Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Неискажани чувства
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Lena" data-source="post: 276240" data-attributes="member: 1970"><p>Општо кажано не може за некое чувство да се каже дека е позитивно или негативно,дека е правилно или неправилно.</p><p>Секое чувство има право да биде такво какво е.Секое сокриено/неискажано чувство има свои последици,посебно оние чувства за кои не сме свесни дека постојат.</p><p>Чувствата или емоциите се биолошки реакциски шеми или поинаку кажано автоматски одговори на одредени искуства.</p><p>Пред некој ден имав некој важен разговор.</p><p>Бев концентрирана на факти и формулирања воопшто не пратејќи реакции и гести кај соговорникот.</p><p>Требаше да потпишам договор следниот ден.Три-четири саати покасно кога си дојдов дома се појави во мене чувство дека целата работа смрди и не смеам да потпишувам туку-така.</p><p>Се вратив на разговорот и детално го обработив однесувањето на мојот соговорник,кое покажуваше дека соговорникот глуми.</p><p>Концентрацијата на фактите ме одалечи од чувството кое не го приметив во моментот туку тек кога се опуштив.</p><p>Не го потпишав договорот и тоа беше правилно така.</p><p>Кога ќе ги ослободиме сокриените чувства прво се појавуваат негативните.</p><p>Како во примерот горе при потпишување на важни договори се добредојдени,но во други ситуации се јавуваат чувства како гнев или љубомора во моменти кога не се потребни и кога не сакаме да се соочиме со нив.</p><p>На пр.кога сопругата изнервирана се истура врз својот сопруг кажувајќи му се што и се врти во глава.</p><p>Сопругот се чуди што се случува затоа што не и направил ништо лошо.</p><p>Причината за испадот биле неколку неразмислени зборови од негова страна кои разбудиле некое сокриено чувство кај неговата сопруга.</p><p>Такви чувства(сокриени за кои не сме ни свесни дека постојат) не водат до експлозија или неочекувани испади во одредени моменти.</p><p>Во тие случаи може понатака да пробаме свесно да го пратиме чувството и сокриената порака позади истото.</p><p>Опширна тема се неискажаните чувства и последиците.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lena, post: 276240, member: 1970"] Општо кажано не може за некое чувство да се каже дека е позитивно или негативно,дека е правилно или неправилно. Секое чувство има право да биде такво какво е.Секое сокриено/неискажано чувство има свои последици,посебно оние чувства за кои не сме свесни дека постојат. Чувствата или емоциите се биолошки реакциски шеми или поинаку кажано автоматски одговори на одредени искуства. Пред некој ден имав некој важен разговор. Бев концентрирана на факти и формулирања воопшто не пратејќи реакции и гести кај соговорникот. Требаше да потпишам договор следниот ден.Три-четири саати покасно кога си дојдов дома се појави во мене чувство дека целата работа смрди и не смеам да потпишувам туку-така. Се вратив на разговорот и детално го обработив однесувањето на мојот соговорник,кое покажуваше дека соговорникот глуми. Концентрацијата на фактите ме одалечи од чувството кое не го приметив во моментот туку тек кога се опуштив. Не го потпишав договорот и тоа беше правилно така. Кога ќе ги ослободиме сокриените чувства прво се појавуваат негативните. Како во примерот горе при потпишување на важни договори се добредојдени,но во други ситуации се јавуваат чувства како гнев или љубомора во моменти кога не се потребни и кога не сакаме да се соочиме со нив. На пр.кога сопругата изнервирана се истура врз својот сопруг кажувајќи му се што и се врти во глава. Сопругот се чуди што се случува затоа што не и направил ништо лошо. Причината за испадот биле неколку неразмислени зборови од негова страна кои разбудиле некое сокриено чувство кај неговата сопруга. Такви чувства(сокриени за кои не сме ни свесни дека постојат) не водат до експлозија или неочекувани испади во одредени моменти. Во тие случаи може понатака да пробаме свесно да го пратиме чувството и сокриената порака позади истото. Опширна тема се неискажаните чувства и последиците. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Неискажани чувства
На врв
Bottom