Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Традиционални македонски јадења
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Lepaa" data-source="post: 187711" data-attributes="member: 2182"><p><strong>Шкембе Чорба</strong></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 18px"><strong><span style="font-size: 20px">Состав</span></strong></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">1 1/2 кгр. шкембе</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">150 гр. вино</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">1 сува лута пиперка</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">2-3 листа керевиз</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">масло</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">лук</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">црвен пипер</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">црн пипер</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">брашно</span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">сол</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'">Исчистете го убаво шкембето, измијте го и исечете го на пoситни парчиња. Ставете го да се вари заедно со винoтo, сoлта, керевизoт, лукот и пиперката. Откако ќе се свари убаво, направете запршка од масло, 1 лажица брашнo и црвен пипер и налејте гo шкембетo сo неа. Доварете го уште десетина минути и ставете црн пипер.</span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><strong>Боранија во тавче</strong></span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">1 кгр. боранија</span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">250 гр. кромид</span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">100 гр. масло</span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">брашно</span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">црн пипер</span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">сол</span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 11px"><span style="font-family: 'Geneva'"><span style="color: #5c5c5c">Обарете ја боранијата во солена вода и исцедете ја. Во посебен сад испржете го сечканиот кромид, додајте црвен пипер и помешајте го тоа со боранијата. Префрлете ја смесата во земјена тава и налејте ја со водата во која се варела боранијата, колку да се облие. Ставете црн пипер и наросете со брашно, а потоа ставете ја во рерна да се пече.</span></span></span></span></span></span></p><p></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #4f5e38">ТАВА ОРИЗ НА КОЧАНСКИ НАЧИН </span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #4f5e38">Потрбни состојки за четири лица: 400 гр. ориз, една кокошка, една главица кромид, масло за јадење, црн бибер во зрна, магданос, сол и други зачини по вкус. </span></span></span></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"></span></span></span></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #4f5e38">Приготвување: Најпрво се вари кокошката со црн бибер во зрно, сол и други зачини по вкус. Откако е сварена кокошката, во земјена или порцеланска тава се пржи ситно исецканиот кромид. Кога кромидот ќе зарумени се додава оризот и се пржи додека и тој не добие жолтеникава боја. Тогаш се додава врелата вода од кокошката, претходно прецедена, во однос еден дел ориз и 3,5 дела вода. Одозгора се става магданос и се вари 20 мин. на средно силен оган. Посебно сварената кокошка се премачкува со сол и црвен пипер и се потпечува во рерна на 200оС околу 10 мин.</span></span></span></span></span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: 'Trebuchet MS'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 13px"><span style="font-family: 'Verdana'">Македонски бакрданик</span></span></span></span></span></strong></p><p></p><p></p><p><span style="font-size: 13px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">Потребни состојки: </span></span></span></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 13px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">1500 грама Пченкарно брашно </span></span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 13px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">200 грама Маргарин </span></span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 13px"><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">1000 милилитри Вода <br /> <br /> <br /> во голем лонец зоврива водата со сол, по што се истура целото количество пченкарно брашно и се формира купче. Во средината на купчето брашно внимателно со сукало или со подебела дрвена лажица, се прави дупка и се става на оган да вре еден час на 150 степени. <br /> <br /> Потоа температурата се намалува на 100 степени, и бакарданикот се меша додека се поврзе масата. Во тавче се стопува кајмакот и сирењето, и се додава на бакрданикот. Се јаде со кисело млеко. </span></span></span></li> </ul><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">посна турлитава</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">1 тиквичка </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">1 модар патлиџан </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">3 компири </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">2 пиперки </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">2 домати </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">1 рака свеж магданос </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">100 гр масло </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">1 лажица вегета </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">сол </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">бибер </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">5 бамји (доколку имате) </span></span></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">300 гр свежи печурки (по вкус) </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Verdana'"><span style="color: #000000">целиот зеленчук го сечеме на коцки и свеж без предходно пржење го ставаме во земјена тава со поклопец (доколку нема поклопец покриваме со алуминиумска фолија) ги ставаме зачините и маслото, додаваме 500 гр вода и ги ставаме во рерна да се пече. се пече отприлика 1 час со капак и околу 30 - 40 мин без капак додека добро се потпече и испари водата. </span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lepaa, post: 187711, member: 2182"] [B]Шкембе Чорба[/B] [COLOR=#000000][SIZE=12px][FONT=Trebuchet MS][SIZE=5][B][SIZE=20px]Состав[/SIZE][/B][/SIZE][/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS]1 1/2 кгр. шкембе 150 гр. вино 1 сува лута пиперка 2-3 листа керевиз масло лук црвен пипер црн пипер брашно сол[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS] [/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS]Исчистете го убаво шкембето, измијте го и исечете го на пoситни парчиња. Ставете го да се вари заедно со винoтo, сoлта, керевизoт, лукот и пиперката. Откако ќе се свари убаво, направете запршка од масло, 1 лажица брашнo и црвен пипер и налејте гo шкембетo сo неа. Доварете го уште десетина минути и ставете црн пипер.[/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS] [/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS][B]Боранија во тавче[/B][/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS] [/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS][SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]1 кгр. боранија[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]250 гр. кромид[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]100 гр. масло[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]брашно[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]црн пипер[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]сол[/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=11px][FONT=Geneva][COLOR=#5c5c5c]Обарете ја боранијата во солена вода и исцедете ја. Во посебен сад испржете го сечканиот кромид, додајте црвен пипер и помешајте го тоа со боранијата. Префрлете ја смесата во земјена тава и налејте ја со водата во која се варела боранијата, колку да се облие. Ставете црн пипер и наросете со брашно, а потоа ставете ја во рерна да се пече.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS] [/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS][SIZE=12px][FONT=Verdana][COLOR=#4f5e38]ТАВА ОРИЗ НА КОЧАНСКИ НАЧИН [/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=Verdana][COLOR=#4f5e38]Потрбни состојки за четири лица: 400 гр. ориз, една кокошка, една главица кромид, масло за јадење, црн бибер во зрна, магданос, сол и други зачини по вкус. [/COLOR][/FONT][/SIZE] [SIZE=12px][FONT=Verdana][COLOR=#4f5e38]Приготвување: Најпрво се вари кокошката со црн бибер во зрно, сол и други зачини по вкус. Откако е сварена кокошката, во земјена или порцеланска тава се пржи ситно исецканиот кромид. Кога кромидот ќе зарумени се додава оризот и се пржи додека и тој не добие жолтеникава боја. Тогаш се додава врелата вода од кокошката, претходно прецедена, во однос еден дел ориз и 3,5 дела вода. Одозгора се става магданос и се вари 20 мин. на средно силен оган. Посебно сварената кокошка се премачкува со сол и црвен пипер и се потпечува во рерна на 200оС околу 10 мин.[/COLOR][/FONT][/SIZE][/FONT][/SIZE][/COLOR] [COLOR=#000000][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS] [/FONT][/SIZE][/COLOR] [B][SIZE=14px][FONT=Trebuchet MS][COLOR=#000000][SIZE=13px][FONT=Verdana]Македонски бакрданик[/FONT][/SIZE][/COLOR][/FONT][/SIZE][/B] [SIZE=13px][FONT=Verdana][COLOR=#000000]Потребни состојки: [/COLOR][/FONT][/SIZE] [LIST] [*][SIZE=13px][FONT=Verdana][COLOR=#000000]1500 грама Пченкарно брашно [/COLOR][/FONT][/SIZE] [*][SIZE=13px][FONT=Verdana][COLOR=#000000]200 грама Маргарин [/COLOR][/FONT][/SIZE] [*][SIZE=13px][FONT=Verdana][COLOR=#000000]1000 милилитри Вода во голем лонец зоврива водата со сол, по што се истура целото количество пченкарно брашно и се формира купче. Во средината на купчето брашно внимателно со сукало или со подебела дрвена лажица, се прави дупка и се става на оган да вре еден час на 150 степени. Потоа температурата се намалува на 100 степени, и бакарданикот се меша додека се поврзе масата. Во тавче се стопува кајмакот и сирењето, и се додава на бакрданикот. Се јаде со кисело млеко. [/COLOR][/FONT][/SIZE] [/LIST] [B][FONT=Verdana][COLOR=#000000]посна турлитава[/COLOR][/FONT][/B] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]1 тиквичка [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]1 модар патлиџан [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]3 компири [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]2 пиперки [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]2 домати [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]1 рака свеж магданос [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]100 гр масло [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]1 лажица вегета [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]сол [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]бибер [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]5 бамји (доколку имате) [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]300 гр свежи печурки (по вкус) [/COLOR][/FONT] [FONT=Verdana][COLOR=#000000]целиот зеленчук го сечеме на коцки и свеж без предходно пржење го ставаме во земјена тава со поклопец (доколку нема поклопец покриваме со алуминиумска фолија) ги ставаме зачините и маслото, додаваме 500 гр вода и ги ставаме во рерна да се пече. се пече отприлика 1 час со капак и околу 30 - 40 мин без капак додека добро се потпече и испари водата. [/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Кулинарство и исхрана
Готвење и рецепти
Традиционални македонски јадења
На врв
Bottom