Лаптопи - генерална дискусија

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
ТУка пишувајте се за лаптопите, најновите модели на лаптопи, најдобрите итн....

Да го скршам мразат....

VAIO F215FX 3D лаптопот на Sony користи специјална дисплеј технологија со чија помош на екранот се добива квалитетна слика во Full HD 1080p резолуција. Сликата доаѓа наизменично до левото и десното око преку блендата вградена во очилата. На екранот сликата е синхронизирана, квалитетна, јасна и реална.

VAIO F215FX 3D лаптопот а Sony од F-серијата поседува копче со кое се врши избор, односно конвертирање на сликовната содржина од 2D во 3D во реално време. Се што треба да направите е да ги ставите очилата за гледање во 3D кои доаѓаат во кутијата со лаптопот, во комплет и чинат околу 100 долари...и можете да уживате.

Што се однесува до очилата, тие работат со помош на технологијата на инфрацрвени зраци, која овозможува преку вградената активна бленда да дојдат синхронизирани слики до очите и во мозокот, при что се создава илузија на 3D со неверојатен реализам.
Лаптопот доаѓа со процесор Intel Core i7-2730QM, но има една голема мана, а тоа е дека чини околу 2 до 3 илјади долари, а и батеријата не трае многу.

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Dell го претстави XPS 14z, најтенкиот и комплетно опремен 14” лаптоп кој вклучува внатрешен оптички диск и дискретна графичка опција. Последен во серијата на тенки и моќни решенија од Dell, XPS 14z е идеален лаптоп за работа и забава.
xps-14z-01.jpg

Компактен систем, кој ги содржи сите моќни карактеристики за ефикасност и практичност. Новиот лаптоп е достапен со втората генерација Intel® Core™ i5 и Core i7 процесори, HD WLED дисплеј, оптички уред и NVIDIA® графичка опција. Сопствениците на XPS 14z добиваат многу од својот лаптоп, вклучувајќи поголем екран и подобрена подвижност.
14-инчниот HD екран лесно се вклопува како 13-инчен лаптоп, овозможувајќи 10 проценти поголемо видно поле во споредба со 13.3-инчен дисплеј. И со само 1,98 кг, тенкост помалку од еден инч и до 6 часа и 49 минути издржливост на батеријата, тој ја има истата лесна преносливост како и 13” лаптоп. Се карактеризира со актрактивна алуминиумска завршница и едноставен, а сепак елегантен дизајн.
XPS 14z е најновиот учесник во Dell портфолиото на тенки и моќни решенија, а втор во семејството XPS, веднаш зад успешниот XPS 15z. Тенките и моќни решенија на Dell сега го вклучуваат Inspiron 14z и Inspiron One 2320, десктоп компјутери кои се идеални решенија за родители и ученици, како и Vostro V131, лаптоп за мали бизниси. Сите решенија се дизајнирани да овозможуваат одлични перформанси во убави пакувања.
“XPS 14z го нуди она што корисниците го сакаат – моќна функционалност поврзана со одличен, софистициран дизајн кој сигнализира “Јас пристигнав“, изјави Стив Фелис, претседател на Dell’s Consumer and Small/Medium Business group.
xps-14z-02.jpg

“Нашиот предизвик со XPS 14z беше да создадеме лаптоп кој на корисниците ќе им ги овозможи перформансите и преносливоста што им се потребни, со дизајн и завршница што ја посакуваат”, рече Сем Брд, потпретседателот на Dell’s Consumer and Small/Medium Business product group.
Dell XPS доаѓаат со Dell Stage кориснички интерфејс, кој со само еден клик овозможува пристап до вашите омилени содржини, вклучувајќи музика, фотографии и видео, како и SyncUP од Nero кој може да ја синхронизира содржината и личните информации со останатите Dell компјутери и мобилни уреди во рамките на вашата домашна Wi-Fi мрежа.

XPS 14z : Standard Base, спецификации
  • Процесор: Втора генерација Intel Core i5-2430M(2.4GHz 4 јадра, 3MB кеш) (1GB графичка картичка)
  • Екран: 14.0in HD WLED True-Life W/ETE & Slim Bezel (1366X768) со 1.3 мега пиксели HD камера
  • Софтвер за препознавање на лице
  • EMEA1
  • DVD ресурс : XPS 14z
  • Меморија: 6144MB (1x2048 + 1x4096) 1333MHz DDR3 Dual Channel
  • Хард диск: 500GB Serial ATA (7200RPM)
  • Оптички уред: 8X DVD+/-RW
  • Напојување: European 250V
  • Напојувач: 90W AC адаптер
  • Батерија: Примарна 8-ќелиска 58W/HR LI-ION
  • Графика: 1GB NVIDIA
  • GeForce GT 520M графичка картичка со Optimus
  • Wireless : Europe Intel Centrino Advanced-N 6230 (2x2 b/g/+ Bluetooth Combo Card)
  • Тастатура: Internal Backlit
  • Оперативен систем: Лиценциран Windows 7 SP1 Home Premium (64 BIT)
  • Microsoft Office Starter
  • Dell Support Center 3.0
  • Windows Live
  • Dell Stage Software
  • Dell Stage E-MAGAZINE
  • Dell Stage E-READER
  • Sync Up
  • Datasafe Local 2.3 Basic
  • Retail Registration 1.0 EDB Only
  • Антивирус: McAfee SecurityCente 15 месеци претплата
  • 5 години гаранција
Достапност и цени
XPS 14z во Македонија е достапен од Ноември по малопродажна цена од 57.999 со вклучен ДДВ. Цената се однесува на наведената конфигурација.

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi and emzzy

Natenceto

Староседелец
6 март 2012
1,031
1,194
1,123
Скопје
Имам значи ваков, веќе скоро 5 години, ама не му знам конфигурација...Мене добро ми служи и ниеднаш не ми се расипал, скараја да е.
acer-aspire_one-440x330_1.jpg

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Lenovo%2BG560%2B%25282%2529.jpg

Lenovo G560

И јас и сестра ми имаме таков, досега се` било во ред..не се расипал.
Само што на сестра ми и се расипа W , а во Македонија нема нормален сервис за да и` го поправат.. -,-
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5860

• Ми се допаѓа
Реакции: 990Freak

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Lenovo%2BG560%2B%25282%2529.jpg

Lenovo G560

И јас и сестра ми имаме таков, досега се` било во ред..не се расипал.
Само што на сестра ми и се расипа W , а во Македонија нема нормален сервис за да и` го поправат.. -,-
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5860

Буквата Њ ти се расипа? Ти се одлепи ли или?

emzzy

Староседелец
25 февруари 2012
1,376
1,875
1,123
Само нова да се купи. Не ти препорачувам да лепиш.
Беше на сервис, рекоја нема ново копче да се стави.. е*ати сервисот. А тастатура нова да стават 350 евра, епа ќе додадам уште 300 и ќе купи нов лаптоп xD

Marick14

Истакнат Член
17 февруари 2012
3,289
2,348
113
Софија
Беше на сервис, рекоја нема ново копче да се стави.. е*ати сервисот. А тастатура нова да стават 350 евра, епа ќе додадам уште 300 и ќе купи нов лаптоп xD

Тастатурата поскапа од лаптопот? :frantic:rofl Кај кој сервисер беше? Кој ти го кажал тоа? Многу ме интересира.

Па за 350 евра јас ќе ти најдам лаптоп со и5 процесор гром. Кажи ми што лаптоп е да пробам да ти најдам копче.

• Ми се допаѓа
Реакции: emzzy