Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Предлози за книги - Со кратка рецензија
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Lepaa" data-source="post: 185711" data-attributes="member: 2182"><p>Дали ме чекаш-Гијом Мисо</p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><strong>Елиот е млад и надарен лекар во Сан Франциско пред кого претстои добра кариера, но и една изгубена љубов. </strong>Со години тој не може да се помири со фактот дека неговата најголема љубов трагично умре, а за чија смрт тој чувствуваше огромна одговорност.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000">И сега тука ќе го додадам воведот од книгата:</span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>„Секој од нас барем еднаш си го поставил прашањето:</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>Што би измениле ние во нашиот живот, кога би нѝ се дала можност да се вратиме во минатото?</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>Кога би можеле да почнеме од почеток кои грешки би се обиделе да ги исправиме? Која болка, кои грижи на совеста, која тага би ја одбрале да ја избришеме?</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>Дали би се осмелиле, навистина, да му дадеме нов смисол на нашиот живот?</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>Да погодиме што ќе стане со нас?</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>Каде да одиме?</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>И со кого?“</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><strong>Ете ваква шанса да се врати во минатото и за да ја види уште еднаш Илејна, има Елиот.</strong>Елиот учествуваше во хуманитарната медицинска екипа во Северозападна Камбоџа, кога требаше да си оди од тоа место, не можеше затоа што едно дете мораше да се оперира. Бебињата родени со „зајачка вилица“ беа напуштани од нивните родители. Тие деца се сместени во сиропиталиште и заради нивната деформација шансата да бидат вдомени е многу мала. Токму такво дете беше Лу-Нан, после операцијата што му ја направи Елиот неговиот дедо за да се заблагодари го прашува:</span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em><strong>- Која е неговата најголема желба на овој свет?</strong></em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000"><em>А желбата на Елиот е да ја види повторно неговата жена која е мртва веќе 30 год.</em></span></span></p><p><span style="font-family: 'Arial'"><span style="color: #000000">Азијатот му подарува едно малечко шишенце од дувано стакло, а во него има <strong>десет пилули со златна боја.</strong> По испивањето на првата пилула <strong>докторот се враќа триесет години во минатото</strong> и се среќава со самиот себе, како ќе се одвиваат настаните, дали ќе проба да си ја исправи грешката која толку години го печи на совеста ќе ве оставам вие да откриете доколку се решите да го прочитате овој прекрасен роман.</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lepaa, post: 185711, member: 2182"] Дали ме чекаш-Гијом Мисо [FONT=Arial][COLOR=#000000][B]Елиот е млад и надарен лекар во Сан Франциско пред кого претстои добра кариера, но и една изгубена љубов. [/B]Со години тој не може да се помири со фактот дека неговата најголема љубов трагично умре, а за чија смрт тој чувствуваше огромна одговорност.[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=#000000]И сега тука ќе го додадам воведот од книгата:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=#000000][I]„Секој од нас барем еднаш си го поставил прашањето: Што би измениле ние во нашиот живот, кога би нѝ се дала можност да се вратиме во минатото? Кога би можеле да почнеме од почеток кои грешки би се обиделе да ги исправиме? Која болка, кои грижи на совеста, која тага би ја одбрале да ја избришеме? Дали би се осмелиле, навистина, да му дадеме нов смисол на нашиот живот? Да погодиме што ќе стане со нас? Каде да одиме? И со кого?“[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=#000000][B]Ете ваква шанса да се врати во минатото и за да ја види уште еднаш Илејна, има Елиот.[/B]Елиот учествуваше во хуманитарната медицинска екипа во Северозападна Камбоџа, кога требаше да си оди од тоа место, не можеше затоа што едно дете мораше да се оперира. Бебињата родени со „зајачка вилица“ беа напуштани од нивните родители. Тие деца се сместени во сиропиталиште и заради нивната деформација шансата да бидат вдомени е многу мала. Токму такво дете беше Лу-Нан, после операцијата што му ја направи Елиот неговиот дедо за да се заблагодари го прашува:[/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=#000000][I][B]- Која е неговата најголема желба на овој свет?[/B][/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=#000000][I]А желбата на Елиот е да ја види повторно неговата жена која е мртва веќе 30 год.[/I][/COLOR][/FONT] [FONT=Arial][COLOR=#000000]Азијатот му подарува едно малечко шишенце од дувано стакло, а во него има [B]десет пилули со златна боја.[/B] По испивањето на првата пилула [B]докторот се враќа триесет години во минатото[/B] и се среќава со самиот себе, како ќе се одвиваат настаните, дали ќе проба да си ја исправи грешката која толку години го печи на совеста ќе ве оставам вие да откриете доколку се решите да го прочитате овој прекрасен роман.[/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Предлози за книги - Со кратка рецензија
На врв
Bottom