Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Наука
Социологија
Култот кон постарите
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="TheQueen" data-source="post: 286260" data-attributes="member: 3492"><p>Едно време ова многу ми пречеше. Сега...па, се обидувам да не го приметувам.</p><p></p><p>Повеќето стари луѓе би се налутиле кога само не би се согласиле со нивното мислење (бидејќи тие си искусни и знаат бла бла). Би ве осудиле за голем злочин, „непочитување на стари лица“ и „неприфаќање на вистината“. </p><p>Причината за тоа е она што како што стареат, луѓето стануваат себични. Сметаат дека тие треба да бидеат почитувани како најстари, нивното мислење треба секогаш да биде прифатено од сите. Не знам, можеби сметаат дека треба оние кои ја имале „честа“ да се родат после нив треба да бидат нивно слепи следбеници. Да ги наречеме, сателит-подлизурковци.</p><p>Солзи и смеа - Лено сурат.</p><p></p><p>Ако некој нешто направив, зошто го направил? Можеби имал причина.</p><p>Не можеш да очекуваш некој да ти биде верно куче а ти да го прогласуваш за лудо-младо(што јас го преведувам како глупак), да зборуваш како сите малди се лоши, да наметнуваш свое мислење како „закон“.</p><p></p><p>На крај, постарите се неинформирани а и често ја губат способноста да учат новии работи(причина што се неинформирани). Или пак, да речеме дека некои работи не ги разбираат.</p><p>[spoiler]Пример:</p><p>А: синко, тргни се од компјутерот, не е здраво!</p><p>Б: Ама, имам истражување за училиште!</p><p>А: Тргни се![/spoiler]</p><p>Но затоа што „тие се стари и искусни“ нивното мислење мора да биде прифатено како точно.</p><p>А не постои нешто ѓто е целосно точно. Се е релативно.</p><p>Нема „јас кога ќе речам, закон ќе биде тоа“.</p><p></p><p>Добро, треба да се почитуваат сите без разлика на годините.</p><p>Јас ги почитувам сите кои се вредни за почит, а не сите кои се постари од мене. Има луѓе кои се постари од мене, а не се вредни за почит. Има пак и помлади кои се вредни, нели?</p><p>Но, старите луѓе тоа не го прифаќаат, тие сакаат само тие самите да бидат почитувани, додека тие не мора да ги почитуваат другите и да го имаат правото да плукаат по младината кога им е досадно.</p><p></p><p>Да речеме дека онаа што е вредно за почит кај постарите луѓе е искуството, кое во секоја погодна ситуација не пропуштаат да ни го „пикаат во нос“.</p><p>Старите не би требало да имаат привилегии бидеќи тоа е дискриминација и на старите и на „младите“.</p><p></p><p>Ако некој се родил пред/после тебе не значи дека ќе е подобар/полош од тебе. Луѓе кои се вредни за почит се раѓале, се раѓаат и ќе се раѓаат во секое време.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TheQueen, post: 286260, member: 3492"] Едно време ова многу ми пречеше. Сега...па, се обидувам да не го приметувам. Повеќето стари луѓе би се налутиле кога само не би се согласиле со нивното мислење (бидејќи тие си искусни и знаат бла бла). Би ве осудиле за голем злочин, „непочитување на стари лица“ и „неприфаќање на вистината“. Причината за тоа е она што како што стареат, луѓето стануваат себични. Сметаат дека тие треба да бидеат почитувани како најстари, нивното мислење треба секогаш да биде прифатено од сите. Не знам, можеби сметаат дека треба оние кои ја имале „честа“ да се родат после нив треба да бидат нивно слепи следбеници. Да ги наречеме, сателит-подлизурковци. Солзи и смеа - Лено сурат. Ако некој нешто направив, зошто го направил? Можеби имал причина. Не можеш да очекуваш некој да ти биде верно куче а ти да го прогласуваш за лудо-младо(што јас го преведувам како глупак), да зборуваш како сите малди се лоши, да наметнуваш свое мислење како „закон“. На крај, постарите се неинформирани а и често ја губат способноста да учат новии работи(причина што се неинформирани). Или пак, да речеме дека некои работи не ги разбираат. [spoiler]Пример: А: синко, тргни се од компјутерот, не е здраво! Б: Ама, имам истражување за училиште! А: Тргни се![/spoiler] Но затоа што „тие се стари и искусни“ нивното мислење мора да биде прифатено како точно. А не постои нешто ѓто е целосно точно. Се е релативно. Нема „јас кога ќе речам, закон ќе биде тоа“. Добро, треба да се почитуваат сите без разлика на годините. Јас ги почитувам сите кои се вредни за почит, а не сите кои се постари од мене. Има луѓе кои се постари од мене, а не се вредни за почит. Има пак и помлади кои се вредни, нели? Но, старите луѓе тоа не го прифаќаат, тие сакаат само тие самите да бидат почитувани, додека тие не мора да ги почитуваат другите и да го имаат правото да плукаат по младината кога им е досадно. Да речеме дека онаа што е вредно за почит кај постарите луѓе е искуството, кое во секоја погодна ситуација не пропуштаат да ни го „пикаат во нос“. Старите не би требало да имаат привилегии бидеќи тоа е дискриминација и на старите и на „младите“. Ако некој се родил пред/после тебе не значи дека ќе е подобар/полош од тебе. Луѓе кои се вредни за почит се раѓале, се раѓаат и ќе се раѓаат во секое време. [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Наука
Социологија
Култот кон постарите
На врв
Bottom