата.
Со прапочетокот за некои е големиот прасак, за други е раѓањето, за трети пак најстарото сеќавање - свесноста за некои нивни постапки. Кој како си ја наредил. Но тоа може и да значи дека можно е дека е само фрагмент од едно кружно дивење. Или пак самото тоа движење по себе е кружно.
Баш и не, малку си ми раштркан во постов. Кој тоа тврди дека биг бенгот е почеток? Дали е навистина почеток?
Види го постот бр. #15, цитатот од Кастанеда, после ќе дискутираме. Рековме настрана религиите, и кај нив постои вечното. Демек бог е вечен, нема почеток и крај.
А можда некогаш и на пивце ќе ти објаснам, се надевам ќе се видиме пак (ако си тој што мислам дека си).

• Ми се допаѓа
Реакции: Saladin

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Баш и не, малку си ми раштркан во постов. Кој тоа тврди дека биг бенгот е почеток? Дали е навистина почеток?
Види го постот бр. #15, цитатот од Кастанеда, после ќе дискутираме. Рековме настрана религиите, и кај нив постои вечното. Демек бог е вечен, нема почеток и крај.
А можда некогаш и на пивце ќе ти објаснам, се надевам ќе се видиме пак (ако си тој што мислам дека си).
убо де, го видовме постот број 15.
и што?
мене не ми значи ништо посебно.
само уште едно размислување на само уште еден обичен човек, од низата на илјадници размислувања од илјадници различни луѓе.
тоа што очигледно тебе тој цитат на некој начин те воодушевува, повторно не е валиден доказ дека е точен
и да, не е доказ ни дека е погрешен.

• Ми се допаѓа
Реакции: Arkantos and melpomena

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
Е па тоа и ти зборам, не е до никој да го дефинира почетокот. Биг бенг е само еден начин да се протне некаква теорија за почетокот. Но тоа и е... само теорија. И за религиите сосема друкчие е концептот, не мора да значи дека е еден на врвот ако гледаме филозофски, туку нивното објаснување на текот на работите. Зашто еве рецимо трите религии имаат mile stone као рецимо Хриситјанството - п.н.е./н.е. (BC/AD) или исламот (хиџра)? Додека другите еве будизмот има реинкарнација? Но штом спомнуваш да не мешаме религии, ќе го почитувам твоето мислење и ќе запрам тука.

• Ми се допаѓа
Реакции: Idiot