Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Медијатека
Филм
Оскари 2016
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Harvie" data-source="post: 341895" data-attributes="member: 5800"><p>Еве ај, и моето видување на работите, штом сите сте почнале:</p><p></p><p>1. Room - мојот фаворит за оскар, затоа што ова беше филмот кој годинава ме дигна толку високо и после ме удри од земја. Еден убав малечок трилер/драма направен според истоимен роман за една несекојдневна тема за која ако пробуричкаш по нетов ќе сфатиш дека сепак и не е така ретка (не пишувам ништо повеќе за темата, зашто многу поубаво е чувството да го глесаш филмот не знаејќи ништо за него, па не сакам некому да му го спојлнам). Одлична глума од Бри Ларсон и детето, и перфектно адаптирано сценарио (особено ми се допаѓаа репликите на детето и споредбата на собата со универзумот). Можеби филмов не носи во себе некаква порака каква што членот над мене вели дека е клучна при формирањето на крајниот суд за филмот, но носи една длабока филозофска нишка за која по него може многу да се размислува и расправа. 10/10</p><p></p><p>2. The Revenant - бидејќи свесен сум дека Room нема шанси, ова визуелно ремек дело мора да го земе оскарот! И тоа не само заради одличниот Лео (би додал - и одличниот Харди), туку заради извонредната режија на перфекционистот Ињариту кој преку филмов прави омаж на еден куп филмски работници од минатиот век чие место е меѓу ѕвездите. И звукот е извонреден, тоа го забележав особено при второто гледање на филмов - во кино. Но она по што филмов отскокнува е сепак кинематографијата - ма дај дајте му на Лубецки еден огромен оскар и нека се укине категоријата во која му нема рамен. Гарантиран оскар за него трета година по ред! Цар... Единствениот човек кој поседува „камера која зборува”. 10/10</p><p></p><p>3. Mad Max: Fury Road - овде нема да образложувам многу, едноставно само ќе кажам дека не сакам акции. Ме нервираат, ги сметам за филмови со ниски уметнички вредности направени да им го кренат адреналинот на гледачи со просечни и подпросечни сфаќања за естетика, уметност и со низок IQ. Обично секогаш ме разочаруваат. Но - акција која личност како мене успеа да направи да не трепне 2 часа и кусур, и на крај да сака уште, при тоа наговарајќи ја да ги преиспита своите ставови за жанрот на кој се повинува - таква акција заслужува 10/10. Да, и јас бев изненаден од самиот себеси.</p><p></p><p>4. Brooklyn - Секоја година има по некое мало британско ремек дело кое не нуди којзнае што, но тоа што го нуди е комплетно на место. Годинава, тоа е Brooklyn. Убаво филмче. 9/10</p><p></p><p>5. The Martian - не ги сфаќам споредбите на филмов со Interstellar на Нолан. Јас ги сметам и двата нималку слични. ОК би било да го споредувате овој со Armagedon, на пример. Но не со Interstellar. Според мене - солидна драма и големо враќање на Ридли Скот по неколкуте „дебакли” изминативе години. 8/10</p><p></p><p>6. Spotlight - еден од оние филмови за кои знаеш дека се е тука, има се, а сепак му фали многу. Да појаснам - немам замерка за ништо во филмов. Но, сметам дека погрешното (според мене) изместување на точката на перцепција (point of view), прави приказната да не допре до гледачот. (истово важи и за подолурангираниот The Big Short). На филмов му фали душа, му фалат емоции, му фали нешто што ќе го натера било кој гледач да се смее, да плаче, да сочувствува, да тагува, да се радува, да псуе... да ужива. Јас не почувствував ништо на прво гледање. А верувам и на стото не би почувствувал ништо. И навистина не сакам овој да земе оскар. А ако за несреќа се случи тоа, се обложувам дека за многу кратко време ќе биде заборавен. 7/10</p><p></p><p>7. Bridge of Spies - онака. Watchable, ама многу про-американски и нереален. Argo #2. Риланс одличен, thou. 7/10</p><p></p><p>8. The Big Short - јас може сум единствен што не го сфаќа хајпот за филмов. За мене беше катастрофа. Прво - преполн со економски термини што го прават неразбирлив, второ - преполн со објаснувања за истите, на начин кој никогаш не ми се допаѓал на филм, со директно обраќање на актер поставен за дистракција, што требало да е комичен, а испаднал претенциозен и дегутантен начин. Трето - ако сакале да направат некому да му е гајле за приказната, требало гледната точка да ја постават од другата страна, кај некој кој изгубил се (цел свој свет) во кризата. И четврто - forgetable, also. 5/10</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Harvie, post: 341895, member: 5800"] Еве ај, и моето видување на работите, штом сите сте почнале: 1. Room - мојот фаворит за оскар, затоа што ова беше филмот кој годинава ме дигна толку високо и после ме удри од земја. Еден убав малечок трилер/драма направен според истоимен роман за една несекојдневна тема за која ако пробуричкаш по нетов ќе сфатиш дека сепак и не е така ретка (не пишувам ништо повеќе за темата, зашто многу поубаво е чувството да го глесаш филмот не знаејќи ништо за него, па не сакам некому да му го спојлнам). Одлична глума од Бри Ларсон и детето, и перфектно адаптирано сценарио (особено ми се допаѓаа репликите на детето и споредбата на собата со универзумот). Можеби филмов не носи во себе некаква порака каква што членот над мене вели дека е клучна при формирањето на крајниот суд за филмот, но носи една длабока филозофска нишка за која по него може многу да се размислува и расправа. 10/10 2. The Revenant - бидејќи свесен сум дека Room нема шанси, ова визуелно ремек дело мора да го земе оскарот! И тоа не само заради одличниот Лео (би додал - и одличниот Харди), туку заради извонредната режија на перфекционистот Ињариту кој преку филмов прави омаж на еден куп филмски работници од минатиот век чие место е меѓу ѕвездите. И звукот е извонреден, тоа го забележав особено при второто гледање на филмов - во кино. Но она по што филмов отскокнува е сепак кинематографијата - ма дај дајте му на Лубецки еден огромен оскар и нека се укине категоријата во која му нема рамен. Гарантиран оскар за него трета година по ред! Цар... Единствениот човек кој поседува „камера која зборува”. 10/10 3. Mad Max: Fury Road - овде нема да образложувам многу, едноставно само ќе кажам дека не сакам акции. Ме нервираат, ги сметам за филмови со ниски уметнички вредности направени да им го кренат адреналинот на гледачи со просечни и подпросечни сфаќања за естетика, уметност и со низок IQ. Обично секогаш ме разочаруваат. Но - акција која личност како мене успеа да направи да не трепне 2 часа и кусур, и на крај да сака уште, при тоа наговарајќи ја да ги преиспита своите ставови за жанрот на кој се повинува - таква акција заслужува 10/10. Да, и јас бев изненаден од самиот себеси. 4. Brooklyn - Секоја година има по некое мало британско ремек дело кое не нуди којзнае што, но тоа што го нуди е комплетно на место. Годинава, тоа е Brooklyn. Убаво филмче. 9/10 5. The Martian - не ги сфаќам споредбите на филмов со Interstellar на Нолан. Јас ги сметам и двата нималку слични. ОК би било да го споредувате овој со Armagedon, на пример. Но не со Interstellar. Според мене - солидна драма и големо враќање на Ридли Скот по неколкуте „дебакли” изминативе години. 8/10 6. Spotlight - еден од оние филмови за кои знаеш дека се е тука, има се, а сепак му фали многу. Да појаснам - немам замерка за ништо во филмов. Но, сметам дека погрешното (според мене) изместување на точката на перцепција (point of view), прави приказната да не допре до гледачот. (истово важи и за подолурангираниот The Big Short). На филмов му фали душа, му фалат емоции, му фали нешто што ќе го натера било кој гледач да се смее, да плаче, да сочувствува, да тагува, да се радува, да псуе... да ужива. Јас не почувствував ништо на прво гледање. А верувам и на стото не би почувствувал ништо. И навистина не сакам овој да земе оскар. А ако за несреќа се случи тоа, се обложувам дека за многу кратко време ќе биде заборавен. 7/10 7. Bridge of Spies - онака. Watchable, ама многу про-американски и нереален. Argo #2. Риланс одличен, thou. 7/10 8. The Big Short - јас може сум единствен што не го сфаќа хајпот за филмов. За мене беше катастрофа. Прво - преполн со економски термини што го прават неразбирлив, второ - преполн со објаснувања за истите, на начин кој никогаш не ми се допаѓал на филм, со директно обраќање на актер поставен за дистракција, што требало да е комичен, а испаднал претенциозен и дегутантен начин. Трето - ако сакале да направат некому да му е гајле за приказната, требало гледната точка да ја постават од другата страна, кај некој кој изгубил се (цел свој свет) во кризата. И четврто - forgetable, also. 5/10 [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Медијатека
Филм
Оскари 2016
На врв
Bottom