Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Наука и техника
PHP лекции
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Coyote" data-source="post: 14138" data-attributes="member: 436"><p>Секој програмер кој што има напишано подолга програма има потреба од коментари. Тие се користат за да се искоментира наредбата (што и како прави) и кога програмерот ќе има потреба да ја измени наредбата да не се изгуби. Пребарувачите ги игнорираат исто како да не постојат, може да ги види само оној кој има пристап до кодот.</p><p></p><p>Пример 1:</p><p>[PHP]<?php</p><p> echo 'Zdravo'; //Ova e komentar vo edna linija</p><p> /* Ova e komentar vo</p><p> povekje linii */</p><p>?></p><p>[/PHP]</p><p></p><p>Највеќе се користи коментарот во една линија и најчесто таму пишуваме што прават наредбите.</p><p>Коментарот од повеќе линии најчесто се користи за пишување на името на програмата, авторот, датумот на кодирање и слично.</p><p></p><p>Пример 2:</p><p>[PHP]<?php //Pocetok</p><p>/*</p><p>Avtor: Coyote</p><p>Programa: Zdravo</p><p>Datum: 01/01/2021</p><p>*/</p><p></p><p>echo 'Zdravo'; //Ovaa naredba pecati zdravo na ekranot</p><p></p><p>?> //Kraj</p><p>[/PHP]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Coyote, post: 14138, member: 436"] Секој програмер кој што има напишано подолга програма има потреба од коментари. Тие се користат за да се искоментира наредбата (што и како прави) и кога програмерот ќе има потреба да ја измени наредбата да не се изгуби. Пребарувачите ги игнорираат исто како да не постојат, може да ги види само оној кој има пристап до кодот. Пример 1: [PHP]<?php echo 'Zdravo'; //Ova e komentar vo edna linija /* Ova e komentar vo povekje linii */ ?> [/PHP] Највеќе се користи коментарот во една линија и најчесто таму пишуваме што прават наредбите. Коментарот од повеќе линии најчесто се користи за пишување на името на програмата, авторот, датумот на кодирање и слично. Пример 2: [PHP]<?php //Pocetok /* Avtor: Coyote Programa: Zdravo Datum: 01/01/2021 */ echo 'Zdravo'; //Ovaa naredba pecati zdravo na ekranot ?> //Kraj [/PHP] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Наука и техника
PHP лекции
На врв
Bottom