Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Образование
Математика
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="existence" data-source="post: 303293" data-attributes="member: 621"><p>Бараш како се добива инверзна матрица? Има неколку начини, кај нас даваат три и не ги знам по име и малку се комплицирани вака за објаснување.</p><p></p><p>1. [ATTACH=full]21765[/ATTACH]</p><p>Прво што правиш е пресметување на детерминантата и ако детерминантата е различна од нула продолжуваш понатаму. Ако е нула нема инверзна матрица.</p><p>После наоѓаш adjA, а тоа се наоѓа на следниов начин (пример квадратна матрица 3х3):</p><p>|a b c|</p><p>|d e f|</p><p>|g h i|</p><p>За да добиеш адјунгирана матрица од оваа правиш 9 нови матрици од 2х2 и тоа на следниот начин:</p><p>[spoiler]а11:</p><p>|e f|</p><p>|h i|</p><p></p><p>a12:</p><p>|d f|</p><p>|g i|</p><p></p><p>a13:</p><p>|d e|</p><p>|g h|</p><p></p><p>a21:</p><p>|b c|</p><p>|h i|</p><p></p><p>a22</p><p>|a c|</p><p>|g i|</p><p></p><p>a23</p><p>|a b|</p><p>|g h|</p><p></p><p>a31</p><p>|b c|</p><p>|e f|</p><p></p><p>a32</p><p>|a c|</p><p>|d f|</p><p></p><p>a33</p><p>|a b|</p><p>|d e|</p><p></p><p>После на сите членови им ги правиш знаците според оваа матрица:</p><p>|+ - +|</p><p>|- + -|</p><p>|+ - +|</p><p>(кај што е плус множиш со 1, кај што е минус множиш со (-1))</p><p>[/spoiler]</p><p></p><p>Другиот начин е со помош на елементарни трансформации да ја доведиш до единечна матрица, па кога во единечна матрица ќе ги направиш истите трансформации ја добиваш инверзната.</p><p>Пример:</p><p>|a b c : 1 0 0|</p><p>|d e f : 0 1 0|</p><p>|g h i : 0 0 1|</p><p>Лево од двете точки е матрицата која е дадена, десно е единечната. Идејата е некако да ја доведеш единечната на левата страна со множење, делење, собирање и одземање редови и колони. На крај ќе добиеш нешто вакво:</p><p>|1 0 0 : m n o|</p><p>|0 1 0 : p q r|</p><p>|0 0 1 : s t u|</p><p>и таа матрица десно од двете точки е инверзната.</p><p></p><p>Трет начин е да го користиш равенството А*B=E каде B е инверзната матрица, Е е единечната матрица.</p><p>Пример:</p><p>А:</p><p>|1 0 1|</p><p>|2 3 1|</p><p>|0 1 1|</p><p></p><p>B ja задаваш вака зашто не ја знаеш:</p><p>|a b c|</p><p>|d e f|</p><p>|g h i|</p><p></p><p>Ги множиш вака како што се зададени и ги изедначуваш со:</p><p>|1 0 0|</p><p>|0 1 0|</p><p>|0 0 1|</p><p></p><p>На крај добиваш систем од равенки кој што мора да има решение.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="existence, post: 303293, member: 621"] Бараш како се добива инверзна матрица? Има неколку начини, кај нас даваат три и не ги знам по име и малку се комплицирани вака за објаснување. 1. [ATTACH=full]21765[/ATTACH] Прво што правиш е пресметување на детерминантата и ако детерминантата е различна од нула продолжуваш понатаму. Ако е нула нема инверзна матрица. После наоѓаш adjA, а тоа се наоѓа на следниов начин (пример квадратна матрица 3х3): |a b c| |d e f| |g h i| За да добиеш адјунгирана матрица од оваа правиш 9 нови матрици од 2х2 и тоа на следниот начин: [spoiler]а11: |e f| |h i| a12: |d f| |g i| a13: |d e| |g h| a21: |b c| |h i| a22 |a c| |g i| a23 |a b| |g h| a31 |b c| |e f| a32 |a c| |d f| a33 |a b| |d e| После на сите членови им ги правиш знаците според оваа матрица: |+ - +| |- + -| |+ - +| (кај што е плус множиш со 1, кај што е минус множиш со (-1)) [/spoiler] Другиот начин е со помош на елементарни трансформации да ја доведиш до единечна матрица, па кога во единечна матрица ќе ги направиш истите трансформации ја добиваш инверзната. Пример: |a b c : 1 0 0| |d e f : 0 1 0| |g h i : 0 0 1| Лево од двете точки е матрицата која е дадена, десно е единечната. Идејата е некако да ја доведеш единечната на левата страна со множење, делење, собирање и одземање редови и колони. На крај ќе добиеш нешто вакво: |1 0 0 : m n o| |0 1 0 : p q r| |0 0 1 : s t u| и таа матрица десно од двете точки е инверзната. Трет начин е да го користиш равенството А*B=E каде B е инверзната матрица, Е е единечната матрица. Пример: А: |1 0 1| |2 3 1| |0 1 1| B ja задаваш вака зашто не ја знаеш: |a b c| |d e f| |g h i| Ги множиш вака како што се зададени и ги изедначуваш со: |1 0 0| |0 1 0| |0 0 1| На крај добиваш систем од равенки кој што мора да има решение. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е снегот?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Образование
Математика
На врв
Bottom