Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Сакам да кажам/Сакам да прашам
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 316222" data-attributes="member: 621"><p>Чекајте малце бе другари. Еве јас ко човек кој ја сака математиката можам да кажам дека математиката е потребна за развивање на логиката кај единката. Математиката не е само пресметување тангенси, биномни формули и интеграли, тоа е амалска работа. Треба да се разбере првин што пресметуваш, што тоа претставува. Пример лесно е да научиш дека интеграл од е^x е e^x+c ама муабетот е да разбереш што си пресметал, како би нашло тоа примена. Е сеа сето е тоа убаво, јас би сакал да можат сите да учат математика од мојата професорка од средно која баш сакаше првин да научиш што решаваш отколку да начкрапаш некакви бројки и букви, ама свесен сум и дека повеќето од луѓето едноставно не сакаат да се замараат со тоа и доволно им е да си знаат основни операции колку да не ги прелажат на пазар. И тоа е сосема во ред. Исто како што мене воопшто не ме интересирале општествени науки така и вечината не ги занима што е тоа диференцијална равенка, интеграл, сурјекција и да не набројувам зашто звучам ко да си мерам ташаци.</p><p></p><p>Мојот став е дека матура е непотребна работа. Јас полагав математика на државна матура затоа што ми требаше за на факултет, дури и да појдев на факултетот кај што се запишав без познавање на математика ќе зјапав ко теле во шарена врата. Од друга страна на Петко кој планирал да запише Историја на уметност освен за пресметување временски растојанија математиката ќе му биде непотребна и нема причина зошто би ја полагал.</p><p></p><p>Кога веќе живееме таму каде што живееме, образованието е задолжително, без факултет (и црвен картон) ни заменски чистач на канализација не можеш да бидеш па следствено 98% од матурантите запишуваат факултет (и властодршците се гордеат со тој податок, а народот е задоволен зашто беломорската младина ќе биде високо образована), многу пологично е да се отфрли матурата и да се полагаат приемни тестови ако има потреба. Или тоа или целосна промена на образовниот систем особено во средно, т.е. давање слобода на избирање материја за учење и отфрлање на тоа „задолжително средно образование“. Што мајка има да го тераш Петко кој од трето одд. си знае дека ќе работи кај татко му во гаража да учи средно, па уште и казни да му трескаш и да не му даваш шанса за избор? Демек не е доволно свесен на 15 години па ај државата ќе одлучи место него Петко мора да иде средно инаку ќе плати казна. Та нели Петко е препуштен на старатели дур не наполни 18, или тие старатели кои го гледале 15 години одеднаш магично стануваат недовлно квалификувани да одлучуваат за иднината на Петко па мора државата да го спаси од нивниот збор?</p><p></p><p>Премногу спорни моменти, премногу контрадикции. Кога слепиот е водич со благослов од Бога тогаш народот мора да се потчинува и без сомнежи да ја прифаќа волјата на водичот зашто тоа е Божјата волја, правиот пат. Овците мора да бидат послушни на пастирот инаку ќе бидат прогонети во дупките на заборавот.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 316222, member: 621"] Чекајте малце бе другари. Еве јас ко човек кој ја сака математиката можам да кажам дека математиката е потребна за развивање на логиката кај единката. Математиката не е само пресметување тангенси, биномни формули и интеграли, тоа е амалска работа. Треба да се разбере првин што пресметуваш, што тоа претставува. Пример лесно е да научиш дека интеграл од е^x е e^x+c ама муабетот е да разбереш што си пресметал, како би нашло тоа примена. Е сеа сето е тоа убаво, јас би сакал да можат сите да учат математика од мојата професорка од средно која баш сакаше првин да научиш што решаваш отколку да начкрапаш некакви бројки и букви, ама свесен сум и дека повеќето од луѓето едноставно не сакаат да се замараат со тоа и доволно им е да си знаат основни операции колку да не ги прелажат на пазар. И тоа е сосема во ред. Исто како што мене воопшто не ме интересирале општествени науки така и вечината не ги занима што е тоа диференцијална равенка, интеграл, сурјекција и да не набројувам зашто звучам ко да си мерам ташаци. Мојот став е дека матура е непотребна работа. Јас полагав математика на државна матура затоа што ми требаше за на факултет, дури и да појдев на факултетот кај што се запишав без познавање на математика ќе зјапав ко теле во шарена врата. Од друга страна на Петко кој планирал да запише Историја на уметност освен за пресметување временски растојанија математиката ќе му биде непотребна и нема причина зошто би ја полагал. Кога веќе живееме таму каде што живееме, образованието е задолжително, без факултет (и црвен картон) ни заменски чистач на канализација не можеш да бидеш па следствено 98% од матурантите запишуваат факултет (и властодршците се гордеат со тој податок, а народот е задоволен зашто беломорската младина ќе биде високо образована), многу пологично е да се отфрли матурата и да се полагаат приемни тестови ако има потреба. Или тоа или целосна промена на образовниот систем особено во средно, т.е. давање слобода на избирање материја за учење и отфрлање на тоа „задолжително средно образование“. Што мајка има да го тераш Петко кој од трето одд. си знае дека ќе работи кај татко му во гаража да учи средно, па уште и казни да му трескаш и да не му даваш шанса за избор? Демек не е доволно свесен на 15 години па ај државата ќе одлучи место него Петко мора да иде средно инаку ќе плати казна. Та нели Петко е препуштен на старатели дур не наполни 18, или тие старатели кои го гледале 15 години одеднаш магично стануваат недовлно квалификувани да одлучуваат за иднината на Петко па мора државата да го спаси од нивниот збор? Премногу спорни моменти, премногу контрадикции. Кога слепиот е водич со благослов од Бога тогаш народот мора да се потчинува и без сомнежи да ја прифаќа волјата на водичот зашто тоа е Божјата волја, правиот пат. Овците мора да бидат послушни на пастирот инаку ќе бидат прогонети во дупките на заборавот. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
Сакам да кажам/Сакам да прашам
На врв
Bottom