Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Религијата како морален контролор
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Аркантос" data-source="post: 216001" data-attributes="member: 1768"><p>Морам да признам дека во животов запознав еден единствен вистински верник. Студираше заедно со мене. Таа девојка, беше толку потчинета на верата што буквално ништо не можеше да ја вознемири. „Бог така сакал“. На се’ одговараше со така. Се сеќавам и’ почина некој ближен, и солза не пушти. А нели тоа проповеда Бог? Се’ да гледаме како негова волја и да не се противиме на неговите одлуки.</p><p></p><p>А што се однесува до мене:</p><p>1. Не можам да речам дека ги почитувам Божјите правила, прво и основно затоа што не чекав до свадба за да имам однос со жена ми. Второ затоа што пцујам. Трето затоа што сум излажал безброј пати - не важно дали за големи работи ама сум излажал.</p><p>2. Правилата се поставени со цел да воспостават ред и мир. Мислам дека сакаат да ги сопрат девијантните појави во општеството ама не успеале на доволно силен начин да влијаат врз тоа. Прво и основно затоа што само 10% од верниците ја имаат прочитано Библијата. На другите верата им е наметната.</p><p>3. Ретко се наоѓа човек штп е верник со чиста душа и во права смисла на зборот, еве јас признавам дека не сум. Имам граници, некои ми се наметнати од околината, некои од сопствената совест, некои од жена ми, некои од Библијата... Ама дека сум целосно детерминиран од верата срамота и греотка е да речам така...</p><p>Можам само да кажам дека мене верата ми дава сила. Да верувам дека таму горе има некој што ме гледа, ми дава сила и спокој.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Аркантос, post: 216001, member: 1768"] Морам да признам дека во животов запознав еден единствен вистински верник. Студираше заедно со мене. Таа девојка, беше толку потчинета на верата што буквално ништо не можеше да ја вознемири. „Бог така сакал“. На се’ одговараше со така. Се сеќавам и’ почина некој ближен, и солза не пушти. А нели тоа проповеда Бог? Се’ да гледаме како негова волја и да не се противиме на неговите одлуки. А што се однесува до мене: 1. Не можам да речам дека ги почитувам Божјите правила, прво и основно затоа што не чекав до свадба за да имам однос со жена ми. Второ затоа што пцујам. Трето затоа што сум излажал безброј пати - не важно дали за големи работи ама сум излажал. 2. Правилата се поставени со цел да воспостават ред и мир. Мислам дека сакаат да ги сопрат девијантните појави во општеството ама не успеале на доволно силен начин да влијаат врз тоа. Прво и основно затоа што само 10% од верниците ја имаат прочитано Библијата. На другите верата им е наметната. 3. Ретко се наоѓа човек штп е верник со чиста душа и во права смисла на зборот, еве јас признавам дека не сум. Имам граници, некои ми се наметнати од околината, некои од сопствената совест, некои од жена ми, некои од Библијата... Ама дека сум целосно детерминиран од верата срамота и греотка е да речам така... Можам само да кажам дека мене верата ми дава сила. Да верувам дека таму горе има некој што ме гледа, ми дава сила и спокој. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Религијата како морален контролор
На врв
Bottom