Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Сакам да кажам/Сакам да прашам
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="MissChievous" data-source="post: 342669" data-attributes="member: 266"><p>Еден ден наскоро ќе пратите на вести: Девојка безмилосрдно истепала цигачиња.</p><p></p><p>Не знам дали некој друг се соочува со истиот проблем или само јас ја имам таа "среќа". Циганчињата низ град кои стануваат се побројни, стануваат се поагресивни. Со месеци беа лоцирани кај маркетот Тинекс спроти улицата Максим Горки и таму ми се случило една иста циганка на возраст од околу 13 години да ме нападне со закани: "Сакаш ли да те мавам? Сакаш ли да те плукам? Ај само пробај сврти се, ќе те мавам со камења! Сакаш да ти викнам други да те истепаме?". Најпрво ми беше смешно, но бидејќи константно налетувам на неа, повеќе не ми е ниту смешно, ниту интересно. Што сум јас должна да трпам нечии закани кога слободно ќе поминувам на улица?</p><p>На почеток, бев будала и се обидув да се вразумам со циганката. Видов дека не функционира со културен убав збор, пробав со игнорирање. Ќе налетав на неа, ќе почнеше да ми се заканува, ќе ја игнорирав и си продолжував во патот. Сега веќе, игнорирањето не функционира и почнува да ме прати заканувајќи ми се. Првата опција со вразумување и втората опција со игнорирање не функционираат, одбрав трета опција со соочување. Во последните неколку наврати се соочувам со неа и влегувам во конфликт. До тој степен ме нервира што си го трошам времето соочувајќи се со ебано циганче. Ќе си рече некој, зошто го правам тоа, можам да се свртам во друга насока и да си заминам, без разлика што ќе ме прати добри 10-ина метри и ќе ми се дере зад грб дека ќе ме мава со камења. НО... не можам повеќе да вртам грб. Зошто едно глупо агресивно вообразено циганче да го прави тоа? Зошто да напаѓа луѓе? Можеби не сум единствената. Што ако таа циганка стане уште поагресивна. Сега е релативно мала, но што ако за 2-3 години го надмине стравот да нападне и заканите ги претвори во дело?</p><p></p><p>Тука не завршува приказната. Околу 10-ина дена секој ден, истата циганка со група други цигани дивеат по улица Македонија. Трчаат по луѓе, викаат, шутираат лименки и друго ѓубре, прават галама. Мене лично, ми удираат по местото во кое работам.</p><p>Пред 15-ина минути, излегувам од работно место за да отидам до трафика, како куршум од никаде ми застанува мало машко циганче на возраст од 5-6 години и ме плукна. Ме плукна речиси во лице, всушност дел од плунката ми заврши на лицето. Бев на работ со сета сила да го рогнам како да е фудбал топка. Доаѓа уште едно и почнуваат и двете да се дерат: "Што е мори циганко? Јас со тебе ли работа ќе си имам?". Очигледно папагали кои пренесуваат тоа што имаат слушнато.</p><p></p><p>И така, си седам на работно место, си гледам низ прозор. Циганчево што ме плукна, трча по луѓе и ги мава со стапче. Напаѓа. Само што започна да брка 2 близначки кои ги "спаси" (веројатно) нивната мајка која едвај успеа да се отараси од циганчето кое и по неа започна да мава со стапот.</p><p></p><p>Така да, не се чудете ако еден ден додека шетате мирно по улица, одеднаш рендом девојка започне да рога и мава циганчиња.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MissChievous, post: 342669, member: 266"] Еден ден наскоро ќе пратите на вести: Девојка безмилосрдно истепала цигачиња. Не знам дали некој друг се соочува со истиот проблем или само јас ја имам таа "среќа". Циганчињата низ град кои стануваат се побројни, стануваат се поагресивни. Со месеци беа лоцирани кај маркетот Тинекс спроти улицата Максим Горки и таму ми се случило една иста циганка на возраст од околу 13 години да ме нападне со закани: "Сакаш ли да те мавам? Сакаш ли да те плукам? Ај само пробај сврти се, ќе те мавам со камења! Сакаш да ти викнам други да те истепаме?". Најпрво ми беше смешно, но бидејќи константно налетувам на неа, повеќе не ми е ниту смешно, ниту интересно. Што сум јас должна да трпам нечии закани кога слободно ќе поминувам на улица? На почеток, бев будала и се обидув да се вразумам со циганката. Видов дека не функционира со културен убав збор, пробав со игнорирање. Ќе налетав на неа, ќе почнеше да ми се заканува, ќе ја игнорирав и си продолжував во патот. Сега веќе, игнорирањето не функционира и почнува да ме прати заканувајќи ми се. Првата опција со вразумување и втората опција со игнорирање не функционираат, одбрав трета опција со соочување. Во последните неколку наврати се соочувам со неа и влегувам во конфликт. До тој степен ме нервира што си го трошам времето соочувајќи се со ебано циганче. Ќе си рече некој, зошто го правам тоа, можам да се свртам во друга насока и да си заминам, без разлика што ќе ме прати добри 10-ина метри и ќе ми се дере зад грб дека ќе ме мава со камења. НО... не можам повеќе да вртам грб. Зошто едно глупо агресивно вообразено циганче да го прави тоа? Зошто да напаѓа луѓе? Можеби не сум единствената. Што ако таа циганка стане уште поагресивна. Сега е релативно мала, но што ако за 2-3 години го надмине стравот да нападне и заканите ги претвори во дело? Тука не завршува приказната. Околу 10-ина дена секој ден, истата циганка со група други цигани дивеат по улица Македонија. Трчаат по луѓе, викаат, шутираат лименки и друго ѓубре, прават галама. Мене лично, ми удираат по местото во кое работам. Пред 15-ина минути, излегувам од работно место за да отидам до трафика, како куршум од никаде ми застанува мало машко циганче на возраст од 5-6 години и ме плукна. Ме плукна речиси во лице, всушност дел од плунката ми заврши на лицето. Бев на работ со сета сила да го рогнам како да е фудбал топка. Доаѓа уште едно и почнуваат и двете да се дерат: "Што е мори циганко? Јас со тебе ли работа ќе си имам?". Очигледно папагали кои пренесуваат тоа што имаат слушнато. И така, си седам на работно место, си гледам низ прозор. Циганчево што ме плукна, трча по луѓе и ги мава со стапче. Напаѓа. Само што започна да брка 2 близначки кои ги "спаси" (веројатно) нивната мајка која едвај успеа да се отараси од циганчето кое и по неа започна да мава со стапот. Така да, не се чудете ако еден ден додека шетате мирно по улица, одеднаш рендом девојка започне да рога и мава циганчиња. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Сакам да кажам/Сакам да прашам
На врв
Bottom