Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Фамилијарно дрво
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Saladin" data-source="post: 359639" data-attributes="member: 272"><p>Искрен да бидам, имаше една екскурзија пред нешто повеќе од 6 месеци организирана од една невладина организација за културно наследство. Шетњата беше релативно кратка, кумановскиот дел со манастирот Старо Нагоричане, градскиот музеј како и мегалитската обсерваторија Кокино. Малце ја должам прикаскава, но небитно, ќе дојдам набрзо до поентата. Водичот ([USER=1867]@malo[/USER] ќе ти текне на која мислам) професионално си ја вршеше работата, објаснувајќи за тоа како луѓето во тоа време живееле, нивните обичаи, марифетлаци, буквално се` според тоа што е најдено од археолошките истражувања. И тогаш се убаци една, така да ја наречам неука госпоѓа и почна да уфрлува некои генеолошки тематики, потекла, ДНК анализи. На водичот и` се стемни пред очи, културно и` одговори дека сето тоа е тешка глупост, што и е со право. </p><p>Генеологијата во суштина има некоја добробит ако најдеш череп/биолошки артефакт кој се претпоставува дека е од нечија „кралска“ лоза. Во секој друг начин на интерпретација има само негативни последици, т.е. кога ќе се помеша со археологијата, станува плодно тло за изградување на култ на народ/раса. И секако чини огромни средства и никогаш не е егзактна ако постулатот е изграден врз претпоставки. </p><p>Ова вака од муабетот ако бараме нешто старо по 4-5 и повеќе века наназад.</p><p>Србите имаат повеќе информации за нивниот народ, затоа што Белград бил еден од метрополите и во 18ти-19ти век и ден денес е под нивна закрила. За Македонија и македонците може да се најдат некои документи таму, но не повеќе од почеток на 20ти век. Евентуално ако имаш срби во поширокото семејство да најдеш некоја информација за нив. </p><p>Мене ми се интересни приказните на тогашниот човек, иако секогаш со нишка на романтизам и зголемена драматичност. Рецимо, за прадедо ми како одел по игранки кои тогаш се договарале, како се запознал со прабаба ми, во кои околности подоцна пишувал писма дома додека таа со едното дете го чекале.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Saladin, post: 359639, member: 272"] Искрен да бидам, имаше една екскурзија пред нешто повеќе од 6 месеци организирана од една невладина организација за културно наследство. Шетњата беше релативно кратка, кумановскиот дел со манастирот Старо Нагоричане, градскиот музеј како и мегалитската обсерваторија Кокино. Малце ја должам прикаскава, но небитно, ќе дојдам набрзо до поентата. Водичот ([USER=1867]@malo[/USER] ќе ти текне на која мислам) професионално си ја вршеше работата, објаснувајќи за тоа како луѓето во тоа време живееле, нивните обичаи, марифетлаци, буквално се` според тоа што е најдено од археолошките истражувања. И тогаш се убаци една, така да ја наречам неука госпоѓа и почна да уфрлува некои генеолошки тематики, потекла, ДНК анализи. На водичот и` се стемни пред очи, културно и` одговори дека сето тоа е тешка глупост, што и е со право. Генеологијата во суштина има некоја добробит ако најдеш череп/биолошки артефакт кој се претпоставува дека е од нечија „кралска“ лоза. Во секој друг начин на интерпретација има само негативни последици, т.е. кога ќе се помеша со археологијата, станува плодно тло за изградување на култ на народ/раса. И секако чини огромни средства и никогаш не е егзактна ако постулатот е изграден врз претпоставки. Ова вака од муабетот ако бараме нешто старо по 4-5 и повеќе века наназад. Србите имаат повеќе информации за нивниот народ, затоа што Белград бил еден од метрополите и во 18ти-19ти век и ден денес е под нивна закрила. За Македонија и македонците може да се најдат некои документи таму, но не повеќе од почеток на 20ти век. Евентуално ако имаш срби во поширокото семејство да најдеш некоја информација за нив. Мене ми се интересни приказните на тогашниот човек, иако секогаш со нишка на романтизам и зголемена драматичност. Рецимо, за прадедо ми како одел по игранки кои тогаш се договарале, како се запознал со прабаба ми, во кои околности подоцна пишувал писма дома додека таа со едното дете го чекале. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Фамилијарно дрво
На врв
Bottom