Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
По што ќе ги паметиме 1990те?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Outrider" data-source="post: 374575" data-attributes="member: 2887"><p>Што зборувате бе луѓе божји, 90-те биле добри?</p><p>0-ти беа дно на дното, мизерија, срање и фекалија.</p><p>После реформите на Марковиќ 86-91 (имам матни слики на изобилие 89-91 некаде) рајата на овие простори, уживајќи во најголемиот дотогашен животен стандард во нивната историја, незабележен дотогаш и оттогаш, беше збунета.</p><p>Па како, нема глад, војни, болештиње, погроми, сиротиња, па тоа не е врежано во фирмверот на баканецот па така одлучија таа благосостојба да ја сосечат во корен.</p><p>И така започнаа војни. Мој роџак беше во Вуковар, дезертираше и со хрватска помош се врати тука по заобиколен пат.</p><p></p><p>Потоа дојде инфлацијата. Од 700 евра (700 марки, прилагодено за инфлација) просечна плата, при незамисливо помали цени, при сомболични режиски трошоци, луѓето живееа најдобро од било кога.</p><p>И така во 1992 платите паднаа на 30 марки месечно. Пад од 23 пати за една година!</p><p></p><p>Во тоа време започна и политички организираниот криминал и приватизацијата. Десетици илјади раја останаа на улица, се разграба цело општествено богатсво, се разјеба све градено пола век пред тоа.</p><p>Криминалот експлодираше, моралн-етичките норми еродираа до непрепознавање.</p><p>Хунзистан у раљама наркоманије.</p><p>Штедња на секој чекор. Грав се вареше за шест оброци во два дена. Посен грав.</p><p></p><p>Јас паметам добро од трета средно понатаму а тоа беше сиромаштија, замаскирана малку со донации од дијаспора.</p><p>Сум го изодел цело средно со еден пар патики и еден пари војнички чизми, рака на срце беа феноменални и ме служеа повеќе од 20 години. </p><p></p><p>Не поновило се више.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Outrider, post: 374575, member: 2887"] Што зборувате бе луѓе божји, 90-те биле добри? 0-ти беа дно на дното, мизерија, срање и фекалија. После реформите на Марковиќ 86-91 (имам матни слики на изобилие 89-91 некаде) рајата на овие простори, уживајќи во најголемиот дотогашен животен стандард во нивната историја, незабележен дотогаш и оттогаш, беше збунета. Па како, нема глад, војни, болештиње, погроми, сиротиња, па тоа не е врежано во фирмверот на баканецот па така одлучија таа благосостојба да ја сосечат во корен. И така започнаа војни. Мој роџак беше во Вуковар, дезертираше и со хрватска помош се врати тука по заобиколен пат. Потоа дојде инфлацијата. Од 700 евра (700 марки, прилагодено за инфлација) просечна плата, при незамисливо помали цени, при сомболични режиски трошоци, луѓето живееа најдобро од било кога. И така во 1992 платите паднаа на 30 марки месечно. Пад од 23 пати за една година! Во тоа време започна и политички организираниот криминал и приватизацијата. Десетици илјади раја останаа на улица, се разграба цело општествено богатсво, се разјеба све градено пола век пред тоа. Криминалот експлодираше, моралн-етичките норми еродираа до непрепознавање. Хунзистан у раљама наркоманије. Штедња на секој чекор. Грав се вареше за шест оброци во два дена. Посен грав. Јас паметам добро од трета средно понатаму а тоа беше сиромаштија, замаскирана малку со донации од дијаспора. Сум го изодел цело средно со еден пар патики и еден пари војнички чизми, рака на срце беа феноменални и ме служеа повеќе од 20 години. Не поновило се више. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е Сонцето?
Испрати мислење
Форум
Црнобело форум
Општи муабети
По што ќе ги паметиме 1990те?
На врв
Bottom