Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Секој има своја вистина?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 195586" data-attributes="member: 621"><p>Сите имаме своја вистина, но колку таа вистина ќе егзистира зависи од неколку работи како: егото, подложноста на влијанија, начинот на спознавање на околината, личната самосвест и сл.</p><p>Човек со големо его никогаш нема да признае дека нечија вистина е подобра од неговата. Од друга страна пак ако некој е многу подложен на влијанија, својата вистина ќе ја изгуби некаде во кашата од туѓи вистини. Да не набројувам натаму, мислам дека е непотребно.</p><p></p><p>Но својата лична вистина никогаш не може да биде апсолутната вистина. Личната вистина и нејзиниот век на траење за мене се еден од основните фактори за креирање на карактер. Околу последното прашање, не сите имаат потреба да ја докажуваат личната вистина. Лично јас речиси секогаш чувствувам потреба да ја покажам мојата вистина (еве баш сега со постов го правам тоа) затоа што сметам дека мојата вистина треба да биде резултат на она што <strong>јас </strong>сум го спознал досега. Кога би прифатил туѓа вистина, тоа значи дека би го негирал своето спознание и би прифатил туѓо кое исто како моето никогаш нема да ја достигне апсолутната вистина.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 195586, member: 621"] Сите имаме своја вистина, но колку таа вистина ќе егзистира зависи од неколку работи како: егото, подложноста на влијанија, начинот на спознавање на околината, личната самосвест и сл. Човек со големо его никогаш нема да признае дека нечија вистина е подобра од неговата. Од друга страна пак ако некој е многу подложен на влијанија, својата вистина ќе ја изгуби некаде во кашата од туѓи вистини. Да не набројувам натаму, мислам дека е непотребно. Но својата лична вистина никогаш не може да биде апсолутната вистина. Личната вистина и нејзиниот век на траење за мене се еден од основните фактори за креирање на карактер. Околу последното прашање, не сите имаат потреба да ја докажуваат личната вистина. Лично јас речиси секогаш чувствувам потреба да ја покажам мојата вистина (еве баш сега со постов го правам тоа) затоа што сметам дека мојата вистина треба да биде резултат на она што [B]јас [/B]сум го спознал досега. Кога би прифатил туѓа вистина, тоа значи дека би го негирал своето спознание и би прифатил туѓо кое исто како моето никогаш нема да ја достигне апсолутната вистина. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Секој има своја вистина?
На врв
Bottom