Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Што подразбирате под Господ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Мирче_мкД" data-source="post: 131263" data-attributes="member: 1378"><p>Еве гледам нема до сега ваква тема отворено, а баш ме интересираат различни размислувања за тоа како секој го гледа, замислува и разбира "Господ". Многумина кои се изјаснуваат како верници веруваат и се потпираат на него, но дали ние воопшто знаеме шо би требало да означува овој апстрактен поим. Дали е тоа семудриот старец со бела брада или.. ?</p><p></p><p>Јас си останувам на моите атеистички погледи поради повеќе работи меѓу кои и оваа нејаснотија. Ниту папите не знаат шо е тоа "Господ", а велат дека ова нешто ги контролира нашите животи. Според мене "Господ" би можело да претставува одреден кварк или уште помал дел од честицата ако сепак го има, можеби тоа е одредена хемиска/физичка реакција шо го предизвикала почетокот, сеуште за нас непозната сила или нешто слично, но никако личност која го набљудува својот т.н проект. Дури и подобро е да кажеме дека некоја работа навистина сеуште не ни е јасна, отколку да се залажуваме дека го знаеме одговорот заменувајќи го со фиктивна замисла.</p><p></p><p>Се надевам краткиот вовед ќе поттикне дискусија, па ајде да ги видиме и другите размислувања.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Мирче_мкД, post: 131263, member: 1378"] Еве гледам нема до сега ваква тема отворено, а баш ме интересираат различни размислувања за тоа како секој го гледа, замислува и разбира "Господ". Многумина кои се изјаснуваат како верници веруваат и се потпираат на него, но дали ние воопшто знаеме шо би требало да означува овој апстрактен поим. Дали е тоа семудриот старец со бела брада или.. ? Јас си останувам на моите атеистички погледи поради повеќе работи меѓу кои и оваа нејаснотија. Ниту папите не знаат шо е тоа "Господ", а велат дека ова нешто ги контролира нашите животи. Според мене "Господ" би можело да претставува одреден кварк или уште помал дел од честицата ако сепак го има, можеби тоа е одредена хемиска/физичка реакција шо го предизвикала почетокот, сеуште за нас непозната сила или нешто слично, но никако личност која го набљудува својот т.н проект. Дури и подобро е да кажеме дека некоја работа навистина сеуште не ни е јасна, отколку да се залажуваме дека го знаеме одговорот заменувајќи го со фиктивна замисла. Се надевам краткиот вовед ќе поттикне дискусија, па ајде да ги видиме и другите размислувања. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Што подразбирате под Господ?
На врв
Bottom