Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Омилени стихови
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Сара.13" data-source="post: 247025" data-attributes="member: 2082"><p><span style="font-size: 15px"><strong><span style="color: #0e96cf"><span style="font-family: 'Ubuntu'"><span style="font-size: 18px"><span style="color: #000000"><strong>Најтажната песна - Пабло Неруда</strong></span></span></span></span></strong></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Да напишам, на пример: „Ноќта е ѕвездена, </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">и треперат модрите ѕвезди во далечината“.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Ноќниот ветер кружи по небото и пее.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Ја сакав, а понекогаш и таа мене ме сакаше.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Во ноќите како што е оваа таа беше во мојата прегратка. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Колку пати ја бакнував под бесконечното небо.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Ме сакаше, а понекогаш и јас ја сакав.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Како да не ги сакам нејзините големи неподвижни очи.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Да мислам дека ја нема. Да чувствувам дека сум ја загубил.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Да ја слушам бесконечната ноќ, многу побесконечна без неа.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">А стихот паѓа врз душата како роса врз пасиштето.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Што е важно дека мојата љубов не можеше да ја сочува.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Ноќта е ѕвездена, таа не е со мене.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Тоа е се. Во далечината некој пее. Во далечината.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Мојата душа е незадоволна што ја загубила.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Мојот поглед ја бара како да сака да ја доближи. </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Срцето мое ја бара, а таа не е со мене.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Истата ноќ ги облекува во бело истите стебла.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">А ние од вчера, ние не сме повеќе истите.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Повеќе не ја сакам, сигурно, но колку ја сакав.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Мојот глас го бараше ветерот за да и го допре увото.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">На друг. Ќе припадне на друг. Како и пред моите бакнежи.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Нејзиниот глас, нејзиното јасно тело. Нејзините бесконечни очи.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Повеќе не ја сакам, сигурно, но можеби сепак ја сакам.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Љубовта е толку кратка, а заборавот толку долг.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Зашто во ноќите како што е оваа ја држев во својата прегратка, </span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">мојата душа е незадоволна што ја загубила.</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">Макар што ова е последната болка што таа ми ја причинува,</span></span></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"><span style="color: #333333"><span style="font-size: 12px">и овие стихови последни што за неа ги пишувам.</span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Сара.13, post: 247025, member: 2082"] [SIZE=4][B][COLOR=#0e96cf][FONT=Ubuntu][SIZE=18px][COLOR=#000000][B]Најтажната песна - Пабло Неруда[/B][/COLOR][/SIZE][/FONT][/COLOR][/B][/SIZE] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Да напишам, на пример: „Ноќта е ѕвездена, и треперат модрите ѕвезди во далечината“.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Ноќниот ветер кружи по небото и пее.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови. Ја сакав, а понекогаш и таа мене ме сакаше.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Во ноќите како што е оваа таа беше во мојата прегратка. Колку пати ја бакнував под бесконечното небо.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Ме сакаше, а понекогаш и јас ја сакав. Како да не ги сакам нејзините големи неподвижни очи.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Вечерва би можел да ги напишам најтажните стихови. Да мислам дека ја нема. Да чувствувам дека сум ја загубил.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Да ја слушам бесконечната ноќ, многу побесконечна без неа. А стихот паѓа врз душата како роса врз пасиштето.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Што е важно дека мојата љубов не можеше да ја сочува. Ноќта е ѕвездена, таа не е со мене.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Тоа е се. Во далечината некој пее. Во далечината. Мојата душа е незадоволна што ја загубила.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Мојот поглед ја бара како да сака да ја доближи. Срцето мое ја бара, а таа не е со мене.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Истата ноќ ги облекува во бело истите стебла. А ние од вчера, ние не сме повеќе истите.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Повеќе не ја сакам, сигурно, но колку ја сакав. Мојот глас го бараше ветерот за да и го допре увото.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]На друг. Ќе припадне на друг. Како и пред моите бакнежи. Нејзиниот глас, нејзиното јасно тело. Нејзините бесконечни очи.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Повеќе не ја сакам, сигурно, но можеби сепак ја сакам. Љубовта е толку кратка, а заборавот толку долг.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Зашто во ноќите како што е оваа ја држев во својата прегратка, мојата душа е незадоволна што ја загубила.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [FONT=Georgia][COLOR=#333333][SIZE=12px]Макар што ова е последната болка што таа ми ја причинува, и овие стихови последни што за неа ги пишувам.[/SIZE][/COLOR][/FONT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Колку нозе има кучето? (напишете со букви)
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Омилени стихови
На врв
Bottom