Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Секојдневен живот
Религија
Крштевање на деца
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="malo" data-source="post: 340721" data-attributes="member: 1867"><p>Јас сум родител и моите деца не се крстени, немам ништо против крштевањето, кога моите деца ке пораснат нека се крстат ако така сакаат, но сметам дека јас немам никакво право да им наметнувам непто како што е религијата. Точно е дека некои нешта не можеме да ги избереме, не можеме да си го избереме семејството, условите во кои ке се родиме, националноста, бојата на кожата и сл. но религијата треба да е право на избор, бидејки не е природна определба како предходните што ги спомнав.</p><p>Верувањето е/треба да биде интимна работа и секој треба да си верува во што сака, без разлика на тоа дали семејството се согласува со него.</p><p>Јас сум крстена - христијанка, но во ниту еден момент од мојот живот не се чувствував како таква. Можеби тоа што сум крстена не ми представувало некој посебен проблем, не ми ги попречувало ставовите, ниту пак сум била приморана да одам во црква или да ги славам празниците и да ги почитувам сите тие адети и обичаи, но ми представуваше провлем кога се мажев за католик. Имав среќа што некако се погодивме да нема венчање во црква, но што ако неговата фамилија или пак тој, имаше поинаков став? Ке требаше да менувам вера или да не се мажам за човек од друга религија? Ако ја променев религијата, тогаш ке требаше да си ги закопам своите стари верувања и да се присилам себе си да верувам во нешто друго? Подоцна децата во која црква требаше да ни бидат крстени, во православна или катоиличка?</p><p></p><p>Околу децата...</p><p>Постариот син се интересира за религија воопшто и секогаш кога сака нешто да знае јас му објаснувам онолку колку што знам. Дома сме читале книги и за христијанство и за муслиманство и за будизам... секогаш му објаснувам без пристрасност и без подсмев или гадење кон одредена религија, го учам да ги почитува сите и сакам да ги познава обичаите на оние религии на кои им припагаат лугето во неговата околина за да може секогаш да покаже почит.</p><p></p><p>Ако родителите не си ги крстат децата не значи дека не може да ги воспитуваат во духот на религијата во која припаѓаат</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="malo, post: 340721, member: 1867"] Јас сум родител и моите деца не се крстени, немам ништо против крштевањето, кога моите деца ке пораснат нека се крстат ако така сакаат, но сметам дека јас немам никакво право да им наметнувам непто како што е религијата. Точно е дека некои нешта не можеме да ги избереме, не можеме да си го избереме семејството, условите во кои ке се родиме, националноста, бојата на кожата и сл. но религијата треба да е право на избор, бидејки не е природна определба како предходните што ги спомнав. Верувањето е/треба да биде интимна работа и секој треба да си верува во што сака, без разлика на тоа дали семејството се согласува со него. Јас сум крстена - христијанка, но во ниту еден момент од мојот живот не се чувствував како таква. Можеби тоа што сум крстена не ми представувало некој посебен проблем, не ми ги попречувало ставовите, ниту пак сум била приморана да одам во црква или да ги славам празниците и да ги почитувам сите тие адети и обичаи, но ми представуваше провлем кога се мажев за католик. Имав среќа што некако се погодивме да нема венчање во црква, но што ако неговата фамилија или пак тој, имаше поинаков став? Ке требаше да менувам вера или да не се мажам за човек од друга религија? Ако ја променев религијата, тогаш ке требаше да си ги закопам своите стари верувања и да се присилам себе си да верувам во нешто друго? Подоцна децата во која црква требаше да ни бидат крстени, во православна или катоиличка? Околу децата... Постариот син се интересира за религија воопшто и секогаш кога сака нешто да знае јас му објаснувам онолку колку што знам. Дома сме читале книги и за христијанство и за муслиманство и за будизам... секогаш му објаснувам без пристрасност и без подсмев или гадење кон одредена религија, го учам да ги почитува сите и сакам да ги познава обичаите на оние религии на кои им припагаат лугето во неговата околина за да може секогаш да покаже почит. Ако родителите не си ги крстат децата не значи дека не може да ги воспитуваат во духот на религијата во која припаѓаат [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Секојдневен живот
Религија
Крштевање на деца
На врв
Bottom