Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Одбранбен механизам
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 285214" data-attributes="member: 621"><p>Сигурно. Селектирањето на податоците кои ќе ги споделиш и прикажеш пред другите (звучи малку „дигитално“, ама не мислам само на такво споделување туку општо) секако дека е дел од некој одбранбен механизам. Повеќе би го нарекол механизам на претпазливост (нешто у стил „Поарно да се спречи отколку да се лечи“), ама и претпазливоста е дел од одбранбениот систем. А околу лажењето на самиот себе... освен ако не си патолошки лажго, скоро и да не постои начин свесно сам да се излажеш. Ќе знаеш дека тоа нешто е лага и кога ќе ти притреба тој параметар ќе го занемариш знаејќи дека ќе ти наштети.</p><p></p><p>Јас пак имам голем филтер пред себе кога споделувам нешто со некого, било да е тотален странец, било да е блиска личност. И јас како и сите си имам одбранбен механизам, но мојот механизам се сведува на филтрирање на она што дозволувам некој да го дознае за мене. Не ми е тешко да глумам друга личност и да се правам дека нешто не знам воопшто, кога е тоа потребно. Дури и лажењето го сметам за одбранбена способност. Лажењето дури и би го ставил на посебно место на психолошките способности затоа што за да се биде добар лажго потребна е целосна концентрација и добра меморија кога се лаже. Целосното спознавање на една личност е невозможно, но дури и делумното познавање може да биде штетно па затоа понекогаш сум приморан да лажам (ама она сушење од лаги што се вели : )). Колку повеќе информации споделуваш толку повеќе проблеми си создаваш самиот, така ми вели мојот механизам.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 285214, member: 621"] Сигурно. Селектирањето на податоците кои ќе ги споделиш и прикажеш пред другите (звучи малку „дигитално“, ама не мислам само на такво споделување туку општо) секако дека е дел од некој одбранбен механизам. Повеќе би го нарекол механизам на претпазливост (нешто у стил „Поарно да се спречи отколку да се лечи“), ама и претпазливоста е дел од одбранбениот систем. А околу лажењето на самиот себе... освен ако не си патолошки лажго, скоро и да не постои начин свесно сам да се излажеш. Ќе знаеш дека тоа нешто е лага и кога ќе ти притреба тој параметар ќе го занемариш знаејќи дека ќе ти наштети. Јас пак имам голем филтер пред себе кога споделувам нешто со некого, било да е тотален странец, било да е блиска личност. И јас како и сите си имам одбранбен механизам, но мојот механизам се сведува на филтрирање на она што дозволувам некој да го дознае за мене. Не ми е тешко да глумам друга личност и да се правам дека нешто не знам воопшто, кога е тоа потребно. Дури и лажењето го сметам за одбранбена способност. Лажењето дури и би го ставил на посебно место на психолошките способности затоа што за да се биде добар лажго потребна е целосна концентрација и добра меморија кога се лаже. Целосното спознавање на една личност е невозможно, но дури и делумното познавање може да биде штетно па затоа понекогаш сум приморан да лажам (ама она сушење од лаги што се вели : )). Колку повеќе информации споделуваш толку повеќе проблеми си создаваш самиот, така ми вели мојот механизам. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Одбранбен механизам
На врв
Bottom