Дали постои почеток и крај?

MoonFairy

Староседелец
28 септември 2012
1,335
1,964
1,133
Веројатно ќе се сложиш дека секоја последица има своја причина. Како ако се има своја причина може да има почеток?

Ок ...значи сакаш да кажиш дека работите се одвиваат верижно, т.е. ланчано..значи секоја една работа е последица на онаа која и предходи...а истата таа ќе биде причина за следната...значи се формира ланец од причинско последователни алки...а каде почнува тој ланец...еве не знаеме дали и кога ќе заврши ама дефинитивно од некаде почнува и си има свој почеток...Ама како и да е :) ....а Idiot ај твое мислење...пошто гледам ти лежи темава ...шо мислиш ти кој е постар кокошката или јајцето? :giggle

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Веројатно ќе се сложиш дека секоја последица има своја причина. Како ако се има своја причина може да има почеток?

Ок ...значи сакаш да кажиш дека работите се одвиваат верижно, т.е. ланчано..значи секоја една работа е последица на онаа која и предходи...а истата таа ќе биде причина за следната...значи се формира ланец од причинско последователни алки...а каде почнува тој ланец...еве не знаеме дали и кога ќе заврши ама дефинитивно од некаде почнува и си има свој почеток...Ама како и да е :) ....а Idiot ај твое мислење...пошто гледам ти лежи темава ...шо мислиш ти кој е постар кокошката или јајцето? :giggle
Универзумот е постар и нему не му е битно дали е кокошката или јајцето.
А ланецот кај почнува? Кај “крајот“ ∞.
Дефинитивно нема ни почеток ни крај

• Ми се допаѓа
Реакции: Lena

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Универзумот е постар и нему не му е битно дали е кокошката или јајцето.
А ланецот кај почнува? Кај “крајот“ ∞.
Дефинитивно нема ни почеток ни крај
ланецот е бесконечен.
ама ако нема движење, тогаш е статичен и обичен.
а секое движење почнува од некаде, од некоја точка.
е тоа е почетокот.
и секое движење ќе заврши во една точка.
таму е крајот.
:D

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,025
9,656
1,683
Normandy
ланецот е бесконечен.
а секое движење почнува од некаде, од некоја точка.
е тоа е почетокот.
и секое движење ќе заврши во една точка.
таму е крајот.
Или ко што вика народната поговорка
For everything there is a season and time for every purpose under heaven.

„Све у свое време“ - заб. прев.

• Ми се допаѓа
Реакции: lady_blue

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
ланецот е бесконечен.
а секое движење почнува од некаде, од некоја точка. (1)
е тоа е почетокот.
и секое движење ќе заврши во една точка. (2)
таму е крајот.
Неможе да нема движење, Panta Rei. Каде е почетокот, каде крајот? Каде почнува ротацијата на електронот околу јадрото а каде завршува?
И пак не го прочита постот бр. 15? Прочитај го и после кажи ми кои се тие точки (1) и (2) кога е универзумот во прашање, баш би сакал да знам.

• Ми се допаѓа

lady_blue

Староседелец
14 февруари 2012
2,397
4,420
1,153
Неможе да нема движење, Panta Rei. Каде е почетокот, каде крајот? Каде почнува ротацијата на електронот околу јадрото а каде завршува?
И пак не го прочита постот бр. 15? Прочитај го и после кажи ми кои се тие точки (1) и (2) кога е универзумот во прашање, баш би сакал да знам.
појма немам :D
и неможам да ти објаснам
но тоа не е доказ дека точките 1 и 2 не постојат.
исто како што и твоите објаснувања, колку и да се логички и физички и математички и филозофски издржани, сепак не се доказ дека постои бесконечноста.

за мене времето почнува во моментот кога сум се родила.
или поточно, почнува од оној миг кога сум почнала да ги регистрирам збиднувањата во сеќавањето.
а ќе заврши тогаш кога ќе умрам.
значи -точка 1 за мене е еден ден во 1978
а точка 2 ќе биде еден ден во .......... :D

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
појма немам :D
и неможам да ти објаснам
но тоа не е доказ дека точките 1 и 2 не постојат.
исто како што и твоите објаснувања, колку и да се логички и физички и математички и филозофски издржани, сепак не се доказ дека постои бесконечноста.

за мене времето почнува во моментот кога сум се родила.
или поточно, почнува од оној миг кога сум почнала да ги регистрирам збиднувањата во сеќавањето.
а ќе заврши тогаш кога ќе умрам.
значи -точка 1 за мене е еден ден во 1978
а точка 2 ќе биде еден ден во .......... :D
Сосем небитно е тебе кај ти е почетокот и крајот. Сигурна си дека тогаш е почетокот? Јас не сум. Ние сте толку ситни во сето тао да на универзумот ни јас ни ти значиме нешто. (hint: 1. дали животот почнува со раѓањето или со зачнувањето, или дури и пред тоа? 2. Твојот крај не е крај на човештвото ни на универзумот)
За првиот дел точка 1 и точка 2 не значи ни дека постојат. Ако имав докази, нобелова не ми гинеше.

• Ми се допаѓа

Аркантос

Romanticist
23 август 2012
2,352
3,850
1,153
Хм, тешка тема. Дури и претешка за нас како што рече Idiot - ситни суштества во сиот овој универзум.
Не се обидувам да го најдам крајот ниту пак почетокот на универзумот и човештвото - затоа што би бил тој мој труд - залуден, а јас не сакам да ја трошам енергијата на залудни нешта.
Она што се обидувам е да создадам некој заклучок од се’ што сум видел и слушнал до сега.
- И мојот скромен заклучок е дека Се’ има свој почеток и свој крај. Само што ние сме толку ситни и малечки што не можеме да присуствуваме на тој крај... Ниту пак сме можеле да присуствуваме на тој почеток.
Ама дека секогаш постоело се’ - малу морген.
Така да, со моите скромни заклучоци јас ќе се придружам на тврдењето од lady_blue
Мојот почеток е на 27 јули 1982 година, а крајот ќе ми биде кога ќе престанам да дишам.
За туѓите почетоци и завршетоци не се интересирам.

• Ми се допаѓа
Реакции: MoonFairy

Idiot

Староседелец
5 март 2013
317
231
1,053
Muppet Show
Хм, тешка тема. Дури и претешка за нас како што рече Idiot - ситни суштества во сиот овој универзум.
Не се обидувам да го најдам крајот ниту пак почетокот на универзумот и човештвото - затоа што би бил тој мој труд - залуден, а јас не сакам да ја трошам енергијата на залудни нешта.
Она што се обидувам е да создадам некој заклучок од се’ што сум видел и слушнал до сега.
- И мојот скромен заклучок е дека Се’ има свој почеток и свој крај. Само што ние сме толку ситни и малечки што не можеме да присуствуваме на тој крај... Ниту пак сме можеле да присуствуваме на тој почеток.
Ама дека секогаш постоело се’ - малу морген.
Така да, со моите скромни заклучоци јас ќе се придружам на тврдењето од lady_blue
Мојот почеток е на 27 јули 1982 година, а крајот ќе ми биде кога ќе престанам да дишам.
За туѓите почетоци и завршетоци не се интересирам.
Болдираното никаде не го тврдев. Се однесува на времето и просторот. Времето не постоело од секогаш? Просторот? Имаат ли почеток и крај?