Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Крштевање на деца
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Хептаграм XI" data-source="post: 359451" data-attributes="member: 2897"><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Гледам од изјавиве дека навистина не си запознаена со учењето на православната црква, а ако си христијанка - би требало подобро да се запознаеш со истата, за да не зборуваш вака.</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Ако поминеш до еден од храмовите на МПЦ-ОА и ги запрашаш ова: дали може да ме избришете од книгата каде што пишува дека сум крстена, а со тоа и дека сум дел од вашата црква и организација - тие ќе ви одговорат вака (ако претходно не ве избркаат како куче од храмот):</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Не, не може. </span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Крштевањето е една од тајните на Црквата и не може тоа да се избрише! Хартијата може да ја искинете, но чинот не може!</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Јасно? Чинот е вечност! Бидејќи така учи православната црква. </span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Ако си доволно мудра би запрашала уште нешто, потешко за попот: но дали е валиден чинот ако јас, како дете не сум била свесна и без моја дозвола и разбирање сум учествувала во еден таков чин?</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Кој знае што ќе ти одговорат. Може да го споделиш одговорот!</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Тука лежи проблемот. Не е крштевањето „давање име“ на детето... крштевањето во МПЦ значи доброволно пристапување кон таа организација, прифаќање на тие закони, тие правила тој начин на живот(иако не познавам веќе христијани според книгата) - кое што детето не ни разбира што му се случува.</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">За вас крштевањето е што - момент кој што се брише, може да исчезне?</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Со промена на името во полиција?</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Можеби може да се избрише со друг вид на иницијација, но тоа е друг муабет.</span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'"></span></p><p><span style="font-family: 'Georgia'">Многу малку си ја разбирате религијата ако сте христијани... и се надевам дека се повеќе вакви ќе има, што не знаат ништо за христијанството и нивните свети тајни! Освен адети и традиции... </span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Хептаграм XI, post: 359451, member: 2897"] [FONT=Georgia] Гледам од изјавиве дека навистина не си запознаена со учењето на православната црква, а ако си христијанка - би требало подобро да се запознаеш со истата, за да не зборуваш вака. Ако поминеш до еден од храмовите на МПЦ-ОА и ги запрашаш ова: дали може да ме избришете од книгата каде што пишува дека сум крстена, а со тоа и дека сум дел од вашата црква и организација - тие ќе ви одговорат вака (ако претходно не ве избркаат како куче од храмот): Не, не може. Крштевањето е една од тајните на Црквата и не може тоа да се избрише! Хартијата може да ја искинете, но чинот не може! Јасно? Чинот е вечност! Бидејќи така учи православната црква. Ако си доволно мудра би запрашала уште нешто, потешко за попот: но дали е валиден чинот ако јас, како дете не сум била свесна и без моја дозвола и разбирање сум учествувала во еден таков чин? Кој знае што ќе ти одговорат. Може да го споделиш одговорот! Тука лежи проблемот. Не е крштевањето „давање име“ на детето... крштевањето во МПЦ значи доброволно пристапување кон таа организација, прифаќање на тие закони, тие правила тој начин на живот(иако не познавам веќе христијани според книгата) - кое што детето не ни разбира што му се случува. За вас крштевањето е што - момент кој што се брише, може да исчезне? Со промена на името во полиција? Можеби може да се избрише со друг вид на иницијација, но тоа е друг муабет. Многу малку си ја разбирате религијата ако сте христијани... и се надевам дека се повеќе вакви ќе има, што не знаат ништо за христијанството и нивните свети тајни! Освен адети и традиции... [/FONT] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Крштевање на деца
На врв
Bottom