Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Фамилија и семејство
Деца
Koлкава слобода треба да им се дава на децата?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="MoonFairy" data-source="post: 224918" data-attributes="member: 1925"><p>Зависно од годините на детето треба да му се даде слобода до одредени граници односно без претерување и испуштање од раце...она што е својствено за одредена возраст не треба во никој случај да му се скрати или забрани...јас лично од ништо не сум била скратена и ништо не ми било забрането ама тоа било така затоа што сум створила доверба кај моите и биле мирни дека никогаш нема да направам нешто непромислено или незрело...и мислам дека воспитувањето треба да оди баш во таа насока, да се разбуди свеста кај детето и да се изгради како совесна, трезвена и промислена личност....а забранувањето, казнувањето мислам дека не секогаш се продуктивни и многу често резултираат со контраефект од типот на бегања од дома и слични драми...</p><p>Разговорот, најблизок и најискрен е она што е најважно....никој не сака да се почувствува омаловажен или потценет, а со казнување и забранување децата се чувствуваат баш така, а пристапот да се разбуди совеста и да му се укаже дека згрешил и дека заради тоа нешто ќе му се скрати(излегување, џепарлак и сл) мислам дека е далеку попродуктивно...барем кај мене запалило и така сум воспитана и тоа во најкритичните години и фала му на Бога излегов сосема во ред....</p><p>Она што е најважно во односот родител -дете е градењето на меѓусебната, взаемната доверба и блиска комуникација...тешко е да се оствари ама не е невозможно..само треба да се одбере соодветниот начин кој би запалил кај детето...</p><p>Детето треба да се пушти слободно да си ја живее младоста, ама родителот треба да го контролира и следи секој негов чекор без да му прави соодветен притисок на детето, да биде информиран за секоја негова активност и движење без да се почувствува детето дека му е загрозена или нарушена приватноста и интимноста....</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MoonFairy, post: 224918, member: 1925"] Зависно од годините на детето треба да му се даде слобода до одредени граници односно без претерување и испуштање од раце...она што е својствено за одредена возраст не треба во никој случај да му се скрати или забрани...јас лично од ништо не сум била скратена и ништо не ми било забрането ама тоа било така затоа што сум створила доверба кај моите и биле мирни дека никогаш нема да направам нешто непромислено или незрело...и мислам дека воспитувањето треба да оди баш во таа насока, да се разбуди свеста кај детето и да се изгради како совесна, трезвена и промислена личност....а забранувањето, казнувањето мислам дека не секогаш се продуктивни и многу често резултираат со контраефект од типот на бегања од дома и слични драми... Разговорот, најблизок и најискрен е она што е најважно....никој не сака да се почувствува омаловажен или потценет, а со казнување и забранување децата се чувствуваат баш така, а пристапот да се разбуди совеста и да му се укаже дека згрешил и дека заради тоа нешто ќе му се скрати(излегување, џепарлак и сл) мислам дека е далеку попродуктивно...барем кај мене запалило и така сум воспитана и тоа во најкритичните години и фала му на Бога излегов сосема во ред.... Она што е најважно во односот родител -дете е градењето на меѓусебната, взаемната доверба и блиска комуникација...тешко е да се оствари ама не е невозможно..само треба да се одбере соодветниот начин кој би запалил кај детето... Детето треба да се пушти слободно да си ја живее младоста, ама родителот треба да го контролира и следи секој негов чекор без да му прави соодветен притисок на детето, да биде информиран за секоја негова активност и движење без да се почувствува детето дека му е загрозена или нарушена приватноста и интимноста.... [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Фамилија и семејство
Деца
Koлкава слобода треба да им се дава на децата?
На врв
Bottom