Корици на книги

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Луѓето викаат - „Не суди и` на книга по нејзината корица“. Па сепак често се случува баш поради надворешниот изглед да избереме книга која може да биде полн погодок а може и спротивно.
Колку вам ви влијае дизајнот на една книга, дали имате некој омилен, или пак воопшто не пазите на такви детали туку едноставно купувате оноа што го барате без оглед еве да речеме дека таа книга е без никакв илустрација на кориците/тврд-мек повез не ви прави разлика.

• Ми се допаѓа
Реакции: JaMi

misti.diva orhideja

Член со 30 казнени поени
10 јануари 2017
262
195
43
Луѓето викаат - „Не суди и` на книга по нејзината корица“. Па сепак често се случува баш поради надворешниот изглед да избереме книга која може да биде полн погодок а може и спротивно.
Колку вам ви влијае дизајнот на една книга, дали имате некој омилен, или пак воопшто не пазите на такви детали туку едноставно купувате оноа што го барате без оглед еве да речеме дека таа книга е без никакв илустрација на кориците/тврд-мек повез не ви прави разлика.
Оваа тема од нафталин ти е извадена?
На сите форуми ја има(може не баш на сите)..подобро ќе беше да прашаш дали воопшто лугето купуваат и колку одвојуваат пари за книги во ова денешно компјутерско време.:kafe

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Оваа тема од нафталин ти е извадена?
На сите форуми ја има(може не баш на сите)..подобро ќе беше да прашаш дали воопшто лугето купуваат и колку одвојуваат пари за книги во ова денешно компјутерско време.:kafe
Мислам дека има такви теми, конкретно за тоа колку и како се читаат книги. Темава е за корици на книги.

Saladin

Unbaised
Член на администрација
17 февруари 2012
6,024
9,655
1,683
Normandy
Да се надоврзам на темава, мене лично не ми се допаѓаат glossy или по нашки речено шљаштеќи (светкачки) корици со навезени кич-ракописно букви и некоја нашминкана фаца. Обично ваквиов тип на корици ме потсеќа на оние шик-лит изданија, така да на некој начин ми делуваат агресивно, демек да привлечат внимание.
Многу ми се интересни кориците со минималистички илустрации, има некоја скриена порака која ме копка да земам и ја разлистам книгата штом ја забележам на рафт.
Дали тврд или мек повез, зависи од големината. Обично големите повеќе претпочитам да бидат во тврд повез, оти во мек многу лесно може да се распаднат. Па сепак, многу зависи од укоричувањето и лепакот кој се користи. Имам и некоку мали книгички во тврд повез, но повеќе како едиција. За нашите скромни примања, сепак поразбирливо е да се печатат книгите во мек повез.
Од издавачките куќи, Темплум мислам имаат најоригинална идеја за корица, по нив се Или-или и III заедно со некои изданија на Магор.
За едицијата на светските книжевници издадена од повеќе куќи, можам да кажам дека е скромна по квалитет на материјали. Се гледа дека штеделе многу.

• Ми се допаѓа
Реакции: Ditto+Maker