Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Секој има своја вистина?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="lady_blue" data-source="post: 201845" data-attributes="member: 67"><p>донекаде, но не сосема.</p><p>Перцепцијата е дејство, а не резултат.</p><p>Јас имам коцка. Во зависнот од тоа како ќе ја поставам пред тебе, ти ќе видиш коцка, или ќе видиш само квадрат.</p><p>Во зависност од колку си „флексибилна“ личност и во зависност од тоа колку си отворен кон нови и поинакви идеи, ќе се сетиш дека треба да ја накривиш главата или да се поместиш 5 милиметри потаму од таму кај што си и ќе видиш дека не е само квадрат, ами е коцка.</p><p></p><p>толку и толку степени на водата се само факт, кој сам по себе не значи ни дека е водата топла, ни дека е ладна. Значи само дека е толку и толку степени.</p><p>За да се одреди дали е топла или ладна, треба да имаш нешто во однос на што тоа би се одредило.</p><p>Во случајот, во однос на мене и во однос на тебе.</p><p></p><p>Од мојата целокупност, од сите мои сетила и од поставеноста на прагот на дразба, лично мој, зависи дали ќе ја чувствувам водата како ладна или топла. И тоа е мојата реалност, моја вистина.</p><p>Твоите сетила иако функционираат на ист начин, сепак не восприемаат на исто.</p><p>И тука да, восприемањето, односно перцепирањето, игра улога. Но, повторно како дејство, а не како резултат.</p><p>Твојот праг на дразба е различен од мојот. Затоа резултатите се различни.</p><p>Според тебе е тамам, според мене е ладна.</p><p></p><p>Ако дојде Трајко и праша каква е водата, ќе добие 2 различни одговори.</p><p>А сепак, каква ќе му биде нему водата, зависи од неговата целокупоност.</p><p>Кога јас и ти би изнесувале само ставови, тогаш би било возможно Трајко, врз основа на неговиот ментален склоп, да дојде до заклучок каква е водата. Има факт -толку и толку степени и има 2 „ставови“, мојот и твојот.</p><p></p><p>А сепак, Трајко треба да влезе и самиот во водата за да дознае каква е. Можеби нему ќе му биде премногу топла. И тоа ќе биде неговата реалност, неговата вистина.</p><p>Во случајот, кој би бил во право?</p><p>Јас, ти или Трајко?</p><p>Каква е водата?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lady_blue, post: 201845, member: 67"] донекаде, но не сосема. Перцепцијата е дејство, а не резултат. Јас имам коцка. Во зависнот од тоа како ќе ја поставам пред тебе, ти ќе видиш коцка, или ќе видиш само квадрат. Во зависност од колку си „флексибилна“ личност и во зависност од тоа колку си отворен кон нови и поинакви идеи, ќе се сетиш дека треба да ја накривиш главата или да се поместиш 5 милиметри потаму од таму кај што си и ќе видиш дека не е само квадрат, ами е коцка. толку и толку степени на водата се само факт, кој сам по себе не значи ни дека е водата топла, ни дека е ладна. Значи само дека е толку и толку степени. За да се одреди дали е топла или ладна, треба да имаш нешто во однос на што тоа би се одредило. Во случајот, во однос на мене и во однос на тебе. Од мојата целокупност, од сите мои сетила и од поставеноста на прагот на дразба, лично мој, зависи дали ќе ја чувствувам водата како ладна или топла. И тоа е мојата реалност, моја вистина. Твоите сетила иако функционираат на ист начин, сепак не восприемаат на исто. И тука да, восприемањето, односно перцепирањето, игра улога. Но, повторно како дејство, а не како резултат. Твојот праг на дразба е различен од мојот. Затоа резултатите се различни. Според тебе е тамам, според мене е ладна. Ако дојде Трајко и праша каква е водата, ќе добие 2 различни одговори. А сепак, каква ќе му биде нему водата, зависи од неговата целокупоност. Кога јас и ти би изнесувале само ставови, тогаш би било возможно Трајко, врз основа на неговиот ментален склоп, да дојде до заклучок каква е водата. Има факт -толку и толку степени и има 2 „ставови“, мојот и твојот. А сепак, Трајко треба да влезе и самиот во водата за да дознае каква е. Можеби нему ќе му биде премногу топла. И тоа ќе биде неговата реалност, неговата вистина. Во случајот, кој би бил во право? Јас, ти или Трајко? Каква е водата? [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Секој има своја вистина?
На врв
Bottom