Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Омилени стихови
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Primrose" data-source="post: 23350" data-attributes="member: 149"><p><span style="font-family: 'arial'">„Во градиве зошто жал лута ме стиска,</span><span style="font-family: 'arial'">во очиве зошто навирува река</span><span style="font-family: 'arial'">и зошто ми иде да плачам ко дете,</span><span style="font-family: 'arial'">да превијам раце, да прекријам лик -</span><span style="font-family: 'arial'">та гризам јас усни, стегам срце клето,</span><span style="font-family: 'arial'">да не пушти вик.“- <strong>„Тешкото“ - Блаже Конески</strong></span></p><p></p><p></p><p><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'arial'"><p style="text-align: left">„</p><p></span></span></span><span style="font-family: 'arial'">Оти ја љубев Дениција,</span></p><p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="font-size: 10px"><span style="color: #000000">како што ги отворав пролетните аптеки,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">сместени во гласот од славејот,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">како што славејот ги спријателуваше</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">небото и земјата,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">како што таа ми ја одземаше тежината,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">додека трчав кон неа,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">како што не можев да видам ништо освен неа,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">како што таа живееше додека јас умирав,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="font-family: 'arial'"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px">како што и јас не знеав како би умрел,</span></span></span></p> <p style="text-align: left"><span style="color: #000000"><span style="font-size: 10px"><span style="font-family: 'arial'"><span style="font-family: 'arial'">ако таа не се родеше.“</span>- „<strong>Кога ја љубев Дениција“ - Петре М. Андреевски</strong></span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Primrose, post: 23350, member: 149"] [FONT=arial]„Во градиве зошто жал лута ме стиска,[/FONT][FONT=arial]во очиве зошто навирува река[/FONT][FONT=arial]и зошто ми иде да плачам ко дете,[/FONT][FONT=arial]да превијам раце, да прекријам лик -[/FONT][FONT=arial]та гризам јас усни, стегам срце клето,[/FONT][FONT=arial]да не пушти вик.“- [B]„Тешкото“ - Блаже Конески[/B][/FONT] [COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=arial][LEFT]„[/LEFT][/FONT][/SIZE][/COLOR][FONT=arial]Оти ја љубев Дениција,[/FONT] [LEFT][FONT=arial][SIZE=2][COLOR=#000000]како што ги отворав пролетните аптеки,[/COLOR][/SIZE][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]сместени во гласот од славејот,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]како што славејот ги спријателуваше[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]небото и земјата,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]како што таа ми ја одземаше тежината,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]додека трчав кон неа,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]како што не можев да видам ништо освен неа,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]како што таа живееше додека јас умирав,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][FONT=arial][COLOR=#000000][SIZE=2]како што и јас не знеав како би умрел,[/SIZE][/COLOR][/FONT][/LEFT] [LEFT][COLOR=#000000][SIZE=2][FONT=arial][FONT=arial]ако таа не се родеше.“[/FONT]- „[B]Кога ја љубев Дениција“ - Петре М. Андреевски[/B][/FONT][/SIZE][/COLOR][/LEFT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Култура, уметност и наука
Литература и книжевност
Омилени стихови
На врв
Bottom