Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Секти (генерална дискусија)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="MissChievous" data-source="post: 192758" data-attributes="member: 266"><p>Секта е религиозна група на луѓе со посебна филозофија и правила за живеење. Најчесто имаат некаква цел. Еднаш гледав емисија посветена токму за овие групи кои завршија со трагичен крај. Самоубиства и убиства поради верување дека светот завршува на тој и тој ден.</p><p></p><p>Гледав емисија и за еден, кој откако се разочарал дека девојка му која била трудна со негово дете го оставила, тој решил да се претставува како да го слуша гласот на господ, или пак дека самиот е Исус, заборавив точно како беше. Битно успеа да изманипулира стотици луѓе, да ги натера да го следат во неговата филозофија, и тоа со прост начин: еве го господ така ми вика дека така треба да биде. Така, натера 16 годишна девојка да му биде жена и да има деца со неа. Потоа, почна да ги манипулира другарите земајќи им ги жените, бидејќи така требало да биде. Направи еден куп деца и уништи еден куп животи. После ако се сеќавам добро, некои почнале да мислат дека тоа што го прави е лошо, се освестиле, почнале да шират гласини за сектава и полиција го уапси, или проба да го уапси па овој се самоуби. Одамна ја гледав емисијава.</p><p></p><p>Така да, мислам дека сектите успеаваат да го изманипулираат човекот и да го натераат да им се придружи. Можеби наоѓаат послаби и полесни за манипулирање. Можеби им нудат нешто, без разлика дали е материјално (језда не верувам) или духовно.</p><p></p><p>Иначе, пред 3/4 години брат ми кога учеше на факс за секти, запамтив дека (тогаш) имало во Македонија 27 (!) официјално прифатени секти од државата.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MissChievous, post: 192758, member: 266"] Секта е религиозна група на луѓе со посебна филозофија и правила за живеење. Најчесто имаат некаква цел. Еднаш гледав емисија посветена токму за овие групи кои завршија со трагичен крај. Самоубиства и убиства поради верување дека светот завршува на тој и тој ден. Гледав емисија и за еден, кој откако се разочарал дека девојка му која била трудна со негово дете го оставила, тој решил да се претставува како да го слуша гласот на господ, или пак дека самиот е Исус, заборавив точно како беше. Битно успеа да изманипулира стотици луѓе, да ги натера да го следат во неговата филозофија, и тоа со прост начин: еве го господ така ми вика дека така треба да биде. Така, натера 16 годишна девојка да му биде жена и да има деца со неа. Потоа, почна да ги манипулира другарите земајќи им ги жените, бидејќи така требало да биде. Направи еден куп деца и уништи еден куп животи. После ако се сеќавам добро, некои почнале да мислат дека тоа што го прави е лошо, се освестиле, почнале да шират гласини за сектава и полиција го уапси, или проба да го уапси па овој се самоуби. Одамна ја гледав емисијава. Така да, мислам дека сектите успеаваат да го изманипулираат човекот и да го натераат да им се придружи. Можеби наоѓаат послаби и полесни за манипулирање. Можеби им нудат нешто, без разлика дали е материјално (језда не верувам) или духовно. Иначе, пред 3/4 години брат ми кога учеше на факс за секти, запамтив дека (тогаш) имало во Македонија 27 (!) официјално прифатени секти од државата. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Секти (генерална дискусија)
На врв
Bottom