Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Медијатека
Музика
Непопуларни (музички) мислења
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 316987" data-attributes="member: 621"><p>Флојд се култни затоа што Флојд биле авангарда на своето време. Користеле звуци кои што дотогаш биле незамисливи, во тоа време имаат некој предвесник на електронската музика и прават нов концепт на творење. Кај Флојд преовладуваат делови кои што повеќето од времето не си свесен дека ги слушаш (освен ако не се замараш со музика и запнеш да го чуеш секој дел што некој таму го свирел) затоа што имаат многу моќна позадина која што им дозволува користење на такви чудни хармонии кои што ни големи музичари не би ги очекувале на прво слушање. Еве ако имаш време (некои пола саат) слушни Careful with that axe, Eugene и Alan's psychedelic breakfast. Ако си свирел некој инструмент ќе ти биде полесно да ме разбереш затоа што уво на човек што свири не слуша исто после фаќање инструмент во рака.</p><p>Цепелин? Зошто се култ? Цепелин се пионерите на класичниот рок. Џими Пејџ (гитаристот) свирел некарактеристични акорди (денес такви користат дет-металци само снижени и многу подисторзирани), немал тремоло нити флојд роуз па ги стискал жиците кај штимерите за да добие тоа што сака. Тоа е тој фактор на генијалност кој што го имале музичари како Флојд, Битлси, Цепелин, Хендрикс итн. Знаеле што бараат, знаеле точно што сакаат и знаеле како да го изведат тоа иако немале услови за тоа. Цепелин имале музика која отскокнувала од тоа што го имало тогаш како понуда па затоа е култот кон нив толку голем. Нешто слично како King Crimson што се во прог-рокот.</p><p></p><p></p><p>Џими Хендрикс уствари не го сметаат за виртуоз на инструментот туку како пионер на дисторзираниот звук. Она што го знаеме како овердрајв денес настанало кога на двајца од техничка им треснало појачалото на Чак Бери мислам(во тоа време појачалата биле чисто лампаши за разлика од денешните транзисторски) и кога го вклучил овој, звукот бил чуден ама му се свиднал, подоцна Хендрикс тоа го претставил во вистинско светло. Џими било сиромашно детенце кое после свирка во клубот кај што чистел обично ја „рокал“ метлата се` дур татко му не собрал пари да му купи гитара. Генијалноста на Џими е во тоа што којзнае како му дошле идеи да си игра со магнетите ама создавал звуци кои што биле нешто ко фрекфенција од фрекфенции, ко да вибрира звукот (јас така си го викам тоа, зошто и јас не знам), свирел солажи во стил каков што никој не слушнал до тогаш и така. Ако денес го споредиш Џими со Малмстин на пример Џими се губи, но Малмстин почнал да свири гитара поради тоа што сонувал да свири како Џими. Бил огромно влијание во музиката тогаш и нешто подоцна, сите тие шредери после него имаат влијание од него.</p><p></p><p>Околу Битлси, што знам мене на пример While my guitar gently weeps нема да ми ја заменат ни Dream Theater - A change of seasons, нити King Crimson - Lizard. Битлси за генерацијата на Цепелин, Слејд, Прпл, Боуви исл. се она она што Хендрикс бил за генерацијата на Малмстин, Сатриани, Стамп и остала багра. Мои пријатели кои што имаат завршено музичка академија велат дека музиката на 20 век се дели на два дела: 1.Битлси и 2.остало.</p><p></p><p>Дет метал не знам што имаш слушано, еве пример слушни ги Bolt Thrower и кажи дека тоа е емо, или дум/дет стварите на Опет. Мислам дека имаш многу грешен впечаток за жанровите. Не е дека нема накурчени металики кои што не се ни разбира што гролаат и гролаат само затоа што не знаат да пеат, ама не е тоа правата слика за дет/дум. Металкорот е тоа што ти си го пишала за сите.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 316987, member: 621"] Флојд се култни затоа што Флојд биле авангарда на своето време. Користеле звуци кои што дотогаш биле незамисливи, во тоа време имаат некој предвесник на електронската музика и прават нов концепт на творење. Кај Флојд преовладуваат делови кои што повеќето од времето не си свесен дека ги слушаш (освен ако не се замараш со музика и запнеш да го чуеш секој дел што некој таму го свирел) затоа што имаат многу моќна позадина која што им дозволува користење на такви чудни хармонии кои што ни големи музичари не би ги очекувале на прво слушање. Еве ако имаш време (некои пола саат) слушни Careful with that axe, Eugene и Alan's psychedelic breakfast. Ако си свирел некој инструмент ќе ти биде полесно да ме разбереш затоа што уво на човек што свири не слуша исто после фаќање инструмент во рака. Цепелин? Зошто се култ? Цепелин се пионерите на класичниот рок. Џими Пејџ (гитаристот) свирел некарактеристични акорди (денес такви користат дет-металци само снижени и многу подисторзирани), немал тремоло нити флојд роуз па ги стискал жиците кај штимерите за да добие тоа што сака. Тоа е тој фактор на генијалност кој што го имале музичари како Флојд, Битлси, Цепелин, Хендрикс итн. Знаеле што бараат, знаеле точно што сакаат и знаеле како да го изведат тоа иако немале услови за тоа. Цепелин имале музика која отскокнувала од тоа што го имало тогаш како понуда па затоа е култот кон нив толку голем. Нешто слично како King Crimson што се во прог-рокот. Џими Хендрикс уствари не го сметаат за виртуоз на инструментот туку како пионер на дисторзираниот звук. Она што го знаеме како овердрајв денес настанало кога на двајца од техничка им треснало појачалото на Чак Бери мислам(во тоа време појачалата биле чисто лампаши за разлика од денешните транзисторски) и кога го вклучил овој, звукот бил чуден ама му се свиднал, подоцна Хендрикс тоа го претставил во вистинско светло. Џими било сиромашно детенце кое после свирка во клубот кај што чистел обично ја „рокал“ метлата се` дур татко му не собрал пари да му купи гитара. Генијалноста на Џими е во тоа што којзнае како му дошле идеи да си игра со магнетите ама создавал звуци кои што биле нешто ко фрекфенција од фрекфенции, ко да вибрира звукот (јас така си го викам тоа, зошто и јас не знам), свирел солажи во стил каков што никој не слушнал до тогаш и така. Ако денес го споредиш Џими со Малмстин на пример Џими се губи, но Малмстин почнал да свири гитара поради тоа што сонувал да свири како Џими. Бил огромно влијание во музиката тогаш и нешто подоцна, сите тие шредери после него имаат влијание од него. Околу Битлси, што знам мене на пример While my guitar gently weeps нема да ми ја заменат ни Dream Theater - A change of seasons, нити King Crimson - Lizard. Битлси за генерацијата на Цепелин, Слејд, Прпл, Боуви исл. се она она што Хендрикс бил за генерацијата на Малмстин, Сатриани, Стамп и остала багра. Мои пријатели кои што имаат завршено музичка академија велат дека музиката на 20 век се дели на два дела: 1.Битлси и 2.остало. Дет метал не знам што имаш слушано, еве пример слушни ги Bolt Thrower и кажи дека тоа е емо, или дум/дет стварите на Опет. Мислам дека имаш многу грешен впечаток за жанровите. Не е дека нема накурчени металики кои што не се ни разбира што гролаат и гролаат само затоа што не знаат да пеат, ама не е тоа правата слика за дет/дум. Металкорот е тоа што ти си го пишала за сите. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Медијатека
Музика
Непопуларни (музички) мислења
На врв
Bottom