Мени
Форум
Нови мислења
Пребарување
Членови
Моментални посетители
Нови објави на профил
Пребарај објави на профил
Форум
Најава
Регистрација
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Нови мислења
Пребарување
Барај
Пребарувај само наслови
Од:
Пребарувај само наслови
Од:
Мени
Install the app
Install
Одговори на темата
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Критикување
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Вие користите застарен прелистувач. Може да не ви бидат убаво прикажани овој или други сајтови.
Треба да го надградите вашиот или да користите
алтернативен прелистувач
.
Порака
<blockquote data-quote="Coelho" data-source="post: 168962" data-attributes="member: 896"><p><strong>Како се носите со "товарот" кога некој ве критикува?</strong></p><p></p><p>Ако е валидна критиката - нема товар. Едноставно работиме на тоа да се подобриме (барем тие што имаме желба да се подобриме), или пак работиме кон тоа нареден пат да не бидеме критикувани, туку пофалени и прифатени. На крај-краишта многу работи кои ги правиме, без разлика дали сме свесни за тоа и би сакале да признаеме или не, се сведуваат на прифаќање од тие околу нас. </p><p></p><p><strong> Дали ги прифакате критиките или едноставно ги игнорирате?</strong></p><p></p><p>Најчесто ги прифаќам бидејќи се согласувам со нив и многу пати и самиот знам што треба да подобрам кај себе, уште пред некој да стигне да ми го укаже проблемот. И всушност тоа и ми помага бидејќи ми докажува дека не е само нешто што си го замислувам, туку е вистина.</p><p></p><p>Неколку од тие проблеми би биле постојано доцнење или пак бурно реагирање во момент на нервоза.</p><p></p><p><strong> Размислувате ли за своето однесување откако некој ве искритикува?</strong></p><p></p><p>Најчесто, доколку критиката е поддржана (и доколку тој кој ја прима критиката е некој кој може сам да си признае дека греши, наместо да негира и да си живее во свој свет), нема многу потреба за размислување на што се однесувала критиката, или пак примери каде може да се примени критиката, туку веќе сме свесни и работиме на тоа. </p><p></p><p>Ако јас не сум способен да затворам уста на час и зборувам со Петранка и Јанка со 300 на саат, па и се качам на професорката на глава и ме искритикува и опомени, логично е да се извинам и да престанам да дрдорам, а не да почнам да филозофирам и да се бранам кога очигледно не сум во право.</p><p></p><p><strong>Се менувате ли?</strong> </p><p></p><p>После (поддржана и валидна) дадена критика? Пробувам.</p><p></p><p>Мислам дека повеќето пробуваат бидејќи никој од нас не прима толку многу или толку големи критики за ако пробаме да промениме нешто да изгубиме многу време или да се изгубиме себеси<strong>.</strong></p><p></p><p><strong> Дали вие често ги критикувате другите?</strong></p><p><strong></strong>Ретко <em>критикувам</em>, почесто <em>советувам</em>.<strong></strong></p><p><strong></strong>Поентата кај критиките е што многу лесно може да се злоупотребат од страна на некој кој ни мисли лошо. Лажни критики од луѓе кои ни мислат лошо комбинирани со ниска самодоверба можат многу лесно да ни создадат големи проблеми низ животот (особено на млади години) со самите себеси, со самодовербата, сигурноста. Можат да прераснат и да се развијат во разни социјални проблеми, анксиозност и недостиг на желба за да бидеме околу други луѓе, а камо ли запознавање на нови луѓе или пак формирање на пријателства.</p><p></p><p>Затоа е многу важно да се внимава со какви луѓе сме всушност опколени, кои луѓе ги нарекуваме другари/другарки и пријатели/пријателки и да имаме самодоверба, па дури и малку его на моменти за заштита.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Coelho, post: 168962, member: 896"] [B]Како се носите со "товарот" кога некој ве критикува?[/B] Ако е валидна критиката - нема товар. Едноставно работиме на тоа да се подобриме (барем тие што имаме желба да се подобриме), или пак работиме кон тоа нареден пат да не бидеме критикувани, туку пофалени и прифатени. На крај-краишта многу работи кои ги правиме, без разлика дали сме свесни за тоа и би сакале да признаеме или не, се сведуваат на прифаќање од тие околу нас. [B] Дали ги прифакате критиките или едноставно ги игнорирате?[/B] Најчесто ги прифаќам бидејќи се согласувам со нив и многу пати и самиот знам што треба да подобрам кај себе, уште пред некој да стигне да ми го укаже проблемот. И всушност тоа и ми помага бидејќи ми докажува дека не е само нешто што си го замислувам, туку е вистина. Неколку од тие проблеми би биле постојано доцнење или пак бурно реагирање во момент на нервоза. [B] Размислувате ли за своето однесување откако некој ве искритикува?[/B] Најчесто, доколку критиката е поддржана (и доколку тој кој ја прима критиката е некој кој може сам да си признае дека греши, наместо да негира и да си живее во свој свет), нема многу потреба за размислување на што се однесувала критиката, или пак примери каде може да се примени критиката, туку веќе сме свесни и работиме на тоа. Ако јас не сум способен да затворам уста на час и зборувам со Петранка и Јанка со 300 на саат, па и се качам на професорката на глава и ме искритикува и опомени, логично е да се извинам и да престанам да дрдорам, а не да почнам да филозофирам и да се бранам кога очигледно не сум во право. [B]Се менувате ли?[/B] После (поддржана и валидна) дадена критика? Пробувам. Мислам дека повеќето пробуваат бидејќи никој од нас не прима толку многу или толку големи критики за ако пробаме да промениме нешто да изгубиме многу време или да се изгубиме себеси[B].[/B] [B] Дали вие често ги критикувате другите? [/B]Ретко [I]критикувам[/I], почесто [I]советувам[/I].[B] [/B]Поентата кај критиките е што многу лесно може да се злоупотребат од страна на некој кој ни мисли лошо. Лажни критики од луѓе кои ни мислат лошо комбинирани со ниска самодоверба можат многу лесно да ни создадат големи проблеми низ животот (особено на млади години) со самите себеси, со самодовербата, сигурноста. Можат да прераснат и да се развијат во разни социјални проблеми, анксиозност и недостиг на желба за да бидеме околу други луѓе, а камо ли запознавање на нови луѓе или пак формирање на пријателства. Затоа е многу важно да се внимава со какви луѓе сме всушност опколени, кои луѓе ги нарекуваме другари/другарки и пријатели/пријателки и да имаме самодоверба, па дури и малку его на моменти за заштита. [B][/B] [/QUOTE]
Внеси Цитати…
Верификација
Каква боја е тревата?
Испрати мислење
Форум
Во здраво тело здрав дух
Здравје и состојба на духот
Критикување
На врв
Bottom