Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Философија
Ризик - добитен или фатален чекор?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Coelho" data-source="post: 79742" data-attributes="member: 896"><p>Кога сум во положба каде треба да донесам некоја голема одлука тогаш многу често ми се случува да потрошам многу време на размислување. Кога станува збор за мали одлуки не размислувам за последиците или пак што ризикувам, но за некои големи одлуки многу размислувам. Дури и повеќе отколку што треба, за жал. </p><p></p><p>Баш поради тоа размислување за последици и за "што ризикувам со оваа одлука, а што ризикувам со другава одлука?" често сум спречен и се откажувам, а 10 минути пред тоа сум бил спремен да го сторам тоа нешто, немајќи гајле за ризикот. </p><p></p><p>Сега, мислам дека треба да се помисли малку пред да се ризикува. Да се направи проценка за ситуацијата, да се размисли малку - но никогаш не можеш да бидеш сигурен што ќе се случи ако си кажеш "Епа знаеш што? Ќе ризикувам, па нека биде што ќе биде!", па баш поради тој страв од непознатото или од промените многу одбираат да си останат на сигурната страна. И никогаш нема да дознаат што пропуштаат. Нешто добро или нешто лошо? Само затоа што имаш храброст и одбереш да се соочиш со ризикот не значи дека резултатот ќе биде добар. Така се учат лекции.</p><p></p><p>Во иднина би сакал да бидам малку бесстрашен кога станува збор за поголеми ризици, па дури и да направам грешка. Како да немам направено грешки до сега? И кој знае што ќе испадне, може нема да биде лошо. Бидејќи навистина сум отворен на ризици и она чувство на adrenaline-rush, но понекогаш ми се случува да седнам и да мозгам за нешто што не ни бара толку размислување.</p><p></p><p><strong>Што мислите се исплати секогаш да ризикувате или со исклучоци?</strong></p><p></p><p>Исклучоци, но сепак зависи од ликот. За некои работи едноставно ќе почуствувате дека не треба да ризикувате. Не страв, туку инстинкт.</p><p></p><p><strong> Кои се вашите исклучоци и за што никогаш не би ризикувале?</strong></p><p></p><p>Во моментов не ми текнува на ништо, искрено. Мислам дека е до моментот кога ќе се најдам пред некој ризик и дека одлуката ми зависи од тоа како се чувствувам. Можам да кажам дека имам трема од тоа да си ја ризикувам самодовербата.</p><p></p><p><strong> Ако ризикувате, во какви ситуации и кого би шитнале (народски кажано)? </strong></p><p></p><p>Ми се случило до сега, но ништо многу сериозно. Им се има случено и на други, претпоставувам, бидејќи не е некоја голема работа.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Coelho, post: 79742, member: 896"] Кога сум во положба каде треба да донесам некоја голема одлука тогаш многу често ми се случува да потрошам многу време на размислување. Кога станува збор за мали одлуки не размислувам за последиците или пак што ризикувам, но за некои големи одлуки многу размислувам. Дури и повеќе отколку што треба, за жал. Баш поради тоа размислување за последици и за "што ризикувам со оваа одлука, а што ризикувам со другава одлука?" често сум спречен и се откажувам, а 10 минути пред тоа сум бил спремен да го сторам тоа нешто, немајќи гајле за ризикот. Сега, мислам дека треба да се помисли малку пред да се ризикува. Да се направи проценка за ситуацијата, да се размисли малку - но никогаш не можеш да бидеш сигурен што ќе се случи ако си кажеш "Епа знаеш што? Ќе ризикувам, па нека биде што ќе биде!", па баш поради тој страв од непознатото или од промените многу одбираат да си останат на сигурната страна. И никогаш нема да дознаат што пропуштаат. Нешто добро или нешто лошо? Само затоа што имаш храброст и одбереш да се соочиш со ризикот не значи дека резултатот ќе биде добар. Така се учат лекции. Во иднина би сакал да бидам малку бесстрашен кога станува збор за поголеми ризици, па дури и да направам грешка. Како да немам направено грешки до сега? И кој знае што ќе испадне, може нема да биде лошо. Бидејќи навистина сум отворен на ризици и она чувство на adrenaline-rush, но понекогаш ми се случува да седнам и да мозгам за нешто што не ни бара толку размислување. [B]Што мислите се исплати секогаш да ризикувате или со исклучоци?[/B] Исклучоци, но сепак зависи од ликот. За некои работи едноставно ќе почуствувате дека не треба да ризикувате. Не страв, туку инстинкт. [B] Кои се вашите исклучоци и за што никогаш не би ризикувале?[/B] Во моментов не ми текнува на ништо, искрено. Мислам дека е до моментот кога ќе се најдам пред некој ризик и дека одлуката ми зависи од тоа како се чувствувам. Можам да кажам дека имам трема од тоа да си ја ризикувам самодовербата. [B] Ако ризикувате, во какви ситуации и кого би шитнале (народски кажано)? [/B] Ми се случило до сега, но ништо многу сериозно. Им се има случено и на други, претпоставувам, бидејќи не е некоја голема работа. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Наука
Философија
Ризик - добитен или фатален чекор?
На врв
Bottom