Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Самоубиство
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Мирче_мкД" data-source="post: 126133" data-attributes="member: 1378"><p>Познавав двајца кои се самоубија поради некоја x причина која им ја налагала сектата во која членуваа. 17-18 годишнаци.</p><p>За мене самоубиството е доказ на слаб карактер, не знам, можеби така мислам бидејќи премногу си го ценам животот и би сакал да бидам присутен што е можно повеќе на овој свет.</p><p>Али откако ја прочитав ИДИОТ од Достоевски ми дојде и една друга мисла. Имаше таму еден болен од туберкулоза со уште 2 недели живот шо сакаше да се самоубие. Имаше и скриени мотиви во тоа, секако ќе умреше, а веста дека ќе се самоубие ја кажа пред поголема група на луѓе ( според мене со цел да добие сожалување ) таман се реши да пукне, пиштолот не испука бидејќи случајно или не заборавил да го стави куршумот. ( според раскажувањето, не се исклучува и можноста тој навистина да заборавил да го стави ). После тоа 2=3 дена падна во депресија и уште повеќе се разболе по таа случка, сметаше дека сега луѓето уште повеќе го презираат. Сепак тој не проба пак да изврши таков чин и умре од туберкулоза после 3 недели.</p><p></p><p>Е сеа значи ми дојде да помислам дека за еден ваков чин навистина е потребна и храброст и тоа голема. Можете да замислите, да се внесете малку повеќе во психологијата на овие луѓе и да претпоставите колкави бури на измешани чувства им се вртат во главата, се осеќаш слаб и немоќен, а воедно треба да собереш и огромна храброст да се откажеш од самиот себе си.</p><p></p><p>Сепак ако некој навистина се реши на самоубиство нема никогаш ни најмалце да се обидам да му ја сменам одлуката, напротив би му помогнал. Кога човек сам, тотално ќе престане да се цени себе си, тогаш не заслужува ни трошка од моето сожалување.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Мирче_мкД, post: 126133, member: 1378"] Познавав двајца кои се самоубија поради некоја x причина која им ја налагала сектата во која членуваа. 17-18 годишнаци. За мене самоубиството е доказ на слаб карактер, не знам, можеби така мислам бидејќи премногу си го ценам животот и би сакал да бидам присутен што е можно повеќе на овој свет. Али откако ја прочитав ИДИОТ од Достоевски ми дојде и една друга мисла. Имаше таму еден болен од туберкулоза со уште 2 недели живот шо сакаше да се самоубие. Имаше и скриени мотиви во тоа, секако ќе умреше, а веста дека ќе се самоубие ја кажа пред поголема група на луѓе ( според мене со цел да добие сожалување ) таман се реши да пукне, пиштолот не испука бидејќи случајно или не заборавил да го стави куршумот. ( според раскажувањето, не се исклучува и можноста тој навистина да заборавил да го стави ). После тоа 2=3 дена падна во депресија и уште повеќе се разболе по таа случка, сметаше дека сега луѓето уште повеќе го презираат. Сепак тој не проба пак да изврши таков чин и умре од туберкулоза после 3 недели. Е сеа значи ми дојде да помислам дека за еден ваков чин навистина е потребна и храброст и тоа голема. Можете да замислите, да се внесете малку повеќе во психологијата на овие луѓе и да претпоставите колкави бури на измешани чувства им се вртат во главата, се осеќаш слаб и немоќен, а воедно треба да собереш и огромна храброст да се откажеш од самиот себе си. Сепак ако некој навистина се реши на самоубиство нема никогаш ни најмалце да се обидам да му ја сменам одлуката, напротив би му помогнал. Кога човек сам, тотално ќе престане да се цени себе си, тогаш не заслужува ни трошка од моето сожалување. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Самоубиство
На врв
Bottom