Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Посвети поема
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Redhead" data-source="post: 312246" data-attributes="member: 452"><p>[USER=526]@Aristokrat[/USER] </p><p></p><p>Кожа</p><p></p><p>врз мојата кожа</p><p>отпечатоци како од шрафови:</p><p>како некој да сакал врз мене </p><p>да закачи конструкција</p><p></p><p>дали е тоа нашата љубов,</p><p>чудесна моја, која врз мене</p><p>гради кули од зборови и звуци</p><p>градби без измерена статика</p><p>и без соодветна звучна изолација - </p><p></p><p>или само времето се пласти</p><p>како плочи од настани и сеќавања</p><p>во кои сеедно само тебе те наоѓам</p><p>како што сакам: насмеана и ведра</p><p></p><p>дали е тоа уште еден пласт од сеќавањето,</p><p>или така душата почнала да ми мисли и замислува:</p><p>слика по слика, грст по грст, како од песок</p><p>да те создавам во градите, врз усните, да те мисрисам:</p><p>никогаш заситен, никогаш совршено исполнет - </p><p></p><p>секогаш гладен за секој дел од тебе, од здив</p><p>до мирис, и назад: како на пат во круг кој нема</p><p>поим за времето. како кога те допирам, како</p><p>кога те замислувам - понекогаш не знам</p><p>што е повистинито: од обете треперам.</p><p></p><p>како мембрана која го одбројува светот.</p><p>како до прснување затегнат барабан</p><p>кој сеедно ќе премолчи за да не ги скрши</p><p>сите стакла низ градот. за да не</p><p>каже: мојата кожа е подлога за твоите издишки.</p><p></p><p>И.Исаковски</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Redhead, post: 312246, member: 452"] [USER=526]@Aristokrat[/USER] Кожа врз мојата кожа отпечатоци како од шрафови: како некој да сакал врз мене да закачи конструкција дали е тоа нашата љубов, чудесна моја, која врз мене гради кули од зборови и звуци градби без измерена статика и без соодветна звучна изолација - или само времето се пласти како плочи од настани и сеќавања во кои сеедно само тебе те наоѓам како што сакам: насмеана и ведра дали е тоа уште еден пласт од сеќавањето, или така душата почнала да ми мисли и замислува: слика по слика, грст по грст, како од песок да те создавам во градите, врз усните, да те мисрисам: никогаш заситен, никогаш совршено исполнет - секогаш гладен за секој дел од тебе, од здив до мирис, и назад: како на пат во круг кој нема поим за времето. како кога те допирам, како кога те замислувам - понекогаш не знам што е повистинито: од обете треперам. како мембрана која го одбројува светот. како до прснување затегнат барабан кој сеедно ќе премолчи за да не ги скрши сите стакла низ градот. за да не каже: мојата кожа е подлога за твоите издишки. И.Исаковски [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Поезија и проза
Посвети поема
На врв
Bottom