Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Среќа
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="lady_blue" data-source="post: 59976" data-attributes="member: 67"><p>Ќе почнам со две едноставни дефиниции.</p><p></p><p>Во македонскиот речник пишува вака:</p><p>„<strong>Среќа </strong></p><p><em>(едн.) среќата</em></p><p>Вид збор: <em>Именка, женски род</em></p><p>1.<strong> Чувство на длабоко задоволство од нешто; надворешна пројава на тоа чувство.</strong>“</p><p></p><p>Во Википедија пак вака:</p><p>„<strong>Среќата</strong> е чувство кое го поседува секој човек. Некогаш тој поединец не е свесен за среќата која ја има. Среќата може да биде различна. Се смета дека работите кои нè прават среќни се мали и безначајни а работите кои нè растажуваат се големи.“</p><p></p><p>И покрај тоа што двеве дефиниции се навидум јасни и сосема едноставни, мене ми изгледа по малку невозможно да се дефинира било кое чувство. Најмногу заради тоа што се работи за „област“ врз која и не можеме да влијаеме намерно. Можеби важат некои општи „правила“ во однос на тоа кога, како и во колкава мерка се јавува едно или друго чувство, но сепак, сите сме различни и на исти ситуации не секогаш, да не речам никогаш, реагираме исто.</p><p></p><p>Една паметна жена која секогаш ме наведува на размислување, <a href="http://nerzima.blog.mk/2012/04/10/2470/">nerzima</a>, вчера напиша вака:</p><p>“Тој рече:</p><p>- Среќна ли си во животот?</p><p>Таа му одговори:</p><p>- Викаат немало среќни животи, имало САМО среќни денови.</p><p>Тој , гледајќи ја низ димот од цигарата :</p><p>- Зарем е така? Е па што е тогаш среќа?</p><p>Таа:</p><p><strong>- Среќа е само една од многуте измислици на кои човекот им придал преголемо значење</strong>.</p><p>Тој :</p><p>- Зарем?</p><p>Таа:</p><p>- Зарем не? Пробај дефинирај ја …“</p><p></p><p>Ја отворив темава во Филозофија, намерно, зашто би сакала токму од филозофски, а не од психолошки аспект, да се обидеме да ја дефинираме среќата.</p><p>Кој е вашиот одговор на прашањето - Што е тоа среќа?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lady_blue, post: 59976, member: 67"] Ќе почнам со две едноставни дефиниции. Во македонскиот речник пишува вака: „[B]Среќа [/B] [I](едн.) среќата[/I] Вид збор: [I]Именка, женски род[/I] 1.[B] Чувство на длабоко задоволство од нешто; надворешна пројава на тоа чувство.[/B]“ Во Википедија пак вака: „[B]Среќата[/B] е чувство кое го поседува секој човек. Некогаш тој поединец не е свесен за среќата која ја има. Среќата може да биде различна. Се смета дека работите кои нè прават среќни се мали и безначајни а работите кои нè растажуваат се големи.“ И покрај тоа што двеве дефиниции се навидум јасни и сосема едноставни, мене ми изгледа по малку невозможно да се дефинира било кое чувство. Најмногу заради тоа што се работи за „област“ врз која и не можеме да влијаеме намерно. Можеби важат некои општи „правила“ во однос на тоа кога, како и во колкава мерка се јавува едно или друго чувство, но сепак, сите сме различни и на исти ситуации не секогаш, да не речам никогаш, реагираме исто. Една паметна жена која секогаш ме наведува на размислување, [URL='http://nerzima.blog.mk/2012/04/10/2470/']nerzima[/URL], вчера напиша вака: “Тој рече: - Среќна ли си во животот? Таа му одговори: - Викаат немало среќни животи, имало САМО среќни денови. Тој , гледајќи ја низ димот од цигарата : - Зарем е така? Е па што е тогаш среќа? Таа: [B]- Среќа е само една од многуте измислици на кои човекот им придал преголемо значење[/B]. Тој : - Зарем? Таа: - Зарем не? Пробај дефинирај ја …“ Ја отворив темава во Филозофија, намерно, зашто би сакала токму од филозофски, а не од психолошки аспект, да се обидеме да ја дефинираме среќата. Кој е вашиот одговор на прашањето - Што е тоа среќа? [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Среќа
На врв
Bottom